Segítség, gyerekkel utazom! – Mire lehet szükség nyaralás alatt?

Segítség gyerekkel utazom? - Mire lehet szükség?

Gyerekkel utazni sosem egyszerű, főleg ha a szükséges dolgok elcsomagolására kerül a sor. Ilyenkor mindig jön a pattanásig feszülő idegbaj. A temérdek kérdés afelől, hogy biztos megvan-e minden? Aztán minden erőfeszítés ellenére elérkezik az a pont, hogy ott állunk a nyaralás/utazás kellős közepén és fogjuk a fejünket, mert valami otthon maradt. Nem is akármi, valami fontos, amit a legkevésbé sem kellett volna otthon hagyni. Aztán ne adj isten, még vasárnap is van, semmilyen bolt nincs nyitva, nem tudjuk beszerezni máshol az elfelejtett dolgot. Ezt a kellemetlen helyzetet szeretnénk segíteni kiküszöbölni nektek mai cikkünkben!

Habár a nyár véget ért, nagyon sokan most indulnak nyaralni, hiszen szezonon kívül sokkal barátságosabb árakat ajánlanak a különböző nyaraló övezetek, de lássuk csak milyen mókás dolog a…

…nyaralás egy csecsemővel?!

Kisgyermek.
pixabay.com

Talán ez lehet az egyik legtöbb dolgot igénylő típus, amikor a közel egy éves gyermekünkkel együtt döntünk az utazás mellett. Ugyanis egy pici baba számára még rengeteg mindenre van szükség a közvetlen környezetünkből. Ezért sokan bele sem mernek vágni még 0-1 éves kisbabájukkal komolyabb utazásokba. Most azokhoz szólnék, akik mégis! Elsőre talán rémisztő lehet és mázsás súlyként vándorolhat hátunkra az aggodalom érzése, hogy nehogy véletlenül otthon maradjon valami. Na de mit érdemes feltétlenül magunkkal vinni?

Cumizó baba
pixabay.com
 • Pelenka: ezt gondolom nem szükséges magyaráznom, inkább rakjunk el 2-vel többet, mint amennyit először szeretnénk vinni, inkább legyen több, mint ott ácsorogjunk idegesen, hogy elfogyott, már nincs egy sem, mégis mihez kezdjünk?
 • Popsikrém, popsitörlő, hintőpor: a higiénia nagyon fontos, ahhoz, hogy a kicsi komfortosan érezze magát az út alatt és legfőképpen tisztának, ezek is elegedhetetlen kellékek a táskánkba. Ezzel egész tetemes mennyiségű sírást előzhetünk meg.
 • Szakálka: megvan az a pillanat, amikor étkezni mentek éppen és nincs egy mindent elbíró előke a gyerek számára? Odaterítesz egy szalvétát, ami az első percben átázik és az addig tiszta ruhája már maszatos is lesz. Ugye milyen kellemetlen lenne?
 • Cumisüveg vagy termosz: a folyadékpótlás elengedhetetlen dolog, főleg, ha meleg az idő még odakint, hamar dehidratálttá válhat a kicsi.
 • Cumi: szintén csodaszer sírás ellen, illetve sok pici kifejezetten szeret cumizni, amikor éppen pihen, ha otthon marad, jó eséllyel fogja nagyon hiányolni az út alatt.
 • Kedvenc alvókendő/ kedvenc alvós plüss állat: ha valami van, amihez úgy igazán tud ragaszkodni a baba, az biztosan a szundikendője lesz, ezért nem szabad megfeledkezni erről (sem)
 • A hordozó: habár a női táskába nem fér bele, amennyiben autóval indulunk útnak, ajánlott lehet ezt is magunkkal vinni. Ugyanis mind az autóban, mind séta alatt segítségünkre lehet.

… az óvodás gyermekkel utazni

Onnantól, hogy a baba növekedni kezd és eléri az óvodás kort, egy hajszállal talán könnyebb dolgunk lehet. Éppen csak egy hajszállal. Ugyanis itt már átlalában a gyermeknek is van némi beleszólása mi az, ami nélkül nem hagyná el otthonát szívesen. Ilyen dolgok lehetnek például:

plüss maci
pixabay.com
 • Kedvenc játék: elsőre nehéz lehet megértetni velük, hogy nem örökre megyünk el, a játékok megvárják őket a szobájukban, nem mennek sehová, jó esetben nem másznak le a polcokról és nem költöznek át a szomszéd gyerekhez sem.
 • Sok váltóruha: még én is emlékszem rá ovis koromban mennyire szerettem összekoszolni magam, mindegy, hogy éppen merre jártunk, vagy mit csináltunk, valahogy mindig maszatos lett az addig ragyogó ruhácskám… ezért ebből sem árt inkább 3-al többet berakni, mint kevés legyen. Főleg, ha nincs mosási lehetőség.
 • Autós gyerekülés: amíg kicsi a gyermek, addig a családi autó elengedhetetlen kelléke lesz a gyerekülés, amely biztonságos utazást tesz lehetővé, így amennyiben eddig nem volt, hosszabb utakra feltétlenül érdemes beszerezni egyet.
 • Nedves törlőkendő: itt visszacsatolok az ovis korosztály és a növekvő folthegyek a ruhán – történetre. Ha a ruha piszkos lesz, a kezük sem marad leányálom. Ezért nem árt, ha van nálunk megfelelő eszköz a kéz tisztán tartására.
gondolkodó szobor
pixabay.com

Amit még igazán fontos lehet becsomagolni, az a türelem. Óvatosan fogjuk meg és tekerjünk rá néhány réteg pelenkát arra is, a megfelelő védettség érdekében. Családostól utazni nagy élmény, de legalább annyi idegeskedés is, főleg anyaként… Ugyanis ilyenkor a “mindenkinek ott legyen minden, amire csak szüksége lehet” elgondolás az esetek javarészében az édesanya nyakába szakad. Szóval, kedves Anyukák/Olvasóink! Türelem, én tudom, hogy kiteszitek a lelketeket a családotokért. És higgyétek el nekem, hogy ők is tudják! Viszont az ember csak tapasztalás útján tudja meg, milyen nehéz is ennyi helyen helyt állni.

Nektek pedig, akik nyaralni indultok! Felejthetetlen élményeket kívánunk!

hirdetés
"Írok azért, s úgy élek e kerge világ közepén, mint ott az a tölgy él; tudja, kivágják, s rajta fehérlik bár a kereszt, mely jelzi, hogy arra fog irtani holnap már a favágó, - várja, de addig is új levelet hajt." Radnóti Miklós
Előző cikkTerhesség – a második hónap jellegzetességei
Következő cikkŐszi versek kicsiknek és nagyoknak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!