Terhesség – a második hónap jellegzetességei

Terhesség - a második hónap

Előző cikkünkben leírtuk nektek a legfontosabb tudnivalókat a terhesség első hónapjáról a fogantatás pillanatától a terhesség bebizonyosodásáig. A babavárás második hónapja nagyon hasonló az elsőhöz. Az érzelmi és a fizikai változások szinte egészen megegyeznek vele, de most ezeket is részletében fogjuk átbeszélni. Ilyenkor szokták megejteni az első orvosi vizsgálatot, amit ezután havonta érdemes megismételni. Itt főleg rutinvizsgálatok történnek. Vágjunk is bele a részletekbe.

Fizikai változások a terhesség második hónapja során

pixabay.com

A terhesség második hónapjában a tünetek hasonlóak lesznek az előző hónaphozIlyenek lehetnek a szédülés, vizelési inger gyakorisága, a fáradtságémelygés, étkezési vágyak vagy idegesség, és természetesen az elmaradhatatlan hangulati ingadozások

Az is előfordul, hogy ekkorra már kifejezetten taszítónak találod majd az alkohol ízét vagy a füst illatát, ugyanis a szervezeted automatikusan tiltakozni kezd a káros anyagok „bevitele” ellen. A melled továbbra is nagyobb lesz, a mellbimbóid kiemelkedőbbek, és kis csomók jelenhetnek meg az arénán, (ez a mellbimbókat körülvevő sötét terület.)

További tünetek lehetnek még:

 • ha enyhe fehér hüvelyi váladékot tapasztalsz
 • pattanásosodni kezd a bőröd
 • vagy épp ellenkezőleg, ragyogóan tiszta lesz bőrfelületed
 • a haj nehezebben kezelhető
 • kellemetlen szájszag
 • székrekedés
narancs
pixabay.com

A petefészek sejtjei tovább termelik a progeszteron nevű hormont, amely fontos a terhesség fenntartása érdekében. A testedben keringő vérmennyiség pedig növekedni fog, hogy kielégítse a kisbaba igényeit. A vérmennyiség növekedésének következtében hőhullámokat érezhetsz.

A has kezd enyhén duzzadni. A méhed ekkorra nagyjából narancs méretű, de még mindig rejtve van a medencében. A babád óvatosan mozogni kezd, de nem elég intenzíven ahhoz, hogy érezhesd

Az orvos meglátogatása

Orvosi kellékek.
pixabay.com

Amint azt fentebb is írtuk, a második hónapban már érdemes elmenni egy rutinvizsgálatra, ezután pedig havonta megismételni azt. Fontos, hogy orvosod minden kérdésére a lehető legőszintébben felelj, ugyanis így tud a leghatékonyabban közbenjárni a terhességed alatt. Kérdéseket fogsz kapni a családod kórtörténetével kapcsolatban, továbbá a korábbi egészségügyi tapasztalataidról is. Ezekre azért van szükség, hogy minden kockázati tényezőt, ami veszélyt jelenthet, alaposan átláthasson a doki.

!!! Minden, amire kisbabátokkal szükségetek lehet !!!

A vizsgálat során valószínűleg:

 • az orvos megméri majd a vérnyomásodat
 • vért fog venni tőled, melyben megnézi a hemoglobin- és vasszintedet, és ellenőrzi a vérszegénység lehetőségét, az immunrendszered megfelelő működését
 • vizeletmintát fog kérni, a fehérje és veseproblémák kizárása végett
 • megtapogatja majd a hasad
 • megméri a súlyodat és ellenőrzi a magasságodat
 • medencevizsgálatot csinál majd a terhesség megerősítésére, ciszták ellenőrzésére, valamint a medencecsontok, hüvely és méhnyak felmérésére
 • kenetet fog venni

Ne feledd! Bármilyen kérdésed, aggodalmad van, bizalommal fordulj orvosod felé ezekkel. Ő értetek van, segít minden nehézséget megoldani, amire csak hatásköre elér.

Érzelmi és hangulati változások a terhesség során

Az állapotos anyuka az első trimeszterben még valószínűleg nagyon boldog, vagy legalábbis kellemesen izgatott. Viszont megeshet, hogy a kellemetlen tünetek, kellemetlen érzéseket hoznak magukkal, mint például hányinger vagy hányás, bosszúságot okozhatnak. 

pixabay.com

További ijedelemre adhat okot, ha nem az első babáját várja és rossz tapasztalata volt korábbi terhessége során. Aggódhat az anya azért, hogy képes lesz-e gondozni egy babát, vagy megengedheti-e magának egy gyermeket.

A hangulat ingadozása viszont normális folyamat, mert a szervezet változására ekképpen reagál a lélek. A depresszív hangulat, az ingerlékenység mind velejárói lehetnek a terhességnek.

Amennyiben viszont az alábbi tünetek nagyját érzékeljük, hosszú időn keresztül, forduljunk szakorvoshoz:

Hétköznapi esetekben mindezeken felül semmi ok az aggodalomra, nagy változásnak néz elébe mind a test, mind a lélek, így érthető, ha hullmávasúton érezzük magunkat. Előbb vagy utóbb az öröm állandóvá válik majd, a túlcsorduló szeretet kíséretében, amit még meg nem született gyermekünk iránt érzünk.

!!! Rendezd be a babaszobát termékeinkkel !!!

Forrás használata: www.aboutkidshealth.ca oldalról történt.

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkSegítsünk együtt Zentének! – SMA 1 – Gerincvelő eredetű izomsorvadás
Következő cikkSegítség, gyerekkel utazom! – Mire lehet szükség nyaralás alatt?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .