3 jótanács, ha bejárónőt keresel vagy takarítást vállalnál

bejárónő

Nem is olyan régen még szégyen volt, ha valaki nem egymaga végezte el a házimunkát, de szégyen volt az is, ha valaki másnál is végzett házimunkát. Pedig a házi segítő foglalkoztatása nem „úri huncutság”, természetes munkakapcsolat, melynek helye az „otthon”.

Lényegében egy szolgáltatás igénybevételével jön létre ez a bizalmi kapcsolat. Van rá kereslet és van kínálat, de a két fél sokszor nem találkozik.

Akik szívesen vállalják

Saját családjuk ellátása mellett nem tudnak, vagy nem akarnak teljes munkaidőben elkötelezettséget vállalni. Rutinosan, precízen, diszkréten elvégzik a házimunkát mások otthonában, néhány óra alatt naponta. Kiegészítő jövedelem szerzése és a rendszeres házon kívüli elfoglaltság fenntartása a legfőbb ösztönző. Szívesen vállalják kisgyermekes, nagycsaládos anyukák, részmunkaidőben dolgozók, és friss nyugdíjasok. Egyre többen vállalják örömmel a házi segítő munkát, akár diplomával is.

Katalin 50 évesen vállalt először takarítást, amikor pedagógusként munkanélküli lett. Örömmel végezte el a munkát, amit vállalt, és amihez véleménye szerint elengedhetetlen az egészséges alázat.

Judit 43 éves három gyermekes édesanya, alkalmazottként, hat órában, minimálbérért dolgozik, emellett kizárólag anyagi okokból takarít délutánonként másoknál. Olykor fáradt, de hálás a lehetőségért, mert kiegészítő jövedelméből tud élelmet vásárolni.

Éva 23 éves korától „főállásban” dolgozik magánembereknél, mint házi segítő. Szinte családtagként kezelik, a munkája ugyanaz, mint otthon, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, mondja, hogy a tulajdonos igényeit és szokásait tiszteletben tartsa, és ne alakítsa át életterüket, vagy ne kezdjen önálló „akcióba”. Sikeresnek vallja magát, nyugodt körülmények között dolgozik, munkáját megbecsülik.

Házimunka a baba mellett

Akik szívesen fogadják

Munkájuk mellett, esetleg egészségi állapotuk miatt nem tudnak kellő időt, energiát fordítani saját háztartásuk és családjuk ellátására. Szabadidejükben is sokszor dolgoznak, társadalmi elkötelezettségeik vannak, vagy családjukkal töltenek minőségi időt, és szívesen pihennének is olykor.

A 25 éves Réka egyedül él, vezető beosztásban dolgozik, naponta sokszor tizenkét-tizennégy órán át. Igényli a tisztaságot otthonában, de energiája nincs takarítani. Számára a legfontosabb, hogy mindig tökéletes rendet és tisztaságot találjon.

Otthonában dolgozik Irén, 35 évesen engedhette meg magának először, hogy házi segítőt fogadjon, aki a házimunka minden terhét átvállalja. Azóta is szabadságot és gazdagságot érez mindig, amikor egész napos, sokszor éjszakába nyúló szellemi munkája közben, és utána nyugodtan sétálhat.

Ibolya 28 évesen ment vissza dolgozni a gyes-ről, elsőként megy el dolgozni, fiaikat férje viszi iskolába, de ő megy értük. Állandóan ideges volt a rendetlenség és a felhalmozódó házimunkák miatt. A takarításon kívül minden házimunkát elvégez, de ez a luxus az egész család érdekét és nyugalmát szolgálja.

Erzsébet 65 éves, ízületi gyulladása gátolja a házi teendők ellátásában. Gyermekei nem tudnak segítségére lenni a mindennapokban fizikailag, de a költségeket átvállalják.

Engedjük be a tavaszt! Nagytakarítás A-Z-ig

3 jótanács

Hirdessünk, vagy ne hirdessünk?

A menedzser 50 éves Etelka megengedhetné magának, hogy fizessen valakinek a takarításért, de nem talál senkit, aki elvállalná. Az 57 éves Andrea évek óta szeretne legalább néhány órában takarítást vállalni, de eddig hiába érdeklődött, ajánlkozott.

Újsághirdetések alapján keresni és kínálni házi segítséget szinte lehetetlen. Bizalmon alapuló emberi és munkakapcsolat ez, amihez mindkét fél részére fontos a referencia és a szimpátia. Aki beenged valakit az otthonába, a személyes és értéktárgyai, személyes információk és szokások közelébe, megbízik segítőjében. Ez a bizalom kölcsönös kell, hogy legyen, hiszen a segítő is kiszolgáltatott. Legtöbbször családtagoktól és barátoktól kérnek ajánlatot – sokszor hiába.

Mit és mennyiért?

A legfontosabb megállapodni, a részletekben is. Ami természetes az egyiknek, nem biztos, hogy természetes a másiknak is. Lehet, hogy a segítő olyan dolgot végez el, vagy nem végez el, ami miatt a házigazda bosszankodik, de csak akkor oldódik meg, ha ezt jelzi az alkalmazottja felé. Ugyanakkor lehet olyan elvárás is, ami az átlagos takarításra fordított időbe vagy árba nem fér bele, akkor a segítő is mielőbb jelezze foglalkoztatója felé.

Barátkozás vagy távolságtartás?

Mind két fél részéről komoly dilemma lehet. Nélkülözhetetlen az őszinteség, a kölcsönös tisztelet és a kiegyensúlyozott munkakapcsolat. A legtöbb esetben nem is találkoznak munka közben egymással, mégis kínos helyzeteket teremthet, ha nincsenek letisztázva ezek a „határok”.

Kovács Mária

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMiért és kinek ajánlott a szülésfelkészítés?
Következő cikkTények és tévhitek a felfázásról

1 KÉRDÉS

  1. Tisztelt Hölgyem/Uram!
    Ha esetleg napi pár órában keres olyan leinformálható személyt, aki szívesen elvégezné Ön helyett a takarítást várom megtisztelő ajánlatát.
    3 évig dolgoztam a Rendőrtiszti Főiskolán
    t:0670-661-3085

Comments are closed.