Engedjük be a tavaszt! Nagytakarítás A-Z-ig

nagytakarítás

A türelmi idő lejárt! Mostanáig húzhattuk, halaszthattuk a tavaszi nagytakarítást arra hivatkozva, hogy a hosszú és zord hónapok után jól esik az ébredő, friss és színes, üde és harmonikus, vidám és illatozó természet közelében lenni. Ideje azonban, hogy figyelmet fordítsunk az otthonunkra is, hiszen még mindig a szürke tél lomos, dohos, poros emléke nehezedik rá. Tárjuk szélesre az ablakokat, hogy a mérgeket ki-, a tavaszt pedig beengedhessük!

A tavaszi nagytakarítás sokak számára gyűlölt, kénytelen-kelletlen mumus, pedig tudatossággal és tervezettséggel hatékonyan fölé kerekedhetünk. Gondoljuk át a teendőket, írjunk listát a szükséges takarítóeszközökről és tisztítószerektől, készítsünk a rendelkezésre álló idő ütemezésén és az egyes munkafolyamatok logikai sorrendjén alapuló táblázatot. Mindehhez pedig használjuk a nagytakarítás ABC-jét.

A, mint ablakok: az elmúlt hónapokban hamar sötétedett, és a nappali fény is csak amolyan fáradt-szürke valami volt, ezért észre sem vettük, hogy mennyi kórokozónak váltak piszkos táptalajává nyílászáróink. A megtisztításuk után azonban biztosan szembetűnő lesz, hogy bentről is milyen élénknek és színesnek tetszhet a tavasz.

B, mint bútorok: kívül-belül, alul-felül, elől-hátul! Ez akár egy vidám dalocska is lehetne, amit lakásunk legnagyobb porfogóinak, a bútoroknak a takarításakor dúdolunk, hogy biztosan ne felejtsük el: nem elég körbetörölgetni őket, a polcokról le-, a szekrényekből pedig ki kell pakolni, és ha erőnk, vagy férfi segítségünk engedi, a helyükről is el kell mozdítani őket, hogy a mögöttük és alattuk felgyülemlett piszoktól is megszabadulhassunk.

F, mint fény: noha tovább tart már a világos, mint telente, egy-két apró trükkel mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy még több fény áradjon be a lakásunkba. Ha tehetjük, fessük halványabb árnyalatúra a falakat, nappalra húzzuk fel teljesen a redőnyöket, vagy nyissuk sarkig a zsalugátert és szabaduljunk meg a sötét színű textíliáktól.

H, mint házi kedvencek: ha kutyát, macskát, vagy egyéb kisállatot tartunk a lakásban, poroljuk ki a fekvőhelyét, tisztítsuk meg a játékait, sőt, fürdessük meg őt magát is. Hosszabb és dúsabb szőrű kedvenceinket akár kutya-macska kozmetikushoz vihetjük, aki biztos, hogy szakszerűen kitisztítja porral teli bundáját.

K, mint könyvespolcok: igazi paradicsom a mikroszkóp nélkül nem látható élősködők számára. A lapok között poratkák százai tanyáznak, ezért nem elég hanyagul végigsimítanunk a könyvek gerincén egy teleszkópos porolóval. Szánjunk rá egy napot, hogy az udvaron, vagy az ablakon kihajolva egyesével kirázzuk őket, végigpörgessük néhányszor a lapjaikat.

L, mint lomok: azaz felesleges hely- és porfogók. Amire nincs és feltehetően nem is lesz már szükség, nem tudjuk újrahasznosítani, megjavítani, átalakítani vagy elajándékozni, nem kötődik hozzá kedves, szép emlék, az bizony megérett arra, hogy megszabaduljunk tőle. Ha mégis akad, ami nekünk már nem kell, de kidobni sajnáljuk, és esetleg másnak még jó lehet, adományozzuk rászorulóknak, segélyszervezeteknek, így egy lépéssel közelebb kerülhetünk a nagy tavaszi lelki megtisztuláshoz is.

N, mint növények: fordítsunk figyelmet zöld kedvenceinkre is, melyeknek levelén valószínűleg vastag rétegben telepedett meg a por a téli hónapok alatt. Ha benti növények lévén nem érheti őket a tavaszi zápor természetes, megtisztító ereje, gondoskodjunk a mesterséges zuhanyoztatásukról.

R, mint rejtett zugok: takarítsunk a zegzugos helyeken, a sarkokban, az ágyak alatt, a bútorok mögött, vagyis mindenhol, ami egyébként nem látszik, mert a rejtett porfogókon megtelepedő titkos baktériumtenyészetek asztmát, allergiát, fertőzéseket okozhatnak.

Sz, mint szellőztetés: ha éjszakára még be is kapcsoljuk a fűtést, nappalra már nyissuk ki az ablakokat, minél melegebb van, annál hosszabb ideig szellőztessünk. Szüksége van a levegőre a növényeinknek, a párás-vizes helyiségek falainak és berendezéseinek, de nekünk is, ha teendőink a lakásba kényszerítenek.

T, mint textíliák: otthonunk a tél végére rendszerint fullasztóan zárt por-dobozkává alakul, amelyben a textíliák mágnesként vonzzák a port. Mossuk ki a függönyöket, asztal- és ágyterítőket, törölközőket és ágyneműket, kárpitokat és huzatokat, de ha tehetjük, nagymamáink csapkodós módszerével poroljuk ki a szőnyegeket is. Érdemes átmosni az őszi-téli ruhákat, mielőtt eltesszük és a tavaszi-nyári garnitúrát, mielőtt felvesszük, hiszen a zárt szekrényben állva kellemetlen dohos szag ivódott beléjük.

V, mint vizes helyiségek: a nedves, a folyamatos fűtéstől fokozottabban párásodó helyiségekben, mint a fürdőszoba sarkaiban, vagy a konyha egyes részein, előszeretettel telepszik meg a bútorainkat és textíliánkat tönkretevő, és az egészséget hosszú távon súlyosan károsító penészgomba. Szabaduljunk meg tőle!

A természet felébredt és kopogtat az ablakon. Engedjük be, hogy a maga frissességével és színességével, vidámságával és tisztaságával, egészségével és harmóniájával hozzájáruljon külső és belső környezetünk, otthonunk és lelkünk felfrissítéséhez és megszínesítéséhez, felvidításához és megtisztításához, egészségéhez és harmóniájához.

Gáncsos Kármen

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA tavasz ízei – Gyógyító növényi ételek
Következő cikkA terhességi toxémia diétája: sószegény étrend

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..