8+1 kevésbé ismert mese és animációs film, amiket érdemes megnézni az otthonlét alatt

8+1 kevésbé ismert mese és animációs film, amiket érdemes megnézni az otthonlét alatt

A cím kissé becsapós, mert a kevésbé ismert jelző egyaránt vonatkozhat rád, és a gyereke(i)dre is. Ebben a cikkben azokat a rajzfilmeket igyekeztünk összeszedni, amik a generációs különbségekből kifolyólag valamelyikőtök számára ismeretlenek lehetnek, ám mégis tanulságos, vagy pusztán egy élvezetes, szórakoztató történetet mesélnek el.

>>> FILMEK ÉS HANGOSKÖNYVEK <<<

A kincses bolygó

Ez a 2002-es animációs film az elsők között volt, amik igyekeztek egy fantasztikus űrutazás keretein belül megmutatni a világűrt a gyerekeknek. Aki a cím alapján összefüggést vél felfedezni a XIX. században megjelent A kincses sziget történetével, nem téved, ez ugyanis egy az egyben a regény adaptációja, ám az egész sztorit átültették a jövőbe, és a tengerek helyett a csillagok között történik a kalandozás. A készítők minden bizonnyal fel akartak nőni a feladathoz, és egy ilyen klasszikushoz méltó hangulattal és zenékkel igyekeztek operálni, ami valljuk be, tökéletesen sikerült, és a szinkron, illetve a felcsendülő dalok magyar változatai is fülbemászóak.

Chihiro szellemországban

Ha röviden kellene összefoglalni, akkor a magával ragadó hangulat és a tanulságos történet az, amiket legelőször mondani lehetne a Chihiroról. Az összes felsorolt közül itt a legerőteljesebb a karakterfejlődés, illetve olyan rejtett mondanivalói is vannak a történetnek, amiket csak többszöri megnézés után lehet igazán megérteni. A Kincses bolygó Morfjához hasonlóan pedig itt is jelen vannak az „olyan cuki, hogy belehalok!” szintű mellékszereplők a kis szorgos kormocskák képében (akik egyébként gyakran visszaköszönő karakterek a Studio Ghibli által készített animékben). Érdekes belegondolni, hogy mennyire gyakoriak az ehhez hasonló imádnivaló mellékszereplők az egyes mesékben, gondoljunk csak a Jégkorszak Motkányára, vagy az újabb generációs rajfilmeknél a Minyonokra. Ha pedig tetszett nektek a Chihiro szellemországban, bátran ajánlom megnézésre Hayao Mijazaki más alkotásait is, például a Vándorló palotát, vagy a már-már kultikusnak számító Totorót.

Eszeveszett birodalom

eszeveszett birodalom
port.hu

A korábbi kettőhöz képest nem kevésbé tanulságos, de az biztos, hogy mérföldekkel viccesebb mese, aminél keresve se találhatnátok jobbat, ha egy igazán nevetős estére vágytok. A 2000-ben megjelent Eszeveszett birodalom nem más, mint egyetlen nagy poénbomba, ami azonban nem mellőzi a mondanivalót sem. A párbeszédektől kezdve a randomitáson át egészen az egyes jelenetek kidolgozottságáig minden vicces ebben a rajzfilmben, és ez talán azon kevesek egyike, ami nem csak egyszer-egyszer, de legalább tíz percenként nevetésre fogja kényszeríteni még a legkomolyabb felnőtteket is. Illetve van ugyan egy második rész is, amit nézzetek meg, ha kíváncsiak vagytok rá, én azonban nem tudom jó szívvel ajánlani. Túlságosan magasra tették a lécet a készítők az eredeti történettel, és a folytatásnak ezt egyáltalán nem sikerült megugrania.

>>> LEGO AJÁNLATUNK <<<

Macskarisztokraták

Az ezredfordulóról pedig ugorjunk egy nagyot vissza az 1970-es évek Párizsába, ahol megláthatjuk milyen is az, ha egy előkelő macskacsalád egy kóbormacska, egy „igazi kemény vasmacska” segítségére szorul. Hiába a régies, pontosabban korabeli látványvilág, cicaimádó gyerekeknél garantáltan nagy kedvenc lesz ez a rajzfilm. A Macskarisztokraták igazán ügyesen egyensúlyozik a mondanivaló komoly tálalása és a poénok között – legtöbbször persze ez utóbbi irányba tolódva. Ez az a történet, amiből megtudhatjuk, hogy mi a különbség aközött, hogy egy liba csupán megöntözve, vagy inkább átitatva van fehérborral, emellett pedig rávilágít arra is, hogy az egyszerű, utcai becsület néha többet ér, mint az úri neveltetés.

Macskafogó

macskafogó magyar rajzfilm
port.hu

Ez az a mese, ami amennyire ismert számunkra, legalább annyira ismeretlen a most felnövekvő generációnak. Bár jó másfél évtizeddel fiatalabb a Macskarisztokratáknál, Magyarországon igazi kultuszfilmmé (mesévé) nőtte ki magát. Úgy gondoltuk helye van a listán, hiszen az egyik legjobb magyar rajzfilm, ami valaha készült, ráadásul a 2007-ben megjelent, jóval modernebb hangvételű második részt jó eséllyel látták a gyerekek, kár lenne hát, ha az eredetit kihagynák. Lássuk be, hogy a folytatás jó-jó, sőt Moloch karaktere kifejezetten jól sikerült, Reviczky pedig szokásos módon zseniális, de azért nem véletlenül lett klasszikus az első Macskafogó.

Lúdas Matyi

Szintén egy régi magyar rajzfilm, illetve valószínű, hogy alsóban olvasnak róla a gyerekek, így nem lehet baj, ha mesében is látják. Itt most egészen pontosan a Dargay Attila-féle, 1976-os feldolgozásra gondolunk, amiben egyaránt megvan a humor és a magával ragadó, hamisítatlanul magyaros hangulat is. Ha pedig a Macskafogó és a Lúdas Matyi után szeretnétek tovább mélyülni a hazai klasszikusok világában, jó választás lehet egy másik Dargay alkotás, a Szaffi.

Tom és Jerry: A varázsgyűrű

A Tom és Jerryn nem egy generáció nőtt föl, és a mai napig gyártják a részeket. Úgy gondolom nem szükséges magyarázni, hogy miért került fel a listára, de azt már talán, hogy a több egész estés film közül miért pont ez. Nos, A varázsgyűrű az, amit személy szerint a legjobban élveztem, és számomra a legjobban eltalált hangulatú volt. Persze ez csak egy személyes preferencia, bármelyik másikat is választjátok, nem igazán tudtok mellélőni velük, ha jókedvű kikapcsolódásra vágytok.

Scooby-Doo és a Boo bratyók

scooby-doo boo bratyók
port.hu

A Tom és Jerryhez hasonlóan a Scooby-Doo is egy felejthetetlen rajzfilmsorozat, amiből szintén készültek egész estés változatok, mi több, filmek is. Én az előbbiek közül szeretnék javasolni egyet, megint csak egyéni vélemény alapján. A Boo bratyókban minden megvan, amiért a Scooby-Doo szerethető, a jellegzetes hangulattól kezdve a szövevényes nyomozáson át egészen a rá jellemző humorig. Ebben a történetben semmi (és senki) sem az, aminek (akinek) látszik, a rejtély végső megoldása pedig természetesen a legutolsó percekig várat magára.

>>> KÖNYVEK SZÉLES VÁLASZTÉKA <<<

+1 – Vakáción a Mézga család

Végezetül ismét egy magyar alkotás, amit nem annyira valószínű, hogy láttak a mai gyerekek. A három Mézga sorozat közül (Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai, Mézga Aladár különös kalandjai és a Vakáción a Mézga család) ez az egyetlen, ahol nem csak laza kapcsolat van csak a részek között, hanem tulajdonképpen egyetlen, hosszabb hangvételű történetet mesél el. A plusz egy jelző amiatt van, mert ennek ellenére ez akkor sem egy egész estét rajzfilm, hanem 13 epizódos sorozatként fut. A teljes egészében több, mint öt órás cselekmény alatt Mézgáék rendkívül szórakoztató módon utazzák körbe a világot, hogy végül teljesen belefáradva a nyaralásba, örömmel (vegyes ürömmel) térhessenek haza a jól megszokott budapesti panelházba.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!