9 ok, mely császármetszéshez vezethet

császármetszés

Először szeretném leszögezni, hogy a császármetszés nem rossz dolog. Sok anyuka és baba életét menti meg nap, mint nap, bár az is igaz, hogy gyakran elkerülhető lenne. A szülőszobából a műtőbe vezető okokat fogjuk most sorra venni.

A császármetszés lehetséges okai:

1A méhlepény idő előtti leválása

Ez a várandósság alatt és a szülés közben is bekövetkezhet – az a mértékű leválás, mely azonnali, sürgősségi császármetszést von maga után, bő vérzéssel jár. Ez lehet hüvelyi vagy rejtett – ez utóbbit hirtelen bekövetkező alhasi fájdalom, görcs, nyomásérzékenység jelzi.

2A magzat csökkent oxigén ellátása

Ez történhet a köldökzsinór elzáródása– a baba nyakára, egyéb testrészre tekeredik, csomó keletkezik rajta vagy előreesik, és a baba az anya medencéjéhez nyomja azt -, méhlepény leválás, az anya vérkeringésének zavara, netán a placenta öregedése miatt.

3Az elől fekvő méhlepény

Ebben az esetben a méhszájat teljesen befedi a placenta, így kizárva a normál szülést, hisz „zárva a kijárat”. Sokszor abban az esetben is császármetszést javasol az orvos, ha csupán megközelíti a méhszájat, mivel ilyenkor nagy az esélye a lepényleválásnak.

4Farfekvéses baba

Ez önmagában még nem jelent biztos császármetszést. A babák így is képesek átbújni a szülőcsatornán, keress olyan szülészt, aki gyakorlott a farfekvéses babák világra segítésében és konzultálj vele – hisz ebben a speciális esetben többek közt döntő lehet a baba fejének mérete.

5Vajúdás elhúzódása, lelassulása

Minden nő más ütemben vajúdik, ezt pedig nem szabad sürgetni, egészen addig a pontig, amíg a baba szívhangja megfelelő. Van, aki 4, és van, aki 18 órán át vajúdik. Amikor lelassul a tágulás, próbálj testhelyzetet változtatni, sétálj, ülj labdára, vegyél egy fürdőt. Koncentrálj, de semmi esetre se add fel és ne ess kétségbe. Amennyiben már 6 cm-re kitágultál, szinte biztos, hogy sikerül természetes úton világra hoznod a babádat. Azonban, ha a tágulás megáll, romlanak a baba életjelei, vagy annyira kifáradsz, hogy képtelen lennél nyomni, az orvos császármetszést fog javasolni.

6A magzat szívritmusának lassulása, gyorsulása

Mivel a baba számára is épp olyan érzelmi és fizikai megpróbáltatás a szülés, mint számodra, így az, hogy időnként szívverése megváltozik, teljesen normális. Azonban a folyamatos szívritmus ingadozás azt feltételezi, hogy a baba rosszul van, így a műtét indokolttá válik.

7Ikerszülés

Magában az, hogy ikreket vársz, még jelent biztosan császármetszést. Keress olyan szülészorvost, akinek van tapasztalata a „normál” ikerszülés terén.

8Túlhordás

A 40-42 hét környékén már három – bizonyos esetekben akár naponta is – járnod kell vizsgálatokra. Előfordulhat, hogy a méh meszesedése – öregedése – vagy a magzatvíz drasztikus csökkenése császármetszést eredményez.

9Korábbi császármetszés

Itt elsősorban a vajúdás alatti méhfal megrepedés, illetve a varratoknál való szétválás kockázatát szokták felhozni az orvosok érvként. Ez természetesen nem alaptalan, hisz, amennyiben ez bekövetkezik, úgy a baba és az anya élete is veszélybe kerül. A programozott császár tehát, a legtöbb helyen „bevált” módszer ilyen esetekben. Érdemes olyan kórházat választanod, ahol nem tabu a császár utáni normál szülés.

Pár dolog, ami segíteni fog a szülés utáni időszakban:

Szoptatós párnák››
Császármetszés utáni haspántok ››
Minden, ami a babának és a mamának kell ›››

10 kérdés, 10 válasz a császármetszésről

Kép: freepik.com

Erről a témáról a Szülés rovatban olvashatsz többet!

 

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkA nők elsárkányosodásáról
Következő cikkA túlsúlyosság nagyrészt öröklött