Szülés császármetszés után: bízz magadban és tájékozódj!

Szülés császármetszés után

A legtöbb nő és kisbaba számára biztonságos lehetőség a császármetszés utáni természetes szülés. Bár a statisztikák nem támasztják alá, hogy nagyobb egészségügyi kockázatokkal járna, mint az ismételt császármetszés, azok a kismamák, akik szeretnék megpróbálni természetes módon megszülni a következő babájukat, sokszor még mindig falakba ütköznek. Ők találnak hasznos tanácsokat cikkünkben.

Mélykúti Andrea humánkineziológussal, dúlával, az ICAN (Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat) Magyarország csoportvezetőjével a császármetszés utáni hüvelyi szülés lehetőségeiről beszélgettünk. 

Milyen helyzetekben lehet szükség császármetszés végzésére?

Vannak esetek, amikor a császármetszés életmentő beavatkozásnak minősül, ezek a következők: köldökzsinór előreesés, elöl tapadó méhlepény, placenta leválás, homloktartás, haránt vagy vállfekvés, szívmegállás. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a császármetszés szükségessége vitatható: téraránytalanság (nagy a baba), ikerszülés, méhen lévő heg (ide tartozik egy vagy több korábbi császármetszés), fibriómák és/vagy petefészek ciszták, farfekvés, fájásgyengeség, magzati distressz.

Gyakran azért történnek beavatkozások, mert a baba nem születik meg a kiírt időpontig. Mikortól válik veszélyessé a túlhordás?

A várandósság idejét az utolsó menstruáció első napjától számolják ki. 40 hét, ami azt jelenti, hogy a szülés várható időpontjakor a magzat igazából kb. 38 hetes. A 40. héttől 42. hétig terminus túllépésről beszélünk, a 42. héttől túlhordásról. Vannak olyan statisztikák, amik azt mutatják, hogy 40. hét után a magzat funkciói romlanak, ám ez esetben ténylegesen 40 hetes magzatról beszélünk, nem a kerekített értékről. Magyarországon jelenleg a 41. héten be kell fejezni a várandósságot, szülésindítással vagy császármetszéssel.

9 ok, mely császármetszéshez vezethet

Miért tartják veszélyesnek a császármetszés utáni hüvelyi szülést?

A legnagyobb mumus a méhen lévő heg szétválása. Pedig a statisztikák alapján, ha az előzetes császármetszésen átesett nőket a következő szülésnél hagyják természetesen, a saját tempójukban szülni, akkor a méhrepedés esélye mindössze 0,6%, két császármetszés után 0,8-1,8%. Minden beavatkozás, ami a szülés indítására, vagy felgyorsítására irányul, növeli annak az esélyét, hogy a heggel történik valami.

 A szülés indításakor használt mesterséges oxitocin hatása miért más, mint természetesé?

Az oxitocin egy csodálatos hormon, ami bennünk termelődik, segíti a szülést és a méhtevékenységet. Amikor elindul a külső oxitocin adagolása, akkor a mi saját oxitocin termelésünk leáll és innentől a külső cseppszámra vagyunk utalva, az határozza meg a szülés tempóját. Ráadásul a mesterséges oxitocin a vér-agy gáton nem jut át, ezért a fájdalomérzet sokkal nagyobb.

Ehhez képest milyen a kockázatok aránya az ismétlődő császármetszések esetén?

A második császármetszésnél a komoly komplikációk megjelenésének esélye 4,3%, ami a harmadik ilyen műtétnél már 7,5%-ra nő. Az összenövések, a vérátömlesztés, a lepény rendellenes beágyazódása, a méheltávolítás szükségességének esélye is emelkedik az ismétlődő császármetszéseknél.

Mit kell tennie annak a kismamának, akinek az első gyermeke császármetszéssel született, és a következőt szeretné természetes úton megszülni?

Mélykuti_Andrea
Mélykuti Andrea, fotó: Zentai Rita

Az első és legfontosabb, hogy higgyen magában, bízzon a testében és a természetben. Fontos, hogy megfelelő segítőket, támogatókat találjon. Érdemes tájékozódni, a kórházi statisztikák (császármetszések aránya) sokat elárulnak az intézményben dolgozó orvosok szemléletéről. Olyan orvost és/vagy szülésznőt kell választani, aki bízik a természetes szülésben.

Több szüléssel foglalkozó szakember is elmondta már nekünk, hogy a szülő nő számára az lenne az ideális, ha nyugodt körülmények között, a saját tempójában élhetné végig a szülés folyamatát, lehetőség szerint beavatkozások nélkül. Szerinted mi kell ahhoz, hogy a szülés jól sikerüljön?

Szüléshez két dolog nagyon lényeges: a biztonságérzet és az intimitás. Emlősök vagyunk, ebből a szempontból mi is úgy működünk, mint az állatok. Egy antilop nem tud úgy szülni, ha egy ragadozó vagy vadász van a környéken, megállítja azt a szülést, ami csak akkor indul újra, ha biztonságban érzi magát.

Császármetszés vagy hüvelyi szülés?

Miben tudnak segíteni a dúlák a várandósság alatt és a szülésnél?

A dúlák a kismamák számára folyamatos támogatást nyújtanak. A várandósság és a szülés alatt fontos lelki folyamatok mennek végbe a nőkben, a dúlák segítenek ezeknek a feldolgozásában, megélésében. A kórházakban az orvosok és a szülésznők nagyon elfoglaltak, túlterheltek, általában nincs idejük ilyesmire.

Számomra a dúlaság valami sokkal mélyebb dolog, olyasmi, amit nem a könyvekből tanulhat meg az ember. Csak azután éreztem, hogy tudok segíteni, miután magam is átéltem a természetes szülés csodáját. Az élet felkínálta nekem ezt a lehetőséget, kismamák fordultak hozzám, én pedig elkezdtem képezni magam, okleveles dúla lettem. Számomra ez nem munka, sokkal többet jelent annál – elkötelezettséget, hitet.

Hogyan zajlottak a saját szüléseid?

Az egyetem elvégzése után a férjemmel a családalapítás mellett döntöttünk: négy éven belül három gyerekünk született. Az első kettő császármetszéssel jött a világra, a harmadikat természetes úton szültem meg.

Akinek sikerült: császármetszés után két hüvelyi szülés

LiviaElső gyermekemet várva naivan azt hittem, hogy mivel a szülés egy természetes folyamat, a kórházi személyzet csak vész esetére van ott – meséli Hojtsy Lívia. Tévedtem, így lett egy császármetszésem igazi orvosi ok nélkül. Nehéz volt elhinnem, hogy képtelen voltam megszülni a babámat, lassú és fájdalmas volt a felépülés.

A következő terhesség előtt alaposan utánaolvastam a császármetszés utáni hüvelyi szülés téma körének. Megdöbbenve láttam, hogy az átlagos hazai kórházi gyakorlat köszönő viszonyban sincs a nemzetközi tapasztalatokkal, ajánlásokkal, nem veszi figyelembe a még laikusok számára is hozzáférhető statisztikákat. Kénytelen voltam felkészülni arra, hogy a szülőszobán harcoljak (pedig az orvosom támogatott, de ugye a protokoll az protokoll): nem kell oxytocin, EDA, semmiféle beavatkozás, mert azok mind növelik a mumus méhrepedés esélyét. A második gyermekem szerencsére meg akart kímélni ettől, így villámgyorsan érkezett meg közénk.

Harmadszorra már gondolatban sem akartam harcolni, így olyan orvost kerestem, akinél mindez alap, és a kórház is bababarát. Szerencsés vagyok, hogy válogathatok a fővárosi intézmények között. Itt akad támogató környezet, még ha nem is tökéletes, de majdnem, és olyan szakember, aki nem csak szóban áll mellém. Szomorú, hogy ami nekem majdnem természetes, de legalábbis elérhető, arról sok helyen (vidéken) nem is álmodhat egy kismama. Míg nekem lehetnek ‘luxusigényeim’ is, addig más örülhet, ha nem 39. hétre írják ki programcsászárra, hanem megvárják a terminust.

Ajánlott link:
Császár utáni hüvelyi szülés (VBAC) Facebook oldal
rendszeresen új információkat, cikkeket közöl a császár utáni hüvelyi szülés és a természetes szülés témájában.

A cikk eredetileg publikálva: 2013. július
fotó: freedigitalphotos.net

Erről a témáról még a Szülés rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kommunikációs szakértő vagyok, újságíró, toborzás-kiválasztás specialista és két kislány édesanyja.
Előző cikkÉtelallergia császáros és korababáknál
Következő cikkTerápia visszeres kismamáknak

15 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Egy biztató történetet szeretnék megosztani.

  Első gyermekünk sürgősségi császárral született 21 hónappal ez előtt, praeeclampsia miatt a 34. g. héten. Nagyon szerettük volna, ha a második gyermekünk (szintén kislány) normál úton születik meg.

  A most januárban történteket írom le röviden.

  Teljesen zavartalan várandósság után a 39. hét legvégén felső burokrepedés utáni magzatvíz elfolyással kezdődött (ezt megállapítva már nem engedték haza), majd 5-6 órával később ötperces fájásokkal folytatódott a tulajdonképpeni vajúdás. 12 órán át vajúdott a feleségem, ennek utolsó 2-3 órájában egy (alsó) burokrepesztéssel és egy kis oxitocin beadagolásával segítették a természetes folyamatot – kellett az oxitocin a végén, mert nem voltak elég erősek ill. hosszan tartóak a fájások.

  Feleségem közben zuhanyozhatott ill. vajúdhatott nagy felfújt gumilabdán, sőt, labdán ülve is zuhanyozhatott. Ezeket egy előzetesen felfogadni kívánt orvos nem támogatta volna (csak az ágyon fekve vajúdást), de itt végül mégis volt rá lehetőség, ez nagyban csillapította a fájdalmat, főleg a meleg víz.

  Minden jól alakult, a baba végig megfigyelt szívhangja rendben volt, végig kérdezték az édesanyát, hogy nem fáj-e az előző heg. Jellegzetesen fáj állítólag, a normál méhösszehúzódások közötti időközökben is azon a vonalon és inkább szúró módon. Persze ezt nehéz lehet megállapítani erős fájások alatt a vajúdó nőnek, mert még fájások között is fájhat a derék és a has, ahol a baba tágítja lefelé haladva a medence csontjait, inait.

  Ami kellemetlen volt, hogy az esetleges császármetszésre való felkészülés miatt nem ehetett és nem ihatott az anya, végig infúziót kapott, és csak egy-egy negyed korty vizet ihatott ritkán.

  Végül megszületett a kislányunk hüvelyi úton, egészségesen, az édesanyja is jól van.

  Mindenesetre a CSUSZ/VBAC-hoz kellett a megfelelően rugalmas orvos és segítőkész szülésznő, aki vállalta az oxitocin beadását a meglévő heg ellenére, mely előzőleg egyébként megfelelő vastagságúnak találtatott (5mm). Ez az előzetes tudakozódás alapján azért egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy sikerülni fog, mert ahány orvoslátogatás, annyiféle vélemény volt: terminus túllépést, beindítást sem engedélyeztek volna, és a 40. hét elején, a tulajdonképpeni kiírt dátum előtt három nappal már be is kellett volna feküdni a kórházba megfigyelésre. A beindítás ellen az szól, hogy pl. a leginkább erre használt szer, az oxitocin a szokottnál nagyobb mértékben terheli a méhet és a rajta lévő heget. Statisztikailag egy kicsit valóban valószínűbb az esetleges hegrepedés, császár utáni normál szülés esetén, de eme cikk egy szülésznő tollából azt írja, hogy a heg miatt aggodalom bolhából elefánt http://midwifethinking.com/2011/02/23/vbac-making-a-mountain-out-of-a-molehill/.

  A szülés után az édesanya pár percre megölelhette a babát. Ezután rövid időre elaltatták a feleségem, hogy betapintással ellenőrizte az orvos a méhen lévő heget, amit rendben talált, nem sérült a szülés során. Az altatás maga nem akadályozta abban, hogy pár órával később már anyatejjel táplálja a kisbabát – hisz az orvos szerint az előtej már régen összegyűlt az emlőjében az altatás előtt, és a kisbaba pici gyomra amúgy is csak pár csepp anyatejet tud befogadni a legelején.

  Három nappal később már otthon volt a család.

  Orvost egyébként nem tudtunk előre fogadni, mert a várandósság 20. hete után már nem vállalta senki, de azt az ügyeletes orvost, aki a szülést levezette, nyugodtan tudom ajánlani bárkinek.

  Mindez történt egy Budapesthez közeli kisváros kórházában 2016 januárjában.

 2. Jó estét Kívánok!

  Én csak érdeklődni szeretnék,hogy a párom azt mondta nekem,hogy hüvelygomba alakult ki nála a második gyerek után,akit szintén császárral hoztak a világra és.Na most én nem értem, hogy császármetszéses szülés után, hogy alakulhat ki hüvelygomba valakinél? Vagy egyáltalán van valami köze a kettőnek egymáshoz?Mert szerintem nincs.Én bízok a páromban,de tudnom kell,hogy lehetséges-e ilyen módon hüvelygombát kapni?
  Válaszát előre is köszönöm!

 3. Furcsa dolog,de a lányom már 10 éves lesz az idén és császármetszéssel jött a világra….:( nagyon elborzasztott a tény hogy képtelen voltam megszülni…:(, de a műtét után kiderült hogy semmiféleképpen nem ment volna, beilleszkedési problémák miatt ..:(
  jó! gondoltam,de a következőkkel nem lesz gond! a második gyermekem közel 3 óra alatt érkezett meg körénk, a harmadik meg 5 óra alatt az oxitocin hatására..
  nem tudok elég hálás lenni az orvosomnak, a szülésznőmnek, akik engedték a magunk ritmusát felvenni, és akik nem ragaszkodtak a számomra legnagyobb mumushoz a gátmetszéshez.
  igy a 2-3. szülés után 2 nappal már csak a sirós kisbaba emlékeztetett a terhességre!
  Megy ez, csak hinni kell és nem feladni! 🙂

 4. De jó erről olvasni! 4 évvel ezelőtt a kislányom korai lepényleválás miatt sürgősségi császármetszéssel született. Persze nagyon örülök, hogy a gyermekem egészséges lett, de magát a szülést kudarcként éltem meg. Nálam a testi felépülés gyorsan ment, a lelki annál nehezebben…
  Idén április 2-án a szentesi kórházban megszületett a kisfiam természetes úton. NAGYON HÁLÁS vagyok az orvosomnak, aki megadta nekem ezt a lehetőséget!!! HATALMAS ÉLMÉNNYEL lettem gazdagabb, a lelki békém is helyreállt.
  A szüléshez fogható csoda nincs is másik a világon!!!

  • Szia Vali ! Érdekelne, hogy ki volt az orvosod, mert én is természetes úton szeretnék szülni. köszönettel: Jéga Szabó Adrienn

 5. Áldást,boldogságot!Szeretnék érdeklődni,hogy Nagykanizsán vagy Zalaegerszegen tudnak-e ilyen gondolkodású orvosról?Én is hasonló cipőben járok.Győrben császároztak és most várom a második gyermekemet akit szeretnék természetes módon megszülni.További szép napokat kívánok:Eszter

  • Kedves Eszter!

   Kanizsán engedik a császár utáni szülést. Én is arra készülök éppen. De engem az tart vissza, hogy ott szüljek, hogy a szülési pozíciót nem lehet választani. Feküdni kell, maximum félig ülő helyzetben lehet szülni.

   • Kedves Badri!

    Budapestrol lejott egy fiatal doktornő Nagykanizsára mar egy eve, o mindent enged amig jol van a pici, kadban is lehet nala szulni, meg barmilyen pozban! Oláh Orsolya doktornő, azoknak, akik még szülés elott allnak jo hir lehet!:)

 6. Kedves Tooodi!

  Tudtommal jelenleg a Szent István van legelőrébb ilyen téren, de más kórházakban is lehet támogató személyzetet találni, akár bábával szülni..

 7. Kedves Szerző!
  Konkrétan melyik az a budapesti kórház, amelyikben ilyen pozitív tapasztalatai voltak a természetes szülésben való támogatásban?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Tooodi!

   én mindhárom gyereket az I. Nőin szültem . az elsőt császárral a másik kettőt simán. a barátnőm a MÁV-ban az elsőt spontán, a másodikat császárral majd 14 hónap múlva a harmadikat spontán! ..ezek szerint több helyen is lehetséges!
   Üdv Anyuka

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..