Miért és kinek ajánlott a szülésfelkészítés?

A szülés összetett folyamat. Számos felelősségteljes döntést igényel, amelyeket csak a kellő információk birtokában hozhatnak meg a leendő szülők. Ezért lenne  szükséges minden kismama és kísérője számára a megfelelő felkészítés a komplikációmentes szülés érdekében.

A szülésfelkészítésre azért van szükség, hogy az anya és kísérője a szülés során ne sodródjanak az eseményekkel, és tudatosan vághassanak bele ebbe az izgalmas folyamatba. Egy jó szülésfelkészítő során a párok megfelelő információkat kapnak erről a fizikai folyamatról és a kórházban történő eseményekről is. Megtudják, mi zajlik le ott a vajúdás során, illetve az azt követő időkben. Kérdéseikre választ találnak, így nyugodtabban, felelősségteljesebben felkészülnek, és szorongás mentesen állnak a szülés elé. A szülésfelkészítővel folytatott beszélgetés segíti, hogy ne az ismeretlenbe lépjenek be, hanem otthonosan mozogjanak a rájuk váró helyzetben, ezáltal ismerős legyen számukra a helyzet, mikor a szülésre kerül a sor.

90 százalék problémamentes

egyéni szülésfelkészítőDoulaként azt tapasztalom, hogy a szülések 90 százaléka problémamentes így. Az elmélet mellett gyakorlati tudást is kap a mama és társa. Segít abban, miként alakítható ki partneri viszony a kórházi szakszemélyzettel (szakorvossal, szülésznővel). A felkészítés során a kismamák megtudhatják, hogy mik a vélt, és mik a valós jelei a vajúdásnak, mik a szülés egyértelmű jelei, mikor jön el a kórházba indulás ideje. Felkészülhetnek arra, hogy milyen speciális eszközök segítenek a szülőszobán, hogyan hatnak majd a hormonok, megtanulhatják, hogy milyen módszerekkel tudják védeni a gátat, amikkel elkerülhetik a vágást, vagy a gátrepedést. Segítséget kapnak abban is, hogy mikre kell figyelni a szoptatási és gyermekágyi időszakban. A kísérők pedig elsajátíthatnak számos speciális „doula-praktikát”, amelyek hatékonyan segíthetnek a fájdalomcsillapításban.

A szülésfelkészítés és az apák

A kismamák igényét sokszor nem elégítik ki a kórházban elhangzó sajnos gyakorta csupán általános információk. Nálam viszont az egyéni szülésfelkészítéssel mindenre kiterjedő, hatékony tájékoztatást kapnak, nem csupán egy-egy témát beszélünk át, hanem akár rengeteg társkérdés bevonása is lehetséges. Amennyiben közben a kismamában vagy kísérőjében bármilyen kérdés merül fel, azonnal választ kap rá. Felkészülnek a fizikai és pszichikai folyamatra, a partnerükkel való egymásra hangolódásra. És nem utolsó sorban megtudják a kismama lehetőségeit és a kórházban rá vonatkozó protokollszabályokat is.

Az egyéni szülésfelkészítésre a kismama és kísérője együtt érkezik hozzám. Fontos, hogy az vegyen részt a beszélgetésen, aki a szülésnél is jelen lesz, ez lehet az apa vagy más kísérő is. A beszélgetés egy alkalommal zajlik mintegy 4 órán át. Az elhangzó alapinformációk mellett fontosnak tartom az egyéni figyelmet, ezért rájuk vonatkozó speciális tudnivalókkal is ellátom őket.

Vissza az ösztönökhöz

Sokakban az a kép él, hogy a szülésfelkészítés többnyire az általános információk átadása mellett a helyes légzéstechnika és a vajúdási, kitolási pozíciók megtanulását jelenti. A tapasztalat azonban az, hogy a szülés olyan folyamat, amely az ösztönös létbe helyez vissza, egy olyan érzékeny állapot, amikor a kismama igazán megérezheti saját teste jelzéseit. Ez segít az ösztönök felszabadulásában, mely a komplikációmentes szüléshez elengedhetetlen.

Azok a nők, akik nem érzik biztonságban magukat, többnyire jobban kontrollálják az eseményeket, mint amennyire jó volna. Amennyiben ragaszkodik a kismama a kontrollhoz, nem kerül abban az ösztönös állapotba, amely ekkor szükséges a komplikációmentes szüléshez, és mivel ez az időszak hormonálisan erősen befolyásolt, a pszichikumra is jelentősen hat. A jó működéshez elengedett állapot, ismerős közeg szükséges. Amennyiben emellett még a segítő is komfortot, biztonságot ad számára, a nők kevésbé teremtenek maguk által gerjesztett kontrollt.

Sok kismamánál szülés közben előfordul, hogy az új helyzet és a fájdalomszint pániklégzést okozhat. Ennek elkerüléséhez én nem a helyes légzéstechnikát tanítom. Célom mindig az, hogy a pánik okát, gyökerét tárjuk fel és szüntessük meg, így elkerülhető a pániklégzés. Ugyanis amennyiben hagyjuk a pánikot elhatalmasodni, és csupán tünetileg segítünk rajta, az nem segít az elengedett állapot létrehozásában, hanem gátolja azt, és ez a tágulási időszakban komplikációt okozhat.

A vajúdás során az elmélyült, önmagába forduló állapot, az elengedettség szükségeltetik, amely a stressz jelenlétekor nem lehetséges. Az ösztönös állapottal a kismama megtalálja a maga és babája számára ideális légzést. Én pedig segítek abban, hogy a mama megérezhesse teste impulzusait akkor is, ha még nem élte át korábban a szülés élményét.

Hogyan lehet felkészülni a szülési fájdalomra?

Ahhoz, hogy az ösztönös állapot létrejöhessen – amelyben kellemes szülésélmény lehet – kismama és párja közt is megfelelően intim kapcsolat kell. A vajúdás utolsó szakaszánál, a kitolásnál is az ösztönre hagyatkozás kell – akkor is, ha a kismamának lehetősége nyílik arra, hogy különböző pozíciókat kipróbálva szülhessen. Ha a kismama biztonságban érzi magát, a kitoláskor pontosan fogja érezni, milyen pozíció lesz a leghasznosabb számára.

Kifejezetten hasznos azon kismamák és párjaik számára a szülésfelkészítés, akiknek korábbi tapasztalatuk traumatikus volt. A császármetszést átélt kismamák gyakran a szülés traumatikus élménye miatt alkalmatlannak érzik magukat az anyaságra, újabb gyermek vállalására. Ezen traumák kiküszöbölésére ajánlott azoknak az anyáknak is, akiknél császármetszés várható vagy korábban rossz élményű szülésük volt.

Szülési terv vagy szülésfelkészítés?

A szülési terv tartalmazza, hogy a mama mikor, mit szeretne, és mit nem lehet megtenni vele a szülés során. Azonban amennyiben komplikáció lépne fel, előfordulhat, hogy az orvosnak másként kell beavatkoznia, így nem tud a szülési tervben leírtakra garanciát vállalni, amivel ambivalens helyzetbe kerül. A papírra vetett szülési terv a szaktudás hiányában és a különböző helyzetek lehetőségének tudata nélkül „rossz receptté” válhat.   Ezért fontos, hogy az anya a szülést tervezze, hanem tájékozódjon, tudatosodjanak benne a folyamatok és opciók, melyek felmerülhetnek.

Meg kell a mamának és párjának ismernie a lehetőségeket és a korlátokat és a mama saját testének reakcióit. Nem receptre, hanem logikára és egyfajta látásmódra van szükség, hogy a kismama ne hozzon rossz döntéseket, amennyiben nem lát bele kellőképp a lehetséges helyzetekbe. Neki a működési mechanizmust, saját testének kompetenciáját kell átlátnia a komplikációmentes szülése érdekében.

Szülést tervezni nehéz, hiszen számtalan helyzet és körülmény sodorhatja az eseményeket a megtervezettől eltérő mederbe. A lényeg a lehetőségek és korlátok megismertetése a mamával a komplikációmentes szülés érdekében.

Fontos tehát a hangsúlyt arra helyezni, hogy a szülésnél nem a terv az elengedhetetlen, hanem a tájékozódás. A megfelelő felkészülés elengedhetetlen, melyben mind elméleti, mind gyakorlati tudnivalók széles skálájának köszönhetően lehetőség nyílik a baba komplikációmentes világra jövetelére. A mama általános információkra alapozott elhamarkodott döntése helyett a váratlan helyzetek kiküszöbölésére, a megfelelő információk birtokában meghozott helyes döntésekre kell törekedni.

cikk eredetileg publikálva: 2012. október

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kérdéseid, kétségeid vannak a várandóssággal, szüléssel, szoptatással, csecsemőgondozással kapcsolatban? Keress meg bátran itt, a Babafalva oldalon!
Előző cikkAz empátia a legjobb nevelési módszer
Következő cikkMit vegyek a gyereknek, ha laktózérzékeny?