Kínai kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a gluténmentes táplálkozás növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Megállapították, hogy a kutatásban résztvevők közül azok, akik naponta kevesebb, mint 4 gramm glutént fogyasztottak, azoknál 13 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki 2-es típusú diabétesz, mint azoknál, akik a legtöbb glutént, napi 12 grammot vittek be szervezetükbe.
A glutén gabonafélékben, így például a kölesben, búzában, árpában, rozsban megtalálható fontos fehérjeforrás. A Föld népességének 1 százaléka küzd gluténérzékenységgel, mely a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése. Az ilyen betegségben szenvedők számára írják elő a gluténmentes diétát.
Az utóbbi időben divattá vált az egészséges életmódot követők körében is ez a fajta táplálkozás, hiszen segít megőrizni a kívánt testsúlyt. Korábbi tanulmányok szerint a magas, napi 60-100 gramm glutén bevitele nem okoz mellékhatást egészséges embereknél, sőt 80 grammig akár csökkentheti is a vér zsírtartalmát és a vérnyomást.
A kutatás alapján megjelent cikk szerzője szerint a teljes kiőrlésű gabonákban található alapvető tápanyagok jótékony hatással bírnak az emberi szervezetre. A kínai kutatás közel 200 ezer amerikai adatait vette alapul, akiknek étrendjét 22-28 évig kísérték figyelemmel. Az alanyok 2-4 évente az étkezésükkel kapcsolatos hitelesített kérdőíveket töltöttek ki, a kutatók pedig válaszaik alapján becsülték még a gluténbevitelüket.