A karácsonyi menü

A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, amelyekben keverednek a régi nemzeti hagyományok, és a más nemzetektől átvett szokások. Az adventi böjt szenteste ér véget, és az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, barátait.

Minden nemzetnek megvannak a maga hagyományos karácsonyi ételei, de ezek egy része ma már keveredik, egyes ételfélék (pl. desszertek) esetében pedig nagyon sok hasonlóság található. A Magyarországra ma jellemző étkezési kultúra is számos hatás eredménye. A karácsonyi vacsorában ötvöződik a böjtös étrend a sokfogásos menüvel.

Főételek

Régebben az ünnepi asztalon a húsétel minden esetben sertés volt, ugyanis a sertés előre túr, ami a néphit szerint fejlődést jelentett, a szárnyassal ellentétben, ami hátra kapar, ami rossz előjelnek számított.

Egyes ételek, mint pl. a bab, borsó, lencse, tök, mák, hal a néphit szerint sok pénzt, gazdagságot jelent. A dió, az alma, a fokhagyma szintén nélkülözhetetlen alkotója az ünnepi asztalnak, ugyanúgy, mint a káposzta. Magyarországon a káposztát karácsonykor elsősorban töltött káposztának készítik el, amihez, főként vidéken, a decemberi disznóvágásból származó friss sertéshúst használják fel. A töltött káposzta készítési módja, illetve a töltelék formája és nagysága tájegységenként változó. A leghíresebb, legismertebb talán a szabolcsi töltött káposzta, amelynek jellegzetessége, hogy a háziasszonyok egészen pici, apró töltelékeket készítenek.

Vannak nemzetek, ahol a különféle halételek, illetve egyéb tengeri ételek ugyancsak nélkülözhetetlenek az ünnepi asztalról. A hal nálunk régebben inkább a böjtös ételekhez tartozott az ünnep idején, de ma már az ünnep bármelyik napján előfordulhat. A szálka nélküli halakat a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A halak egyéb előnyei közé tartozik, hogy számtalan módon (pl. leves, rántott, natúr, grill, tepsiben sült stb.) és ízesítéssel (citromos, paradicsomos, sajtos, zöldséges, mustáros stb.) készíthetők, fogyaszthatók el. Halászó vidékeken a halászlé is hagyományos karácsonyi ételnek számít.

Egyes országokban a tenger gyümölcsei sem hiányozhatnak az ünnepi menü sorából, így pl. Belgiumban, Németországban, ahol előételként fogyasztják.

A szárnyasok közül a pulyka is a karácsony egyik szimbólumának tekinthető. Angliában, az Egyesült Államokban és Kanadában szinte elképzelhetetlen a karácsonyi vacsora pulyka nélkül, de ma már a hagyományok és szokások keveredésének köszönhetően Magyarországon is megtalálható egyes családok ünnepi menüjében. Az angolok főként gesztenyével töltve fogyasztják, amitől édes jellegűvé válik, így igazi ínyencségnek számít.

A szárnyasok közül a pulyka mellett a liba is jellemző, főként Franciaországban (gesztenyés liba, libamáj) és Németországban (ropogós libasült vöröskáposztával).

Desszertek, édességek

A karácsonyi menü zárásaként a világ valamennyi országában szerepel sütemény, desszert, édesség. A karácsonyi finomság nemzetenként más és más, de közös vonásként megemlíthető, hogy a méz, az aszalt- vagy kandírozott-, illetve száraz termésű gyümölcsök, a csokoládé és egyes fűszerek szinte mindegyik nemzet ünnepi finomságaiban megtalálhatóak.

Méz

A mézeskalács Magyarországon is ismert és kedvelt karácsonyi édesség, ínycsiklandó illata mindenkit ünnepi hangulatba hoz, elkészítésében az egész család részt vehet. A kész mézeskalácsokat – azon kívül, hogy jóízűen elfogyasztjuk – használhatjuk karácsonyfadíszként, sőt apró ajándékként is átadhatjuk szeretteinknek. A mézeskalácshoz hasonló mézes puszedlit csokoládéba mártogatva még ízletesebbé, ünnepibbé tehetjük. A mézeskalács jellemző ízesítője a dió, csokoládé, fahéj, szegfűszeg és citromhéj.

Fűszerek

A karácsonyi desszertek jellemző fűszerei a vanília, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, citrom, sáfrány, ánizs. Némelyik kiváló ízesítője a gyümölcsös ételeknek, húsoknak, italoknak. Illatuk hozzájárul az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Gyümölcsök

A karácsonyi desszertekben a gyümölcsök közül elsősorban az aszalt és kandírozott, valamint a száraz termésű gyümölcsök kerülnek felhasználásra. Az aszalt és kandírozott gyümölcsök esetén érdemes figyelembe venni, hogy a nyers gyümölcshöz képest magas az energia- és szénhidráttartalmuk. A száraztermésűek közül a mandula, a mogyoró, a dió, és a gesztenye a leginkább kedvelt. Különösen sütemények töltelékeként nagyon ízletesek, kezdve a sort a közkedvelt bejglivel.

Csokoládé

Karácsony idején a csokoládé is fontos szerepet kap, gondoljunk csak a csokimikulásra, karácsonyfadíszekre, szaloncukrokra. A karácsonyi desszertek készítése során is felhasználhatjuk a csokoládét, pl. a mézeskalács ízesítőjeként vagy a mézes puszedli bevonataként.

A karácsonyi desszertek közül Magyarországon a szaloncukor a legjellemzőbb. A reformkor idején a lakások ún. szalonjaiban állították fel a karácsonyfát, és a fán lévő csomagolt cukorkák emiatt kapták a szaloncukor nevet. A Monarchia óta magyar specialitásnak tekinthető, a többi országban nem igazán ismerik, vagy ha ismerik is, inkább csak fogyasztják, és nem díszítik vele a karácsonyfát. A távoli országokban csak az ott élő magyarok használják ezt a különleges karácsonyi csemegét. Régebben a szegényebb családokban a háziasszonyok maguk készítették, mivel a cukrászdákban készített szaloncukrok drágák voltak.

A századfordulón, miután beindult a csokoládé és a cukorkák tömegtermelése, a szaloncukor fogyasztása gyorsan elterjedt.  A csokoládé bevonatú szaloncukor ma már számtalan ízvariációban létezik. Míg régebben szinte csak a zselés és a marcipános volt ismert, ma már az üzletekben találhatunk kókuszos, karamellás, gesztenyés, málnás, almás-fahéjas, mogyorókrémes, joghurtos, tejcsokoládés, stb. ízesítésűeket is. A szaloncukrok csomagolása ugyancsak széles választékot mutat, mind színekben, mind mintázatban, így mindenki találhat neki tetszőt, másrészt a karácsonyfára, ünnepi asztalra illő színűt.

A szaloncukor, amellett, hogy a karácsonyfa díszítője, finom desszert is. Az ünnepek alatt a fa alá külön kis kosárba, vagy tálba is tehetünk belőle, hogy az ünnepek alatt ne kelljen a fáról leszedegetni (bár a gyerekek és sok felnőtt számára a fáról leszedett finomabbnak tűnik).

Készült a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelei alapján

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkA karácsonyi ünnepkör népszokásai III.
Következő cikkMértékletesség az ünnepek alatt is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..