A kismamák egy összegben kaphatják meg jövedelempótlékukat

wallets-mit-media-lab-2-249x300.jpg

A jövő hónap elején a márciusi ellátással együtt – januárig visszamenőleg – egy összegben kapják meg a jövedelempótlékot azok a terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő kismamák, akik helyesen kitöltve juttatták vissza nyilatkozatukat a folyósító szervhez – közölte honlapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A Nemzeti Erőforrás Minisztérium február elsején tájékoztatott a Magyar Közlönyben aznap megjelent kormánydöntésről, amely szerint jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése.

A tárca akkori közleményében azt írta: a január 1-je előtt megállapított gyed és tgyás esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban; ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen. Hosszabb távon a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított gyed- és tgyás-összegek is nőnek majd – közölték.

Az OEP Pénzbeli és Ellenőrzési Főosztályának vezetője, Bogdán Zsuzsanna az OEP honlapjára feltöltött hanganyagban kiemelte: az egészségbiztosító többször felhívta a figyelmet a nyilatkozatok mielőbbi és helyes kitöltésére. Ennek ellenére hiányosan, hibásan és sokszor a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozattal ellentétesen kitöltve kerültek vissza a nyilatkozatok a folyósító szervhez. Az ilyen nyilatkozatokat tisztázni kell, amely sok időt vesz igénybe.

A jogszabály szerint a jövedelempótlékot csak az ellátással egyidejűleg lehet kiutalni. Akinek az ellátásra való jogosultsága időközben lejárt, de a jövedelempótlékra jogosultságot szerzett, április elején számára is kifizetik az őt megillető összeget. Ezt követően a jövedelempótlékot minden hónapban az ellátással együtt kapják  meg a kismamák, amíg a tgyásra, illetve a gyed-re való jogosultságuk fennáll 2012-ben – mondta az OEP főosztályvezetője.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKomposztálási program családi és társasházaknak
Következő cikkEndometrózis: a rejtélyes női betegség

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Judit!

  A jövedelempótlékra az jogosult, aki 2011. december 31.-én már kapott tgyás-t vagy gyed-et, és 2012. január 1.-én is még kapta. Amennyiben május 31-ig postára adja az igénylést, akkor még januárig visszamenőleg kérheti a jövedelempótlékot. Ha nem, akkor már csak júniustól kaphatja, visszamenőleg nem.

  Érdemes tehát még jövő hét elején elküldeni az igénylést, részleteket, további információkat itt talál:
  http://szulok.babafalva.hu/eletmod/csaladi-penzugyek/tgyas-gyed-osszege-jovedelempotlekot-kapnak-a-kismamak

  üdv,
  Péterfy Hajnal, főszerkesztő

 2. Tisztelt Babafalva,
  2011 szeptemberében született meg kisfiam, 2012 februárig kaptam tgyás-t, majd annak lejártával gyed-et. 2011 évben kaptam adójóváírást.
  Az adójóváírás kivezetésével a gyed összege jelentősen lecsökkent.
  Érdeklődni szeretnék, hogy igényelhetek-e gyed mellé jövedelempótlékot, mivel engem is (mélyen) érint ez az adóváltozás?
  Köszönettel: H. Judit

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..