Komposztálási program családi és társasházaknak

  • érintett témák
  • kert
komposztáló rekeszek

Lehet-e a városi növényzetet, a balkonládákat, a szobanövényeinket ingyen tápanyaghoz juttatni? Csökkenthetjük-e a háztartási hulladékunkat akár kétharmadára, felére? Feléleszthetjük-e a belvárosi udvarokat, kerteket a háztartási hulladékból nyert tápanyagokkal?

Ezekre a kérdésekre kíván válaszolni, sőt megoldást kínálni az Ökoszolgálat Alapítvány és a SZIKE Egyesület most induló programja, melynek során a jelentkező fővárosi családi- és társasházak a komposztálási tevékenység elkezdéséhez ingyen komposztálókhoz és megfelelő szakmai ismeretekhez juthatnak.

A fővárosi háztartásokban évente 300 ezer tonna, 180 kilométer hosszú vasúti szerelvényt megtöltő komposztálható, szerves eredetű hulladék keletkezik. Ennek a mennyiségnek jelentős része gond nélkül házilag komposztálható lehetne. Ezzel szemben jelenleg ezek a természetes eredetű anyagok nagyrészt a kommunális hulladékba kerülnek és megsemmisülnek. Pedig a szerves hulladékból ― jobban mondva a zöldjavakból – keletkező komposzt a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagforrás.

Szerencsére azonban már évek óta zajlanak a kerületi önkormányzatok, illetve az FKF Zrt. által finanszírozott házi komposztálási programok. Ezek során már 10 ezres nagyságrendben jutottak családi ház, illetve társasház tulajdonosok komposztálóedényekhez.

A Komposztáljunk Közösen Programra olyan fővárosi családiház-tulajdonosok és társasházi lakóközösségek jelentkezhetnek, amelyek vállalják, hogy a náluk keletkezett zöldjavakat ezen túl az átadott komposztsilókba helyezik és biztosítják a komposztképződés feltételeit.

A program keretében a résztvevők egy ismeretterjesztő előadás keretében ismerkedhetnek meg a komposztálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal. Kiadványokat, a társasházak ezen kívül plakátokat kapnak, majd egy megállapodás aláírása után átvehetik a komposztálókat. A megállapodásban vállalják az eszközök rendeltetésszerű használatát, illetve belegyeznek az esetleges helyszíni ellenőrzésbe. A programot lebonyolító egyesületek ugyanakkor vállalják, hogy a felmerülő problémákat tanácsadással, helyszíni segítségnyújtással igyekeznek orvosolni.

Jelentkezni, tájékozódni a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület honlapján lehet ill. hétköznap 10 és 16 óra között a (06-1) 409-0449-es telefonszámon.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKoraszülötteknek gyűjtöttek ruhát a Facebook-on
Következő cikkA kismamák egy összegben kaphatják meg jövedelempótlékukat

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..