Üvegen át: elegáns kapcsolat a ház és az udvar között

A nagyméretű üvegajtók kapcsolatot teremtenek a szoba és a kert között és szabad utat adnak a helyiségekbe áramló napfénynek, így jelentősen növelik a térérzetet.   Az esztétikai értékükön túl ugyanakkor fontos határolófelületekről van szó, ezért is fontos, hogy az otthonunknak és életmódunknak megfelelő kivitelt válasszuk.

Energetikai tulajdonságok és funkcionalitás

Az üvegajtó vásárlás előtt alaposan térképezzük fel a rendelkezésre álló tér adottságait, valamint az ablakkal szemben támasztott energetikai és funkcionális követelményeket. A nagyméretű üvegfelület ugyanis hosszú távon megterhelheti a családi kasszát, ha nem fordítunk kellő figyelmet a nyílászáró hőszigetelő tulajdonságaira. Lényeges szempont az egyszerű nyithatóság is, ha az üvegajtót napi rendszerességgel átjáróként használnánk a terasz felé.

„Az üvegezett felület nagysága kulcsfontosságú, hiszen ez befolyásolhatja az ajtó használatát, illetve az ablakprofil típusát is. E tekintetben az emelő-toló ajtók kínálják a legjobb kompromisszumot: nagy üvegfelületet biztosítanak kiváló hőszigetelés mellett és könnyen nyithatók, ugyanakkor költségigényesek“ – mondja Ondřej Fridrich, az Inoutic marketingmenedzsere. „Mivel a nagyméretű üvegajtók vásárlása a legtöbb család esetében fontos és hosszú távú befektetés, érdemes szakember tanácsát kérni a típus kiválasztásakor.“

Az üvegajtók típusai

Hagyományosan nyíló vagy bukó nyitásmódú ajtók

A hagyományosan nyíló erkélyajtók könnyen kezelhetők és kedvező áron elérhetőek. A vékony ablakprofilok maximális magassága és szélessége viszont behatárolt, ezért nagy üvegfelületek kialakítására nem alkalmasak.

1

Egyszerű tolórendszerek

Amennyiben a helytakarékosság is fontos szempont, akkor egyszerű tolórendszerekkel alakíthatóak ki nagyobb üvegfelületek. E típus beltéri helyigénye kisebb, de az egyszerűbb szerelvények miatt a nyitásukhoz nagyobb erőre van szükség.

Emelő-toló ajtók

Az emelő-toló ajtókkal nagyfelületű, az épület szintmagasságának megfelelő, (akár 2,6 m belmagasságú és 6 m szélességű) üvegezett ajtók is kialakíthatóak. A rendszer ráadásul elektromos távirányítással is kiegészíthető. Használatuk könnyű és egyszerű, ugyanis nagy súlyuk ellenére akár fél kézzel is nyithatóak.

Toló-összecsukható ajtók

A toló-összecsukható ajtók részei harmonika módjára összehajthatóak, így teljesen oldalra tolhatók. Az összecsukható ajtó – akár részben nyitott állapotban is – bármilyen helyzetben rögzíthető. Ennek a megoldásnak azonban az emelő-toló ajtós rendszerhez képest gyengébbek a hőszigetelési és a statikai tulajdonságai.

Bukó-toló ajtók

A bukó-toló ajtók előnye, hogy az eltolható ajtószárny kibuktatható szellőző állásba. Főleg kisebb méretű üvegezett felületek esetén alkalmazhatók, árfekvésük az emelő-toló ajtós rendszeréhez viszonyítva kedvezőbb.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSpongyaBobbal díszítették a sztárok a gyermekkórházat
Következő cikkHalálos kimenetelű torokgyík Spanyolországban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..