Halálos kimenetelű torokgyík Spanyolországban

Közel harminc év után ismét diftéria megbetegedés történt Spanyolországban. A magyarul torokgyíknak hívott fertőző betegség egy hatéves, oltatlan fiút támadott meg május végén. Egy hónapig küzdöttek életéért az orvosok, de nem tudták megmenteni. A betegség védőoltással megelőzhető lett volna. Ez az eset is megerősíti, hogy a védőoltásokra olyan betegségek ellen is szükség van, amelyekkel akár évtizedek óta nem találkoztunk. 

A hatéves spanyol kisfiúnál 2015. május 23-án jelentkeztek a betegség tünetei. Először a háziorvoshoz vitték, de állapota romlott és május 28-án kórházba került. Általános rossz közérzetén, levertségén túl magas láza volt, manduláján lepedék gyűlt fel. Ekkor már feltételezték, hogy a betegség oka diftéria. Torkából mintát vettek, amelyből kimutatták a torokgyík kórokozóját, a Corynebacterium diphtheriae baktériumot. Az eredményt később az Egészségügyi Világszervezet (WHO) laboratóriumi hálózatának Londonban elvégzett vizsgálata is megerősítette. A gyermek állapota közben súlyosbodott, az ún. antitoxin kezelés ellenére június 27-én elhunyt.

ID-100227314Sem a beteg gyermeket, sem a testvérét nem oltották be diftéria ellen a szülők döntése alapján. A fertőzés forrása egyelőre nem ismert.

Nyolc iskolatársát is megfertőzte

A járványügyi vizsgálat során azonosí-tották azokat a személyeket, akik a meg-betegedett gyermekkel kapcsolatba ke-rültek. Közel 60 főt helyeztek járványügyi megfigyelés alá – köztük gyermekeket, tanárokat, családtagokat, egészségügyi dolgozókat – és torokmintát is vettek tőlük. Nyolc, egyébként tünetmentes gyermek légúti mintájából mutatták ki a kórokozó baktériumot. Ők megelőző antibiotikumos kezelést kaptak.

A nyolc gyermek a spanyol járványügyi előírásoknak megfelelően az életkorhoz kötött valamennyi diftéria elleni védőoltását megkapta. A gyermekek szoros kapcsolatban voltak a beteggel, fennállt a fertőzés veszélye, azonban a betegség náluk nem alakult ki, mivel a védőoltásoknak köszönhetően megfelelő védettséggel rendelkeztek.

Az oltatlanok mindig védtelenek

Magas átoltottság esetén a diftéria fertőzések többsége az oltott személyek körében általában tünetmentesen zajlik, vagy enyhe klinikai lefolyás jellemzi, ezért legtöbbször fel sem ismerik, így nem is jelentik. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kockázatelemzése szerint a Spanyolországban előfordult diftéria megbetegedés nem jelent veszélyt a többi uniós tagállam számára. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az oltatlanok bármikor megbetegedhetnek, hiszen a kórokozót az egészséges, oltott emberek is hordozzák, és így továbbadhatják.

A fejlett országokban a betegség felbukkanásának kockázatát növeli, hogy az oltásellenes mozgalmak miatt a védtelen személyek száma növekszik. Ezért kritikusan fontos a magas átoltottsági szint fenntartása, amely hazánkban 99%-os, és az európai átlag is 95% felett mozog.

A diftéria életet veszélyeztető betegség, ami ellen az egyetlen hatékony védekezés a védőoltás, amely Magyarországon 1938 óta a kötelező védőoltási rendszer része, így kivétel nélkül minden gyermek számára térítésmentesen elérhető. A három részből álló alapimmunizálást követően az emlékeztető oltásokat hazánkban 18 hónapos, 6 éves és 11 éves korban adják be, egy több betegség ellen is védő kombinált oltóanyag alkalmazásával.

antsz.hu

Illusztráció: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..