A szülészeti ellátás korszerűsítését javasolja a Népesedési Kerekasztal

Fotó: sxc.hu

A Népesedési Kerekasztal szerint a várandósság megélése, a szülés alatt szerzett jó élmények és a gyermekágyas időszakban nyújtott többletsegítség hozzájárulhatnak ahhoz, hogy több gyermek szülessen, ennek érdekében javaslatokat fogalmaztak meg.

A Népesedési Kerekasztalt Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke hozta létre széleskörű társadalmi együttműködés megalapozása céljából, a demográfiai helyzet javítása érdekében. Harminckét szervezet képviselőit hívta meg, a tudományos és az üzleti élet, a civil szféra és az egyházak képviselőit, akik  havonta megvitatják a gyerekvállalást segítő lehetőségeket, és javaslatokat dolgoznak ki a kívánt, tervezett gyermekek megszületésének támogatása érdekében. Ezeket a javaslatokat folyamatosan eljuttatják a kormány és a parlament döntéshozói részére ki azok megvalósítása céljából.

A kerekasztal legutóbbi ülésén egyebek mellett megfogalmazódott, hogy a gyermeket váró nő választhasson a szülész-nőgyógyász szakorvos mellett otthonszülést kísérő, engedéllyel rendelkező szülésznőt is, ha a terhessége problémamentes.

Fotó: sxc.hu
Fotó: sxc.hu

Ezenkívül javasolják a várandósgondozás korszerűsítését az új tudományos eredmények alapján, valamint új szakmai protokoll kiadását, amelyben már nemcsak a kórházi szülések irányelvei szerepelnek, hanem a születésházaké és otthonszüléseké is.

A megfelelő szakmai működés és ellenőrizhetőség érdekében szorgalmazzák azt is, hogy rendezzék a szülészetben elterjedt magánpraxisok egészségbiztosítási pénztár általi finanszírozását.

A szülészeti ellátásban javasolják az ambuláns szülés bevezetését, azt, hogy a szülést követő 24 órán belüli az anya elhagyhassa a kórházat.

A születésházakkal kapcsolatban a kerekasztal szerint szükség lenne legalább egy referenciaintézmény létrehozására. Utaltak rá, külföldi példák igazolják, hogy a születésházak a megfelelő szakmai szabályok betartása mellett biztonságosak és jelentős anyagi megtakarítást jelentenek az egészségügyi finanszírozásban.

MTI/Babafalva

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkVarázsoljunk a gyerekszobában!
Következő cikkA várandós anya depressziója károsan hat a gyermek lelki egészségére

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..