A terhességi csíkok megelőzése és kezelése

terhességi csíkok egy várandós nő hasán

A striák a bőr feszülésének irányában keletkező csíkok. Lehetnek vöröses, lilás színűek, de halványodhatnak is. A terhességi csíkok nem előzhetőek meg 100%-osan, de az arra hajlamosak esetében számuk, mértékük csökkenthető.

Tévhit, hogy csak terhesség alkalmával jöhetnek elő, hisz hízás, fogyás vagy akár hirtelen növekedés következtében is kialakulhatnak.

A striák kialakulása

A bőr felső rétegének növekedését nem tudja lekövetni a bőr alatti kötőszövet, és így megreped, elszakad. Ezt nagyban befolyásolja a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a kevés folyadékbevitel vagy épp a genetikai hajlam is.

A várandós nők körében a has, derék, mell, fenék és a combok környéke a leginkább érintett terület, így a megelőzést is ezekre a részekre érdemes összpontosítani.

A terhességi csíkok megelőzése

  • fogyasszunk napi 2-4 liter folyadékot
  • a várandósság elejétől használjunk stria elleni krémeket, olajokat, hogy megőrizzük a bőr rugalmasságát. Naponta min. egyszer kenjük be a veszélyeztetett területeket.
  • időnként alkalmazzunk hideg-meleg váltófürdőt a zuhanyzás lezárásaként – a pocakunk kivételével. Ez fokozza a vérkeringést, ezáltal feszesíti a bőrt.
  • figyeljünk a megfelelő A-, C-, E- és F-vitamin bevitelre, melyek jótékonyan hatnak a bőrre.

A striák elleni védelemben használhatunk természetes anyagokat is; búzacsíra-, oliva-, szőlőmag-, mandula-, mogyoró-, len-, vagy épp kökényolajat. Ezeket testápolóba keverve alkalmazzuk.

A terhességi csíkok halványítása

Mivel genetika függő is, így akár mekkora figyelmet is fordítunk a megelőzésre, nem biztos, hogy teljes mértékben el tudjuk kerülni a striák kialakulását. Eltüntetni őket nem lehet, de keskenyíteni, halványítani igen.

  • aromaterápiás testtekercselések
  • mezoterápia (apró tűvel, vagy elektromágneses hullámokkal juttatják be a felszín alá, a bőr regenerálódását szolgáló hatóanyagokat)
  • mikrodermabrázió (a felső hámréteg eltávolításával új, fiatal hámréteg képződik, ami aztán kitölti a sérült szövetet)
  • lézeres kezelés (60-80 százalékban javíthat a bőr állapotán)

Bármilyen megoldást is válasszunk, érdemes minél előbb elkezdeni, hisz a fiatal terhességi csíkokat van a legnagyobb esélyünk csökkenteni.

Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkIngyenesen látogatható Múzeumok október 23-án!
Következő cikkFigyelmetlen, visszakérdez? – Lehet, hogy a hallásával vannak gondok!