A TudatosVásárló.hu karácsonyi ajándéktippjei

karácsonyi ajándék

Próbáljunk meg elszakadni az ajándékvadászattól, és tegyük a készülődést igazi, fordulatokban gazdag családi eseménnyé! A Tudatos Vásárlók Egyesületének karácsonyi ötlet-listájából környezet- és pénztárcabarát ötleteket meríthetünk az ajándékozáshoz.

Először is: ha lehet, ne vásároljunk ajándékot!

* Beszéljük meg a szűkebb vagy tágabb családdal, hogy (1) idén nem ajándékozunk, (2) csak jelképes ajándékokat adunk, (3) csak a gyerekek kapjanak ajándékot.
* Kérjük meg elsősorban önálló keresettel nem rendelkező vagy alacsonyabb jövedelmű rokonainkat (főleg a gyerekeket és az időseket), barátainkat, hogy ne vásároljanak ajándékot, jobban örülnénk valami egyszerű, saját kezűleg készített ajándéknak.

Az út a fontos, nem a cél

* Tegyük vidámmá, viccessé, ötletessé a karácsonyt, a karácsonyi készülődést.
* Hívjunk össze kis kézműves kört, házi szakkört, ahol barátokkal, rokonokkal együtt készítünk apró ajándékokat, szaloncukrot, ezzel egyaránt megteremtjük a készülődés és a kellemes társaság örömét.
* Próbáljunk meg elszakadni az ajándékvadászattól, és tegyük a készülődést igazi, fordulatokban gazdag családi eseménnyé! Vonjuk be a gyerekeket a karácsonyfadísz-készítésbe, beiglisütésbe, próbáljuk meg elérni, hogy ezekre a családi kalandokra, és ne a minél drágább ajándékra legyenek büszkék.
* Ismerjük meg újra, éljük át az ajándékkészítéssel, sütés-főzéssel kapcsolatos hagyományokat! A karácsony előtti hetekben számos művelődési ház szervez ilyesmi eseményeket.

Saját időnket

Ajándékozzunk időt, barátságot, saját szolgáltatást! Adhatunk például közös kirándulásra, teázásra, hátmasszírozásra, gyerekvigyázásra szóló, az ajándékozott által később beváltható „utalványt”.

A Tudatos Vásárló elektronikus képeslapjai is segítenek ebben.

Ha vásárolunk…

* Ne költsünk erőnkön felül, ne vegyünk fel hitelt, kerüljük a gagyi, valódi érték nélküli ajándékokat, gondoljunk arra, hogy a kevesebb több!
* Vásárlásunkkal támogassuk a kisboltokat – sokuk tényleg a túlélésért küzd ezekben a napokban.
* Keressük a kézzel készült vagy etikus termékeket kínáló karácsonyi vásárokat. Ilyen például a Merlin Színház Gambia fair trade vására (december 23-áig minden nap) vagy a WAMP (Gödör, december 14. és 21.).
* Ügyeljünk a megvásárolt termékek környezeti jellemzőire, összetételére, alapanyagára, csomagolására. Ehhez iránymutatást ad a Tudatos Vásárló 12 pontja: http://tudatosvasarlo.hu/12pont.html
* Látogassunk el karitatív célú karácsonyi vásárokba, például a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület menhelysegítő vásárába (Ferencvárosi Művelődési Központ, december 13.; Fővárosi Művelődési Ház, december 14.).

Vásárlásunkkal támogassunk egy civil szervezetet vagy nemes ügyet!

* Támogassuk például a Társaság a Szabadságjogokért munkáját (www.tasz.hu/tamogatas), a Védegyletet (www.vedegylet.hu) vagy az Ability Parkot az ajándékozott nevében!
* Vásárolhatunk ugandai gyermekanyák által készített gyönyörű nyakláncokat, vagy támogathatunk egy egész ugandai családot az ajándékozott nevében az Afrikai-Magyar Egyesület (www.ahu.hu) közreműködésével.
* Jó szívvel ajánljuk a Bárka Alapítvány (www.larche.hu) műhelyének igényes, szakemberek által tervezett, értelmi és halmozottan sérültek által kivitelezett lakás-kiegészítőit és ajándéktárgyait.
* Egzotikus és meglepő ajándék: örökbe fogadhatunk egy állatkerti állatot a megajándékozott nevében. Erre biztos van lehetőség Budapesten, Debrecenben és Miskolcon, a többi helyen pedig érdemes érdeklődni!
* A Tudatos Vásárlók Egyesülete saját ajánlatai. Remek ajándék a könyvesboltokban már kapható Tudatos vásárlók könyve (www.tudatosvasarlo.hu/konyvajanlo/157), de ajándékozhatunk egyéves Tudatos Vásárlók Egyesülete támogató tagságot is.

Adjunk szolgáltatást ajándékba!

A szolgáltatások ajándékozásának számos környezeti és társadalmi előnye van: az elköltött pénz a helyi közösségnél marad, támogatjuk a helyi munkahelyeket, és hulladéktermelés is kevesebb.

* Hagyományos szolgáltatások: színház- vagy koncertjegy.
* Extrák: masszázs beutaló, szauna jegy, szövés-, gombafelismerés, gépírás vagy bármilyen más tanfolyam.

Néhány konkrét tipp

* Cirko-Gejzir éves mozibérlete (www.cirkofilm.hu)
* Trafó bérlet (www.trafo.hu)
* Kávébérlet az Odeon-Lloyd kávézójában (www.odeon-lloyd.hu)
* Baba-mama zenei foglalkozások (www.ringato.hu)
* Skanzen kártya Szentendrére (www.skanzen.hu)

Egyéb ajándékötletek, amik a Tudatos Vásárlóknak tetszettek:

* Bio- vagy fair trade élelmiszerek, például biocsoki, fair trade kávé
* Természetes alapanyagú (pl. bio vagy BDIH minősített) kozmetikumok, pl. az első hazai biokozmetikum, a Biola (www.biola-naturcosmetics.com) termékei.
* Meszlényi Attila A világvége illemtana c. könyve (www.tudatosvasarlo.hu/konyvajanlo/156)
* A meska.hu egyedi, saját készítésű alkotásai (ahová akár a sajátjainkat is feltölthetjük!).

Csomagolás

Minél kevesebb és minél tartósabb csomagolóanyagot használjunk. Néhány ötlet:

* Csomagoljunk magazinok, újságok színes lapjaiba vagy szalagokkal átkötött szövetdarabokba (utóbbiakat minden évben használhatjuk).
* Ha csomagolópapírt szeretnénk, akkor válasszuk a papírt, ne a csillogós, sokkal környezetszennyezőbb alumíniumot.
* Az épen maradt csomagolópapírt tegyük el jövőre.
* Vászonszatyor vagy egyszerű textildarab.

További információk és tippek a karácsonyi ünnepléshez tudatos vásárlóknak a www.TudatosVasarlo.hu weboldalon.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÖtletes kölyökkonyha
Következő cikkAdvent idején

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..