Advent idején

adventi koszorú

Puha léptekkel, csendesen közeledik a szeretet ünnepe. A gyermekekben fokozódik az izgalom, a konyhákban lázas készülődés, a lakások, házak ünnepi fénybe burkolóznak. Minden készülődik, hogy magába fogadja az ünnep meghittségét, fényét és melegét.

Ilyenkor mindenki ajándékot választ, igyekszik szeretteit meglepni. Az ügyesebbek saját készítésű ajándékkal teszik még emlékezetessé az Ünnepet. Igyekszem én is ezt tenni. Különleges ajándékom nem tehető a fa alá, nem csomagolható be díszes köntösbe, és nem vehető kézbe, de bátran tovább adható. Pár „titkos receptet” szeretnék megosztani Veletek, amelyek házi varázsszerként lapulnak nálunk a kamra polcain, hogy bármilyen probléma előforduláskor harcba hívhassuk, hogy messzire űzhessék a bánatot. Íme:

I. Házi praktika: Népmese

A magyar népmesék gazdag világa mindenféle bánatra, lelki fájdalomra, megoldhatatlannak tűnő probléma gyógyírt jelentenek. És mint ilyen a legjobb, legegyszerűbb pszichoterápiás módszernek bizonyulnak.

Jelképrendszerüket magunkba hordozzuk, pontosan tudjuk, hiszen érezzük, hogy miért a legkisebb királyfi jár szerencsével, miért három kemény próbát kell kiállni, hogy a jutalom és vele a boldogság elérhető legyen. Használjuk ki tehát a magyar népmesék nyújtotta lehetőséget! Ne csak gyermekeinknek olvassunk, hanem magunk szórakoztatására is. Felejtsük el a modern meséket, és térjünk vissza gyökereinkhez! Remek ajándék kisgyermeknek, nagyobbnak és felnőttnek egyaránt az esténként közösen olvasott, hallgatott népmese.

II. Házi praktika: Álomfejtés Álmoskönyv nélkül

Az álom és álmodás egészséges része a normál alvásciklusnak. Alvásunk ezen szakaszában (szakemberek REM fázisnak nevezik) agyunkban lezajlódó folyamatok teszik lehetővé a bennünket ért információk feldolgozását. Olyan ez, mint amikor rendet rakunk. Az agy is takarít, az információkat a megfelelő helyre elrakja. A folyamat közben szortíroz, osztályoz és eközben a megkeveredett információhalmazból álmot varázsol elénk. Az álomnak sok változata van. A legismertebb felosztás szerint megkülönböztetjük a feldolgozó, magyarázó, kompenzáló és előrejelző álmokat.

Hogy az aktuális álmunk hova tartozik? No, ezt nem könnyű kideríteni, egy kicsit „dolgozni” kell érte, de megéri! Néhány hónapig reggeli ébredéskor igyekezni kell visszaemlékezni az álmainkra, és ami eszünkbe jut, azt hamar papírra kell vetni. Aztán jön az ötletezés: vajon, miért ezt álmodtam? Az eszünkbe jutott megoldásokat szintén le kell jegyezni, és pár hónapos munkával felállíthatjuk saját szimbólum rendszerünket. És ekkor már nagyon könnyű dolgunk lesz, mert minden álmunk valódi jelentése nem lesz titok többé.

III. Házi praktika: Aromaterápia

aromaterápiaA minket körülvevő környezet számos pozitív és negatív élményt tartogat. Ezekhez az élményekhez hangok, ízek, illatok társulnak.

Számos kutatás bizonyította, hogy az illatok hatással vannak szervezetünkre, lelki állapotunkra. Ezért bátran kísérletezzünk! Saját tapasztalataink alapján válasszuk ki, hogy ránk melyik illat, milyen hatást gyakorol.

Használjunk illóolajat! Az olaj melegítésére szolgáló gyertya lángja belső békét teremt, az olaj illatát pedig válasszuk hangulatunkhoz, tevékenységünkhöz megfelelően. Egy jól megválasztott illat csodát művelhet, akár szellemi munkát folytatunk, vagy csak kikapcsolódni szeretnénk.

IV. Házi praktika: Zeneterápia, éneklés

zeneterápia, éneklésSzintén nem újdonság, hogy a zene, az ének a lélek olyan területeit képes bevilágítani, ahová a szavak már nem képes bejutni. A háttérben szóló halk zene jótékony hatással van a szervezetünkre. Ezért szóljon bátran a muzsika főzés közben, ajándékok csomagolása közben. Válasszunk hangulatunknak megfelelően!

A zene másik fantasztikus hatása, hogy segít ráhangolódni a dolgokra. Ha nehéz nekiállni a karácsonyi sütésnek, tegyünk csak be a CD-be egy karácsonyi válogatásalbumot, és rövid időn belül tapasztaljuk, hogy karácsonyi hangulatban az ünnepre készülődés fáradságos munkáját is könnyebb elvégezni. A napot kávé helyett indíthatjuk energiával feltöltő zenével is, hatása garantált és biztosan nem árt az egészségünknek.

És énekeljünk! Mindegy, hogy nem a legtisztábban cseng a hangunk, a lényeg, szívünkből szóljon a dal. Énekeljünk, miközben játszunk a gyermekeinkkel, lefekvéskor ne csak meséljünk, de énekeljünk is. Megnyugtat minket is és a dalolásunkat hallgatót is.

V. Házi praktika: Anyós legyőzése

Kicsit ijesztőnek hangzik karácsony közeledtekor a győzedelmeskedés egy másik ember felett, de aki kipróbálja, nem fog csalatkozni.

Természetesen nem igazi harcra kell gondolni, hanem egy ügyesen használt eszközre. De mit is jelent ez? Amikor házasságot kötünk, vagy élettársi kapcsolatra lépünk társunkkal együtt egy családot is kapunk. Sokszor az anyukák elfeledkeznek arról, hogy gyermekük ezzel új útra lép, önálló családot alapít, ahol viszont őneki kell irányítania és kézben tartania a dolgokat. Ez nagyon nehéz, hiszen az anya pusztán jóindulatból, szeretetből akarja a „hatalmat” gyermek családjában is magához ragadni. És ha ezt megteszi, nagyon kemény harcok várnak mind a fiatalokra, mind a szülőkre egyaránt. Ezért ezt ne engedjük! Üljünk le anyósunkkal, beszélgessünk el vele, mint nő a nővel.

Mondjuk el neki, hogy mennyire tiszteljük, hogy felnevelte életünk párját, és biztosítsuk, hogy remek munkát végzett, ezért is választottuk az Ő magzatát. De ez a mi családunk, amiért a felelősséget nekünk kell vállalni. Nehéz, rögös úton haladunk, ahol kéz a kézben nekünk kell megoldani a felmerülő problémákat, nekünk kell kialakítani a közös szokásrendet, megteremteni a saját családunk jellemzőit, hagyományait. Ezt közösen akarjuk tenni, ha elakadunk, segítségért, tanácsért úgy is őhozzá fordulunk. Legyen a világítótornyunk, amely utat mutat, de ne akarja helyettünk végigjárni az utat.

Az őszinte beszéd, a hangunkból kicsengő tisztelet, és határozottság megteszi magáét. És időnként valóban kérjünk tanácsot, ötletet.

Azt hiszem, ezek a házi praktikák mindenki polcára felkerülhetnek, könnyen megvalósíthatóak. Apró kis ötletek, amelyek mégis szebbé, élhetőbbé teszik környezetünket. És soha ne felejtsük el: tüköreffektus vesz körül minket. Ami idegesít másokban, az mindig rólam szól. Ezért, így advent idején jusson idő a lázas készülődés közben befelé fordulni, önmagunkra figyelni. Ha békét teremtünk önmagunkba, békesség fog körülölelni minket kívülről is. És akkor valóban arról fog szólni a karácsony, amiről szólnia kellene.

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkA TudatosVásárló.hu karácsonyi ajándéktippjei
Következő cikkKarácsonyváró pillanatok és újévi fogadalmak