A „vasparipa” téli álmot alszik – vagy mégsem?

bicikli télen

A hideg, szeles, nyirkos idő beköszöntével bizonyára már sokan bevitték kedvenc „vasparipájukat” is az „istállójába”, ahol téli álomra hajthatja kormányát.  De álljunk csak meg egy pillanatra, mióta alszik a „vasparipa” téli álmot?

Őszi falevél bicikli / Csajbringa
“Őszi falevél” bicikli Forrás: Csajbringa.blog.hu

A kerékpár sohasem volt szezonális, kizárólag tavasztól őszig használható jármű vagy sporteszköz, mégis sok biciklista rejti garázsba, pincébe, ha a csípős szél már az arcába fújja a lehullott leveleket tekerés közben.

Pedig az ősz végi-téli biciklizésnek pontosan annyi előnye van, mint a nyárinak. Bringával kikerülhetjük a közlekedési dugókat, és megspórolhatjuk a parkolásra fecsérelt időt. Olyan rendszeres, több izomcsoportot is átmozgató fizikai aktivitás, melynek révén évszaktól függetlenül kielégíthetjük sportolási- és mozgásigényünket. Közlekedési eszközként gyors és olcsó, sportszerként könnyen elérhető és egyszerűen kezelhető, szabadidős tevékenységként kalóriát éget és energiát szabadít fel, serkenti testi és szellemi aktivitásunkat.

Mi az, ami mégis visszariaszt minket attól, hogy nyeregbe pattanjunk, ha odakint jeges szárnyaikon röpködnek a mínuszok? Pont ez: a hideg. A kifogás azonban gyenge, hiszen a bicikli az egyetlen olyan közlekedési eszköz, amelyen utazva kimelegszünk. A hitetlenkedők nyugodtan próbálják ki, persze csakis a hideg másik hatásos ellenszerével, a ruhával együtt.

A télen (is) bicajozó nő gardróbja

A téli bringásoknak a „legyen meleg, de ne merev” szlogent kell szem előtt tartaniuk, amikor öltözéket választanak a tekeréshez. Mivel a vasparipán való nyargalás komoly fizikai tevékenység, amely meghatározott izmok folyamatos munkáját igényli, fontos, hogy olyan ruházatot viseljünk, ami a leginkább érintett testrészeket – boka, térd, lábszár, csukló, ujjak, vállak, nyak, fej és arc – melegen tartja, de nem teszi mozgásképtelenné. Olyan könnyű, réteges öltözékre van szükség, amely ellenáll a szélnek és a víznek, jól szellőzik, de mégis tartja a mozgással termelt hőt. Kerülni kell azonban a túlöltözést, hiszen az izzadságtól átnedvesedett, testünkre tapadó ruhadarabok a téli nátha garanciái.

Szkeptikus gardrób-tévhit az is, hogy a (télen is) bicajozó nők feláldozzák a csinos, nőies, trendi megjelenést a kényelem és az időjárási viszontagságok oltárán. Rövid internetes kutakodásom épp az ellenkezőjét igazolta: a kerékpáros ruházatok forgalmazásával foglalkozó web áruházak egyre szélesedő kínálatában biztos, hogy mindannyian megtaláljuk a saját ízlésünknek és stílusunknak megfelelő, egymáshoz is passzoló darabokat, amelyeknek színösszeállításában, fazonválasztásában és mintázatában igazán nőies, divatos jegyek köszönnek vissza. Az igazán kemény, orrbefagyasztós tél még nem köszöntött be, ezért ha sietünk, szezon előtti árakon tölthetjük tele gardróbunkat biciklizéshez (is) alkalmas ruhákkal.

Kiegészítőként pedig ajánlott egy fonott, vászonból, textilből, vagy bőrből készült kosár, ami a karácsonyi bevásárlások elengedhetetlen kelléke. Célszerű olyat választani, amelyet egyetlen mozdulattal leakaszthatunk és a boltba is magunkkal vihetjük.

Segítséget kérhetünk Geréby Zsófiától, a MOME textil szakán végzett ruhatervezőtől is, aki Urban Legend néven női biciklis ruházati termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozást indított. A Facebook-os oldalához csatlakozva már téli kollekciója legújabb darabjait tekinthetjük meg.

A vasparipa téli bundája

A megfázás- és balesetmentes téli bicajozáshoz azonban nem csak saját magunkat kell felöltöztetnünk. Nem szabad elfeledkezni kétkerekű kedvencünkről sem. Megfelelő karbantartással nincs szükség külön téli biciklire, a tavasztól őszig használt járgányunk a rendszeres – és a megszokottnál gyakoribb – tisztítás, olajozás és korrodálódás elleni védelem mellett csak néhány speciális alkatrészt igényel, például a széles sárvédőt és a téli gumit. A rücskös, kissé lapos, alacsony nyomású, terepre tervezett, vagy az apró fém szögekkel barázdált, a jég hátán is megélő téli gumik bármely kerékpár szaküzletben beszerezhetők. Fontos, hogy bringánk soksebességes legyen, a könnyű áttétellel ugyanis gond nélkül tekerhetünk latyakban, havas úton és kisebb-nagyobb széllökések közepette is.

A téli világítás biciklis követelményei semmiben sem különböznek a nyári kívánalmaktól, mégis fokozottabb figyelmet kell fordítanunk rá, hiszen télen gyakrabban tekerünk sötétben, deres, ködös időben, rossz látási viszonyok között. Ilyenkor a bicikli aktív fényforrásai – az első fehér, és a hátsó piros lámpa – mellett ki kell egészíteni a szerelésünket és persze az öltözékünket is passzív fényforrásokkal, mint például a fényvisszaverő oldalsávval ellátott abroncsok és a láthatósági mellény, amely országúton, vagy szürkületben – tehát télen szinte mindig – kötelező.

Természetesen a KRESZ szigorú, egyen szabályai mellett számtalan lehetőségünk adódik arra, hogy a bringánkat kiemeljük a kétkerekűek szürke tömegéből, és különleges, csak ránk jellemző színnel, stílussal, mintával ruházzuk fel. A csajbringa.blog.hu egyedi készítésű női bicikli kínálatát böngészve biztosan rátalálunk az Igazira, amit a téli dizájnnak megfelelően vastag, a meleget jól tartó markolattal és nyereggel is felszerelhetünk. De ha már a garázsunkban pihen szívünk választottja, akkor a Csajbringa női biciklizés mellett elkötelezett csapatának segítségével kedvünk és ízlésünk szerint dizájnoltathatjuk át, hogy a biciklizés (télen is) stílusos tevékenység legyen.

„Biciklizz télen is” – nyereményekért!

Végül még egy ok, amiért érdemes hidegben és sötétben is nyeregbe pattanni: a rendszeres téli tekerők egy, a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudomány Kutatási Egyesület és a társfinanszírozó Európai Regionális Fejlesztési Alap által hirdetett on-line téli bicikli verseny keretében kerékpár vásárlási utalványokat és téli kerékpáros öltözék kiegészítőket nyerhetnek összesen 1 millió forint értékben. A december 20-ig tartó versenyre a Biciklizz télen is! című kampány honlapján lehet regisztrálni. A feladat egyszerű: tekerni kell mindennap, majd rögzíteni, hogy hány kilométert hagytunk magunk mögött. A kitartóak és szerencsések napidíjakat rendszerdíjakat és teljesítménydíjakat egyaránt nyerhetnek.

Van tehát ruhánk, biciklink, s ha eddig nem volt, akkor most már motivációnk is: nyergeljük fel vasparipánkat, mert ha valaki, ő biztosan nem alszik téli álmot.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..