A vízi shiatsu masszázs szerepe a mozgásfejlesztésben

A watsu, vízi shiatsu masszázs, egy vízben végzett lazító, terápiás módszer, mely a 80’-as évektől kezdve, széles körben alkalmazott, hatékony terápiaként terjedt el világszerte. Csecsemőkortól idős korig mindenkinek ajánlható, egészségesnek és betegeknek egyaránt. Sokat segít olyan helyzetekben is, mikor a pszichés problémák kezelésében nem alkalmazhatóak gyógyszerek, például kismamák esetében.

A watsu sokoldalú felhasználásának és hatásainak köszönhetően éppúgy része a wellness szolgáltatások világának, mint a fizioterápiának, sőt intenzív, pozitív pszichés hatásainak köszönhetően, pszichoszomatikus megbetegedéseknél, depressziónál, erőteljes stresszes állapotok, illetve egyes viselkedési problémák kezelésében is nagy sikerrel alkalmazzák.

A kezelés közben a terapeuta langyos, közel testmeleg vízben mozgatja át a páciens testét, alkalmazva shiatsu masszázs nyújtásait, illetve célzottan, egyéntől és állapottól függően a meridiánrendszeren, akupresszúrás nyomáspontokon is dolgozik. A víz folyamatos áramlása, melyet a kezelő tudatosan használ a páciens ellazítására, a szövetek lágy átmasszírozására, mély, testi szinten lazítja el a kapó felet. A fül a víz alatt van, a lassú, folyamatos, áramló mozdulatok elringatnak, elvezetnek a víz, a csönd, a hullámok, belső érzéseink birodalmába.

Egészséges csecsemők és gyermekek számára is nagyon hasznos ez a hidroterápiás módszer, központi idegrendszeri és egyéb születés körüli sérülések esetén viszont még fontosabb, számos területre kiterjedő terápiás hatás érhető el a watsu segítségével.

Babauszi-nagyA munkám során számos, egészséges csecsemőnél tapasztaltam kisebb mértékű mozgásos elmaradást, spaszticitást vagy hipotóniát (az izomtónus zavarai, feszesség vagy lazaság). Gyakran perinatalis sérülések vannak a háttérben, kisebb mértékű, oxigénhiányos állapotok, előfordulnak a plexus brachialis sérülései (szülési felkarbénulás), torticollis (ferdenyakúság), különböző lábdeformitások stb. Ezek általában korai fejlesztéssel, mozgás-és masszázsterápiával, gyógytornával, ill. egyéb fizioterápiás módszerekkel, mint például a hidroterápia jól kezelhetők. A vízi mozgás-és masszázskezelések pedig különösen hatékonynak bizonyultak ezekben az esetekben is.

Ha azonban a központi idegrendszeri sérülés súlyosabb, illetve nagyobb területet érint, az befolyásolja a gyermek későbbi mozgás, pszichés és értelmi fejlődését is. Ezen sérülések közül a leggyakoribb (a populáció 0,2 %-át érintő), cerebral paresis (cp). Ez az állapot (psycho- sensomotoros zavar), a központi idegrendszer pre- vagy perinatalis (születés előtti, illetve körüli) károsodása által jön létre. Kialakulhat koraszülöttség, elhúzódó vagy gyors, nehéz szülés, a központi idegrendszer fejlődési rendellenességei, gyulladásai esetén, de másodlagosan (agyvérzés) is.

A centrális sérülés következtében a periféria, az izomtónus és az ízületek fejlődése is zavart szenved, kóros ízületi és végtagállások alakulhatnak ki. Ezáltal a mozgás, a járás is jelentős mértékben sérülhet. Ezekben a mozgáskorlátozottsággal járó állapotokban, sokoldalúan használhatjuk a vízi terápiákat, köztük a watsut is.

A watsu nyújtó, átmozgató gyakorlatai, a meleg vízben való mozgatás, lebegő, áramló mozdulatok rendszere, segít a feszes izomtónus normalizálásában, az ízületei mozgásterjedelem megtartásában, növelésében, a tudatos lazítás elsajátításában is. Hiszen a vízben könnyebb a mozgás, az ízületek is könnyebben átmozgathatók, a feszes izomtónus a langyos vízben csökken, ellazulunk, a víz fenntartja a testünket.

Van olyan kezelési forma, melybe tudatosan bevonjuk a szülőket is, hogy otthon is alkalmazható lazító technikákat tanuljanak, még jobban megismerjék, elfogadják, ellazítsák gyermeküket. A szülő és a gyermek teljes egymásra figyelésben, bensőséges, teljes jelenléttel vannak együtt, melyet a hétköznapok rohanó és számos külső ingerrel túláradó világában nagyon nehéz megteremteni. A Cp gyakran társul figyelemzavarral, motivációhiánnyal is, melyre szintén nagyon jó a külső zajoktól mentes, nyugodt, de testi szinten annál intenzívebb és teljesebb inger kavalkádot nyújtó, vizes közeg.

Mind babáknál, mind gyermekeknél a traumás születésélmények is hatékonyan kezelhetők a watsu ringató, lebegő gyakorlatai által. Ahogy ezek oldódnak, a gyermek vízi viselkedése is látványosan megváltozik, könnyebben ellazul, – már az otthoni fürdés közben is-, a bizalom, ősbizalom sérülései is gyógyulnak.

A watsu pszichésen is támogatja a pácienst, a lágy hullámok közt úgy érezhetjük, hogy védve vagyunk, békében, nyugalomban. A külvilág felől érkező, eddig túlnyomóan hangokból és képekből álló világ elcsendesül és kinyílnak a testi érzékelés kapui. A víz folyamatos, áramló mozgásának hatására úgy érezhetjük magunkat, mint a magzat, kit édesanyja méhének csöndes ölelése ringat és véd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA halmozottan fogyatékos gyermekek számára a biztonság, állandóság, a nonverbális úton jelen lévő bizalom és védelem érzése nagyon sokat jelent, a szorongásos állapotok is oldódni tudnak a terápia közben. Emellett fizikailag is egyedülálló lehetőség megélni a súlytalanságot és a megnövekedett mozgásszabadságot. Így a gyermekek nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, a nyújtások, masszázs, átmozgatás is könnyebb, kellemesebb a vízben.

Az elmúlt években szerzett tapasztalataim azt mutatják, hogy a gyerekek nagyon szeretik a watsut, megnyugszanak, jobban tudnak a testükre, a testüket ért ingerekre és a testük visszajelzéseire figyelni, ezáltal test-és mozgástudatuk, egyensúlyuk sokat fejlődik. Ezt a tudást és érzékelésbeli fejlődést a szárazföldön, a mozgás, stabil ülés, testtartás, állás, járás, mozgásos és hétköznapi, önellátó tevékenységeink során is be tudjuk építeni és alkalmazni.

Az elmúlt két évben úgy éreztem, eljött az idő, hogy ezt az élményt a családokra, a szülőkre is kiterjesszük, hiszen gyermeket nevelni, legfőképpen mozgás-illetve halmozottan sérült gyermeket nagy kihívás, sok áldozat és gyakran nehézség, fizikai és lelki értelemben is.

Így született meg az a szülő-gyermek páros és csoportos program, melybe már a szülőket is bevonva, szeretnénk a családok életét, a szülő- gyermek kapcsolatát még mélyebbé, elfogadóbbá, a hétköznapokat örömtelibbé tenni, amellett, hogy a gyermekek számára nélkülözhetetlen, folyamatos fejlesztést, mozgatást, lazítást is biztosítjuk számukra. Itt egy speciális program keretében, a szülők is tanulhatnak néhány hasznos gyakorlatot, vízi, lazító fogást és kellemes órákat tölthetnek el gyermekükkel a medencében.

Tehát a watsu egy nagyon hatékony terápiás forma, mely hozzájárul a halmozottan sérült gyermekek komplex terápiájához és fejlesztéséhez. Nagyon szeretném, ha a jövőben ezek a speciális vízi terápiák minél több gyermekhez, családhoz eljutnának, hogy a fejlesztés összekapcsolódjon az öröm, felszabadultság, elfogadás, ill. a közös élmény fogalmával.

Radnics Adrienn gyógytornász

 

 

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikkBabára várva – a férfi meddőségről
Következő cikkA korán meddővé vált nők petefészkének újraébresztésére dolgoztak ki eljárást

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!