Adóbevallás 2011: TGYÁS, GYED, GYES

gyes180x180-80x80.jpg

Mikor kötelező beadni az adóbevallást gyes/gyed-en lévőknek? Kell–e adóbevallást beadnom, ha csak gyes-ben részesültem a 2010. évben? Jár-e adójóváírás a gyes, gyed, tgyás után? Klimáné Kerekes Ildikó könyvelő, adótanácsadót kértük meg, hogy röviden foglalja össze az adóbevallással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.Mikor kell benyújtani adóbevallást?

Amennyiben a 2010. évben a GYES-en kívül bármiféle más jövedelemmel rendelkeztünk, akkor adóbevallás kitöltésére kötelezettek vagyunk.

Kötelező jelleggel be kell nyújtanunk az adóbevallást amennyiben 2010. évben TGYÁS-t, GYED-et kaptunk. Hiszen a GYED és TGYÁS nem számító adóterhet nem viselő járandóságnak. A GYED-ből, TGYÁS-ból személyi jövedelmeadó előleg levonási kötelezettség is van, amit a kifizető teljesít, erről pedig számot kell adnunk az adóhatóságnak az adóbevallás keretében minden évben. Amennyiben van levont személyi jövedelemadó előlegünk, a kifizető által kiadott igazoláson ez szerepel.

Mikor nem kell adóbevallást benyújtanunk?

 • Ha 2010. évben egyáltalán semmiféle jövedelmet nem szereztünk, illetve kizárólag adómentes bevételünk volt.
 • Ha a GYES-en kívül semmiféle jövedelemben nem részesültünk. A GYES adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, ezért nem kell róla bevallást beadni, amennyiben kizárólag GYES-t kaptunk egész évben.

Adókedvezmények

A GYED/TGYÁS összegéből levont adókedvezményeket lehet igénybe venni, valamint az adójóváírás igénybevételére is lehetőség van az adóbevallás keretében, amennyiben év közben ezt nem tettük meg.

Lehetséges adókedvezmények (a teljesség igénye nélkül):

 • Lakáscélú hiteltörlesztésre befizetett összeg adókedvezménye, lehet 30% illetve 40%, melyről a bank ad igazolást részünkre, max. 120.000.- Ft évente
 • Súlyos fogyatékosság miatt levonható összeg: orvosi igazolás alapján 2009. évben havonta 3.575.- Ft vonható le. Súlyosan fogyatékosnak az a személy tekintendő az adózás szempontjából, aki a súlyos egészségkárosodással összefüggő jogszabályban megállapított betegségben szenved, vagy rokkantsági járadékban részesül. Ezt a 83/1987. (XII. 27) MT rendelet, 15/1990(IV. 23.) SZEM rendelet és a 164/1995.(XII. 27.) MT rendelet szabályozza.
 • Családi kedvezmény eltartottak után: családi kedvezmény igénybevételére akkor van lehetőségünk, ha az eltartottak létszáma min. 3 fő, eltartottanként 4.000.- Ft kedvezmény igénybevételére van lehetőség a levont személyi jövedelemadóval szemben.

Amennyiben bármiféle jövedelemmel rendelkeztünk a 2010. évben, érdemes könyvelőt felkeresni, hogy átnézze a papírjainkat, igazolásainkat, hogy kötelezettek vagyunk-e adóbevallás benyújtására a 2010. év tekintetében vagy sem.

***

Adó 1% – támogatás civil szervezeteknek

Számítások szerint egy adózó felajánlása több, mint 5000 forintot ér egy civil szervezet javára. Az adó 1%-ról rendelkező nyilatkozat kitöltéséhez itt talál részletes útmutatót>>, a Babafalva portált kiadó Növekvő Hold Alapítvány honlapján.

A Növekvő Hold Alapítvány a felajánlott 1%-okat a Babafalva és a MiNők portálok tartalmának és szolgáltatásainak fejlesztésére, és a szerkesztőségek fenntartására fordítja. Adószámunk: 18193817-1-42.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÉtelallergiát jelezhet az ekcéma
Következő cikkKi a hibás?

10 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Jó napot kívánok! Én a GYES mellett rendszeres bérjövedelemmel rendelkeztem 2010-ben. Fel kell tüntetnem a GYES összegét az adóbevalláson?
  köszönöm a választ
  Németh Julianna

 2. Kedves Kocsisné dr. Péterfy Hajnal!

  2010-ben csak GYEDET kaptam, de sajnos az OEP által megküldött kimutatást sehol sem találom.
  Már próbáltam felvenni velük a kapcsolatot, de nem jutottam egyről a kettőre.
  Az összegeket tudom amiket utaltak ( a teljes év megvan), de azt nem, hogy ezt pontosan az adóbevallásnál hogyan kell szerepeltetnem.
  Nem tudom mennyi adót vonnak le és mit hogyan kell beírnom.

  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Hajnal

  • Kedves Hajnal!

   Az utalások közleményében benne kell lennie, hogy mennyi adóelőleget vontak le. Az adóbevallásban a jövedelemhez kell beírni a havi gyed-ek összegét, a levont adóelőleghez pedig a havi adóelőleg levonások összegét. Ebből már automatikusan számolja a program, hogy mennyi adót kell fizetnie, és ehhez képest több vagy kevesebb az adóelőleg.

   üdv, Hajnal

 3. Én is hasonló cipőben járok, gyest és családi pótlékot kaptam csak 2010-ben. Kedves szerző, ilyenkor mi a teendő?

  • Kedves Worshiper!

   A családi pótlék is adómentes, azt nem kell akkor sem szerepeltetni a bevallásban, ha volt más jövedelem mellette (pl. fizetés). Ha csak GYES-t és családi pótlékot kapott, nem kell adóbevallást beadnia.

   üdvözlettel,
   Kocsisné dr. Péterfy Hajnal
   főszerkesztő

 4. És ha a GYES mellett csak családi pótlékot kaptam? Én úgy tudtam, az is adómentes. Erről részletes kimutatást nem is küldött a kincstár, nem tudom, mi alapján számolnám ki (ráadásul bevallási ívem sincs) 🙁

  • Kedves Tanácstalan!

   A családi pótlék is adómentes, azt nem kell akkor sem szerepeltetni a bevallásban, ha volt más jövedelem mellette (pl. fizetés). Ha csak GYES-t és családi pótlékot kapott, nem kell adóbevallást beadnia.

   üdvözlettel,
   Kocsisné dr. Péterfy Hajnal
   főszerkesztő

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..