Ki a hibás?

konfliktus

Érezted már azt, hogy a másik mindig túllép egy határt? Gondoltad már azt, hogy ha ő nem képes magától változtatni a dolgain, akkor majd te segítesz neki, mert szerető kívülállóként jól látod a pontokat, ahol elakadt? És ha ez nem megy, akkor újra megpróbálod másképp, erősebben?

Egy párkapcsolat hullámzó intenzitású, egyszer fenn-egyszer lenn, de vannak rendszeresen visszatérő problémák, témák, melyektől sokszor nagyon nehéz elszakadni. Vajon miért tesszük fel ugyanazt a lemezt újra és újra?

 • „Tudtam már az elején, hogy mindig ez lesz!”
 • „Nem vagy képes megváltozni!”
 • „Azt akarod, hogy más legyek, nem tudsz elfogadni olyannak, amilyen vagyok!”

És mit lehet tenni, hogy ezektől a pontoktól képesek legyünk elszakadni, továbblépni, változtatni?

Ha ismerősek ezek a kérdések, problémák, akkor érdemes elgondolkodnod a következőkön:

 • Mi a te dolgod, feladatod a kapcsolatodon belül?
 • Mire vagy hatással a párkapcsolatodat illetően?
 • Mi az, amit megteszel a közös boldogságért?

Ha érzeted már azt, hogy a másik fél túllép a kereteken és olyasmibe üti az orrát, ami nem az ő dolga, akkor nézz magadba mélyen – te nem tetted meg soha?

Ha megváltoznál, minden másképp lenne!

Sokat tehetsz kettőtök boldogságáért azzal, hogy jól érzed magad a bőrödben, hogy kiegyensúlyozott vagy és képes vagy megadni a párodnak azt a szeretetet és elfogadást, amit mindannyian keresünk egy párkapcsolatban. Gondold csak végig, mire lehetsz valóban hatással egy kapcsolatban! Azt hiszem, sokan megtapasztaltuk, hogy nem tudjuk megváltoztatni a másikat, csakis magunkat. Érdekes módon, saját változásunk viszont nagy hatással lesz a másik félre is. Mindenféle értelemben!

Ha egy kapcsolat alapja instabil, ha félreértéseken, szereptévesztéseken és illúziókon nyugszik, akkor elég kicsi az esélye, hogy tartósan boldog lesz. Hosszú távon csak önmagunkat tudjuk adni, előbb-utóbb kibújik a szög a zsákból! Ha párunk valamely tulajdonsága, szokása már az első pillanatban zavart, de kissé félrefordítottuk a tekintetünket, hogy a pozitívumokra koncentráljunk, az később is zavarni fog. Azt kell eldönteni, hogy ezt el tudjuk-e fogadni, vagy sem, mert akarattal, kívülről nem fogjuk tudni megváltoztatni. (És egy percig se gondoljuk, hogy nekünk nincsenek ilyen tulajdonságaink!)

7 dolog, amivel hónapok alatt tönkreteheted a párkapcsolatodat

Ez a te hibád!

Mit teszel azért, hogy boldogok legyetek, hogy megoldjátok a problémáitokat? Látod, hogy mit kellene a másiknak tennie? Tudod, mi a probléma vele és fel is hívod rá a figyelmet? Biztos, hogy ez a jó megoldás? (Neked hogy esik, amikor a másik megtalálja a szálkát a szemedben?)

Párkapcsolaton belüli szerepünk is olyan, mint bármely más szerepünk, például a munkakörünk. Akkor működik jól, ha a felelősségi kör, a hatáskör és a feladatkör lefedi egymást. Hajlamosak vagyunk ezeken a körökön kívül tevékenykedni és olyan felelősséget is magunkra vállalni, ami nem a miénk. Nem változhatunk meg a másik helyett, nem oldhatjuk meg az ő problémáit. Ha ezzel vagyunk elfoglalva, mellékhatásként nem foglalkozunk azzal, ami valóban a mi dolgunk: saját jól-létünk, hogy párunk számára ott lehessünk jóban-rosszban. Eredményként pedig azt érezzük, hogy bár keményen és kitartóan, teljes odaadással dolgozunk a boldogságunkért, az mégis teljesen hiábavaló – totális kudarc. Ám lehet ez másképp is!

Törődjünk egy kicsit a saját dolgunkkal!

Nézzük meg életünk azon vonatkozásait, amik kívül állnak a párkapcsolatunkon. Hogy mik ezek? Minden, ami anélkül is létezik, hogy együtt vagyunk valakivel:

 • testi-lelki egészségünk,
 • családi kapcsolataink,
 • baráti kapcsolataink,
 • karrierünk,
 • anyagi helyzetünk,
 • tanulás, fejlődés,
 • szabadidős tevékenységünk.

Azt hiszem, biztosan találhatunk olyasmit, amin lehet egy kicsit változtatni, dolgozni, hogy jobban legyünk a bőrünkben. Párunk pedig megdöbbenve veszi észre, hogy nem az ő viselkedése a fő témánk – reakciója alapján pedig megtudhatjuk, mennyire lesz tartós a boldogság!

7 tipp az egészséges párkapcsolatért

Szólj hozzá Te is!