7 tipp az egészséges párkapcsolatért

ölelkező pár

Hatalmas öröm egy baba születése, de óriási változást is hoz a család és a szülőpár életében. Hirtelen úgy tűnik, hogy semmire sincs idő. Adott egy hullafáradt lestrapált anyuka, és egy karikás szemmel, ásítozva munkába induló apuka. Ha akad fél óra szabadidejük, akkor azt leginkább alvással töltik, és nem a kapcsolatuk építésén fáradoznak.

És ez így rendjén is van, amíg a baba végig nem alussza az éjszakát. A pechesebb családok esetében ez néhány évig is eltarthat. Ez a néhány év azonban elegendő ahhoz, hogy a két szülő – gyakran már menthetetlenül – eltávolodjon egymástól. Most nem a frászt akarom hozni az amúgy is frusztrált anyukára, inkább csak időben szólni: ha nem figyeltek egymásra, ha nem töltögetitek egymás szeretet-tankját, akkor egy nehezen visszafordítható folyamatot indítotok el.

Valójában nem kell nagy dolgokra gondolni. Napi sok pici, apró jelzés is fenntartja a kapcsolatot. Íme, néhány ötlet.

 1. Reggeli csók

  Mielőtt a párod reggel munkába indul, igyekezzetek megtudni valamit egymás napjáról! Hová megy, kivel ebédel, mit fog csinálni a munkahelyén, mit intéz a család ügyeiből? Ez mindössze napi 2 perc reggelente. Kevesebb idő, mint amennyit a fürdőszobában töltünk. Könnyebb kivitelezni, ha leültök együtt reggelizni.

  csókolódzó pár

 2. Hazaérkezés

  Minden munkanap végén meséljétek el egymásnak, hogy mi történt veletek aznap! Ezt a szakirodalom stresszcsökkentő beszélgetésnek nevezi. Persze nagyon nem mindegy, hogyan csináljátok. Van néhány fontos dolog, amire érdemes figyelni. Például ne adjatok egymásnak tanácsot, hacsak a másik nem kéri ezt kifejezetten. Figyelmesen, együttérzően hallgassátok egymást, és ismerjétek el egymás érzéseinek jogosságát!

 3. Csodálat és nagyra értékelés

  Törekedjetek arra, hogy minden nap adjátok a párotok tudtára, hogy igazán szeretitek és nagyra értékelitek őt! Nem kell attól félni, hogy így elkopik az érzés, és attól sem, hogy nagyképű vagy beképzelt lesz a társad. Csak a kapcsolatotok fog megerősödni.

 4. Ölelés

  Csókoljátok és öleljétek meg egymást, amikor csak lehet! Elalvás előtt különösen fontos, hiszen ezzel megszabadítjátok magatokat az apróbb napi bosszúságoktól. Jelentse az esti csók és ölelés azt, hogy jóban vagyunk, minden rendben van köztünk, nem haragszunk egymásra.

 5. Heti egy randi

  Legalább heti két órát töltsetek szigorúan kettesben – gyerekek, rokonok, barátok, ismerősök nélkül! Egyszerűen csak beszélgessetek. Menjetek el sétálni, kirándulni, üljetek be valahová egy sütire vagy egy italra, és beszélgessetek! Nem muszáj magasröptű filozófiai vagy mélylélektani társalgást folytatni. Beszélhettek hétköznapi dolgokról, tervekről, de természetesen előjöhetnek mélyebb érzések és emlékek is.
  Olyan ez, mint a folytatásos sorozatok. Ha nem beszélgetünk rendszeresen a párunkkal, akkor lemaradunk az előző heti részekről, és pár hónap után már lehet, hogy nem tudjuk, és nem is érdekel minket, hogy hol tart a sztorija.

 6. Legyen ő az első!

  Tegyél meg mindent azért, hogy a társad tudja, hogy ő az első az életedben! Nem arról van szó, hogy soha többé nem beszélhetsz vagy találkozhatsz mással, inkább arról, hogy biztosítsd őt arról, hogy mindig ott vagy számára, amikor szüksége van rád. 

 7. Bátorítsd!

  Tudjuk, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Mindannyiunknak szükségünk van arra, hogy elismerjenek, támogassanak, bókoljanak nekünk. Ha folyton csak kritizálod a párodat, akkor ugye nem fogsz csodálkozni, ha egy párás szemű kolléganő karjaiba szédül, aki istenként néz fel a te unalmas Gézádra?

Tudom, hogy ezeknek az ötleteknek a többsége evidens számodra, de biztos találtál a fenti pontok között olyat is, amit inkább kihagynál. Koncentrálj ezekre, mert lehet, hogy ez fontos lenne a párodnak, és előfordulhat, hogy ez az a banánhéj, amin elcsúszhat a kapcsolat.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikk5 mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek!
Következő cikkErről ismered fel a PCOS-t

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..