Útmutató a terhesség alatti szexhez

Útmutató a terhesség alatti szexhez

Valószínűleg a várandósság és a jó szex nem épp szinonimafogalmak a fejedben, azonban a terhesség nem jelenti azt, hogy kilenc hónapra búcsút kell intened a testi örömöknek – még akkor sem, ha az orvos, vagy a szülésznő ezt javasolja. Természetesen minden kapcsolat más és más, de alább igyekszünk válaszolni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a témával kapcsolatban.

Mi változik a terhesség alatt

A nemi vágy

Bár az emelkedett hormonszint és a medence megnövekedett véráramlása minden várandós nőnél jelen vannak, a szex iránti vágy mégis teljesen egyénfüggő. Általánosan mégis elmondható, hogy az első trimeszterben a libidó csökkenést mutat (főleg a reggeli rosszullét és hasonlók miatt), majd amikor ezek enyhülnek, a nemi vágy fellángol, a harmadik trimeszterben pedig ismét hanyatlani kezd.

Nedvesség

A hormonális változások hatására a hüvely általánosan szárazabb lesz, mint korábban volt, így érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az előjátékra ebben az időszakban. A második trimeszterben azonban ismét megnő a hüvely nedvtermelése, ami sok nőnél együtt jár a szex utáni vágy növekedésével is.

>> BABAKOCSIK <<

Orgazmus

A nemi szervek érzékenyebbé válnak, mint előtte bármikor voltak, így az orgazmus is jóval élvezetesebbé válik. Sok nő számolt be arról, hogy élete legintenzívebb orgazmusát – vagy épp többszörös orgazmusait – a második trimeszter alatt élte át, úgyhogy ne fogd vissza magad!

Kívánatosnak érezni magad

Pregnant Woman, Pregnant, Pregnancy Woman
pixabay

Talán még soha nem érezted magad nőiesebbnek, erősebbnek, vagy épp érzékenyebbnek, mint terhesség alatt. Sok nő élvezettel tekint magára várandós állapotban, és egy újfajta önértékelést fedeznek fel. Egészségesebb bőr és haj, teltebb keblek – csak néhány testi változás, ami pszichológiai vonatkozásokat is hordoz, a megnövekedett véráram a nemi szervekben pedig szinte folyamatos izgalmi állapotot éreztet. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ahogyan a tested változik, úgy fogod te is máshogy érezni magad a bőrödben, nem csak hónapról hónapra, de hétről hétre, sőt akár napról napra is.

A férfiak viselkedése

Természetes, hogy a fent említett változások hatására a nők sokkal kívánatosabbnak érzik magukat a bőrükben, ám ezzel együtt néha hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a partnerük talán máshogy vélekedik. Legyünk őszinték: a legtöbb férfi nagyon szereti a várandós párját. A terhesség azon mellékhatásai, amik miatt a nő is nőiesebbnek érzi magát, bizony feltűnik a párjának is, és beindít olyan ösztönöket, melyek korábban csak szunnyadtak. A férfiak többsége igenis kívánja a várandós párját, ám érthető módon nincsenek mindig hangulatban. Ennek számos oka lehet, akár aggodalmak és félelmek is, amikor felmerülnek bennük bizonyos kérdések a terhességről, illetve a szexről. A leggyakoribbak:

 • aggódnak, hogy esetleg kárt tesznek a babában
 • stresszesek a pénz miatt
 • nem akarnak erőszakosak lenni veled
 • féltékenyek a figyelemre, amit hirtelen várandósként kapsz
 • félnek a változástól
 • félnek az apaságtól

Mi az amit tehetsz? Beszéljetek róla! A változások mindkettőtök életében jelen vannak, osszátok hát meg egymással az érzéseiteket, a félelmeiteket. A mély beszélgetések emelik az intimitás érzését, ami nem csak a szexuális életetekre lesz jótékony hatással, hanem az elkövetkező évtizedeitekben is hasznosnak fog bizonyulni.

A leggyakoribb kérdések a terhesség alatti szexről

1. Árthat a babának?

Pregnancy, Love, Pregnant, Mother, Baby, Belly, Happy
pixabay

Talán a leggyakoribb aggodalom a férfiak részéről, ami majdnem minden párnál felmerül. Az igazság az, hogy a gyermeket a méh izmai, a magzatburok, a magzatvíz, sőt a vastag méhnyálkahártya egyaránt védi. Emellett pedig a férfiak pénisze sem elég hosszú ahhoz, hogy elérje a babát (sajnálom uraim). Kijelenthető tehát, hogy a magzat szempontjából nincs káros hatással, ha a szülei szexuális életet élnek a terhesség alatt is.

2. Okozhat koraszülést a szex és/vagy az orgazmus?

Hacsak nem vagy veszélyeztetett terhes, nincs okod emiatt aggódni. Ez az elképzelés abból származhat, hogy néhány korábbi kutatás összefüggést vélt felfedezni az orgazmus alatti összehúzódás és a vajúdás megindulása között, a legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy a csúcspontnak nincs köze a szülés megindulásához, sőt, bizonyos esetekben inkább csökkenti a koraszülés esélyét. Emellett, ahogy korábban említettük, várandósság alatt sokkal intenzívebbek az orgazmusok – ez pedig bizonyára nem véletlen.

3. Nem lesz kényelmetlen?

Valljuk be, nem hangzik túl komfortosan a misszionárius póz gondolata úgy, hogy közöttetek van a hasad. Visszacsatolva a korábbiakra: az első néhány hónapban valószínűleg kevésbé leszel megfelelő hangulatban, a későbbiekben pedig lehet, hogy nem fog igazán lázba hozni, hogy megnőtt pocakkal folytassatok aktust. Ha kényelmetlennek érzed, teljesen érthető.

Ezeken kívül még sok kérdés kering a témában, és ha bizonytalan vagy, elsősorban a terhesgondozódat és a nőgyógyászodat kérdezd meg, ők tudnak valóban biztos válaszokat adni neked.

Melyikek a legjobb pózok?

Ez egyaránt függ a várandósság időszakától, és az egyéni preferenciáktól is. Ám az általános igazság, hogy azok a pozíciók, ahol nyomás éri a hátadat vagy a hasadat, elég kényelmetlenek lehetnek, illetve a negyedik hónap utáni a háton fekvés sem lesz túl komfortos érzés. Próbáljátok ki ezeket a pózokat és próbáljátok megtalálni azt, amelyiket a legjobban élvezitek.

Pregnant, Mother, Pregnancy, Pregnant Woman, Big Belly
pixabay

Lovaglás

Ez egyaránt tehermentesíti a hasadat és a hátadat, illetve a mélység és a gyorsaság szabályozása is a te kezedben van – emellett pedig a partnerednek igen jó „kilátást” biztosít. A lovaglópóz igazán kényelmes megoldás, elsősorban az első és a második trimeszterben, később azonban a növekvő súly és a hasad mérete miatt egyre nehezebb lesz így kivitelezni az aktust.

Ülés

Tulajdonképpen szintén lovaglásról van szó, ám a párod nem fekszik, hanem egy kar nélküli széken ül, te pedig az ölében. Rendkívül intim póz, hiszen egymás szemébe tudtok nézni közben. Igen kényelmes az első és a második trimeszterben.

Oldalfekvés

Szemtől szemben vagytok, mindketten az oldalatokon fekve. Ez a póz tehermentesíti a hasadat, és az előzőhöz hasonlóan különösen intim együttlétet biztosít. A második trimeszter elejéig ajánlott.

„Kanalazás”

Ez az a pozitúra, ami az egész terhesség alatt kényelmes, az utolsó trimeszterben pedig elsősorban ez ajánlott. Hasonló az előzőhöz, ám itt háttal vagy a párodnak, ez pedig mélyebb behatolást biztosít. Erre azonban figyeljetek oda, mert a terhesség utolsó hónapjaiban ez kényelmetlenné válhat.

Kutyapóz

Woman, People, Pregnant, Sleep, Bed, Sheet

Talán ezt szükséges a legkevésbé magyarázni. Nagyobb pocaknál már érdemes párnákat tenni a hasad alá, hogy kényelmesebb legyen. Majdnem az egész terhesség alatt élvezhető, egészen a harmadik trimeszter elejéig. Ennek oka, hogy ez az a póz, ami rendkívül mély behatolást tesz lehetővé, és az előzőhöz hasonlóan ez később kényelmetlen lehet a számodra.

Módosított misszionárius

A klasszikus misszionárius, azzal a különbséggel, hogy a lábadat támaszd a partnered mellkasának, vagy ha elég hajlékony vagy, akkor a vállain, ez ugyanis segít tehermentesíteni a medencét és a hasadat.

>> KISMAMA TERMÉKEK <<

Mikor nem biztonságos a terhesség alatti szex?

A legtöbb esetben a közösülés, illetve az egyéb szexuális tevékenységek teljesen biztonságosak a várandósság egésze alatt, kivéve, ha valamilyen különleges körülmény miatt az orvos vagy a nőgyógyász óva int tőle. Ilyenkor kérdezd meg, hogy mik azok a bizonyos korlátozott tevékenységek a közösülésen kívül – orális szex, önkielégítés, vagy maga az orgazmus sem javallott. Az óva intés leggyakoribb okai:

 • korábban előforduló koraszülés
 • korábbi vetélés
 • koraszülésre utaló jelek, például méhösszehúzódások (nem keverendő össze a Braxton-Hicksel)
 • hüvelyi vérzés, görcsök
 • magzatvíz szivárgás
 • túlságosan tág méhnyak
 • placenta praevia, vagyis a méhlepény nem megfelelő helyen történő fejlődése
 • ikerterhesség

Ha nálad ezek közül egyik sem áll fenn, mégis tapasztalsz vérzést, erős fájdalmat vagy görcsöket a közösülés közben vagy után, azonnal fordulj orvoshoz.

VIA

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..