Agresszívvá teheti a gyerekeket a verés

Fotó:sxc.hu

A gyermekek verése összefügghet későbbi agresszív viselkedésükkel – mutatta ki egy nagy léptékű, hosszú távú amerikai vizsgálat.

A kutatók szerint azok a kisgyerekek, akiket ötévesen vertek, nagyobb valószínűséggel lettek agresszívek és szabályszegők később, általános iskolás korukban.

A Pediatrics című szaklap friss számában megjelent tanulmányban a Columbia Egyetem Michael MacKenzie vezette kutatócsoportja húsz amerikai városban 1998 és 2000 között született, mintegy 1900 gyermek adatait vizsgálta meg.

A kutatók a gyermekek három- és ötéves korában megkérdezték a szülőket, verik-e, és ha igen, milyen gyakran a kicsiket. Ezután a gyermekek kilencéves korában kérdéseket tettek fel a szülőknek a kicsik viselkedési problémáiról.

Fotó:sxc.hu
Fotó:sxc.hu

Az anyák 57, az apák 40 százaléka válaszolt úgy, hogy hároméves korában verték gyermeküket. Ötéves korra az arány enyhén csökkent, az anyák 52, az apák 33 százaléka fegyelmezett ütéssel. A gyermekek agresszívebbek lettek, és gyakoribbak voltak a dühkitöréseik, ha ötévesen verte őket az édesanyjuk – akár rendszeresen, akár csak időnként.

Miután a kutatók a gyermekek kiskori viselkedését és az egyéb családi jellemzőket figyelembe vették, azt az eredményt kapták, hogy ha az anyák ötévesen verték a gyermekeket, az a magatartási problémák 70 pontos skáláján két pontos emelkedéssel függött össze. A hároméves kori verés azonban nem mutatott kapcsolatot a kicsik későbbi viselkedésével.

A szülői fegyelmezést és hatásait kutató Elizabeth Gershoff, a Texasi Egyetem munkatársa (aki nem vett részt a kutatásban), elmondta, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a verés jót tenne a gyermekkel, hiszen a problémák megoldásának agresszív módját tanítja meg neki.

A kutatás vezetője elmondta, a verés rövid távon továbbra is hatásosnak tűnik a szülők nagy részének szemében, ezért nehéz lebeszélni róla őket. Az ütés erősen összefügg az azonnali engedelmességgel, a gyermek abban a pillanatban változtat a viselkedésén – tette hozzá MacKenzie. Mivel a családi stressz és a verés gyakran együtt fordul elő, a kutató szerint az orvosoknak segíteniük kellene abban, hogy a feszültségben élő szülők a fegyelmezés pozitívabb módjaival éljenek, melyek a jó magatartást erősítik meg a gyermekben.

Forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkOrrdugulás gyermekkorban – miért nem szelel az orra?
Következő cikkCandida diéta – a dietetikus tanácsai

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..