Agresszívvá teheti a gyerekeket a verés

Fotó:sxc.hu

A gyermekek verése összefügghet későbbi agresszív viselkedésükkel – mutatta ki egy nagy léptékű, hosszú távú amerikai vizsgálat.

A kutatók szerint azok a kisgyerekek, akiket ötévesen vertek, nagyobb valószínűséggel lettek agresszívek és szabályszegők később, általános iskolás korukban.

A Pediatrics című szaklap friss számában megjelent tanulmányban a Columbia Egyetem Michael MacKenzie vezette kutatócsoportja húsz amerikai városban 1998 és 2000 között született, mintegy 1900 gyermek adatait vizsgálta meg.

A kutatók a gyermekek három- és ötéves korában megkérdezték a szülőket, verik-e, és ha igen, milyen gyakran a kicsiket. Ezután a gyermekek kilencéves korában kérdéseket tettek fel a szülőknek a kicsik viselkedési problémáiról.

Fotó:sxc.hu
Fotó:sxc.hu
Infinety hirdetés

Az anyák 57, az apák 40 százaléka válaszolt úgy, hogy hároméves korában verték gyermeküket. Ötéves korra az arány enyhén csökkent, az anyák 52, az apák 33 százaléka fegyelmezett ütéssel. A gyermekek agresszívebbek lettek, és gyakoribbak voltak a dühkitöréseik, ha ötévesen verte őket az édesanyjuk – akár rendszeresen, akár csak időnként.

Miután a kutatók a gyermekek kiskori viselkedését és az egyéb családi jellemzőket figyelembe vették, azt az eredményt kapták, hogy ha az anyák ötévesen verték a gyermekeket, az a magatartási problémák 70 pontos skáláján két pontos emelkedéssel függött össze. A hároméves kori verés azonban nem mutatott kapcsolatot a kicsik későbbi viselkedésével.

A szülői fegyelmezést és hatásait kutató Elizabeth Gershoff, a Texasi Egyetem munkatársa (aki nem vett részt a kutatásban), elmondta, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a verés jót tenne a gyermekkel, hiszen a problémák megoldásának agresszív módját tanítja meg neki.

A kutatás vezetője elmondta, a verés rövid távon továbbra is hatásosnak tűnik a szülők nagy részének szemében, ezért nehéz lebeszélni róla őket. Az ütés erősen összefügg az azonnali engedelmességgel, a gyermek abban a pillanatban változtat a viselkedésén – tette hozzá MacKenzie. Mivel a családi stressz és a verés gyakran együtt fordul elő, a kutató szerint az orvosoknak segíteniük kellene abban, hogy a feszültségben élő szülők a fegyelmezés pozitívabb módjaival éljenek, melyek a jó magatartást erősítik meg a gyermekben.

Forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkOrrdugulás gyermekkorban – miért nem szelel az orra?
Következő cikkCandida diéta – a dietetikus tanácsai

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!