Ajándékot a konyhába?

konyhai belső

Karácsonykor talán a legnehezebb az, hogy szeretteinket olyan ajándékkal lepjük meg, aminek igazán örülni fognak, emlékezteti őket az alkalomra, és lehetőleg hasznos is.  A konyhagépek választása jó ötletnek tűnik, segítségével könnyebb-gyorsabb egy-egy fáradtságos házimunka, kevés energiát fogyaszt, kis helyen elfér, és – olykor legnyomósabb érvként – „jó lesz az egész családnak”.

A hipermarketek műszaki osztályain is lenyűgöző a választék elektromos konyhatechnikai eszközökből.  Ám gondoljuk át alaposan a kérdést mielőtt karácsonyi ajándékként másnak megvásárolnánk:

  • Valóban fogja a megajándékozott használni?
  • Valóban könnyebben-gyorsabban el tudja végezni a házimunkát általa?
  • Van-e lehetősége megfelelően tárolni, ahonnan könnyen elő is veheti, amikor szükséges?
  • Valóban tudja-e majd a készüléket használni?

A konyhai kütyükre és azok használatára a divat is hatással van, lényegesen jobban, mint azt gondolnák. Gondoljunk csak a legmodernebb kávéfőzőgépekre, a parti grillekre, a fondue-készletekre – amelyek rövid idő alatt elavulttá váltak.

Ezeket a termékeket a legtöbb vásárló nem is használja megfelelő gyakorisággal. Olajsütőre vágyott Hajnalka, meg is kapta, de néhány hét után már nem használta, azóta a kamra mélyén porosodik. Addig is sok bosszúságot okozott számára a mára végképp elavult típusú fritőz: körülményes használni, nehéz tisztítani, és egyébként is csak elvétve süt olajban. Csalódását tovább fokozta, hogy alig néhány hét múlva már elérhető áron jelentek meg kényelmesebb használatot biztosító, kivehető tartályú olajsütők.

Ilona éveken keresztül szeretett volna kenyérsütőgépet, elképzelte milyen lesz a frissen sült kenyér illatára ébredni reggelente. Amikor megkapta, recepteket gyűjtött, naponta kétszer is sütött benne kenyeret, kalácsot. Ám egyszer- csak, mert nem volt otthon elég liszt- , megvásárolta a kenyeret, szeleteltet.  Azóta nem is kapcsolta be a kenyérsütőt, talán egyszer dagasztáshoz. Minden esetre azóta a konyhapulton csak helyet foglal.

Az elektromos kés miatt az elfoglalt, de rendszerető Szilvia családjában komoly viszály lett. A kibontott kenyér mellett a folyamatosan a hálózaton lévő kés, és a rengeteg morzsa volt az, ami Szilviát nap, mint nap felbosszantotta, többször fojtotta magába a mérgét, majd már indulatosan igyekezet rendre szoktatni családját ismét, hiába. Egy alkalommal, hangos veszekedéssé fajult vita után kidobta a szemetesbe az ajándékba kapott elektromos kést.

Andreáék kávéfőzőgépet kaptak, nagyon nagy volt az öröm a finom, különleges kávét főző modern masina egy ideig valóban „presszó élményt” jelentett, de sajnos egy idő után nem tudták megvásárolni a hozzávaló, számukra különleges kávét. Azóta a drága ajándék a szomorú tényre emlékezteti őket nap, mint nap: számukra költséges lenne használni.

Tamara bánata sem kisebb, kukoricapattogatót kapott karácsonyi ajándékba. Az ajándék telitalálatnak tűnt, hiszen szinte imádja a popcornt, csakhogy parányi garzonjában nem tudja hová tenni. Vagy mindig útban van, vagy körülményes elővenni, amikor használná, és ugyanolyan sok tárgyat kell megmozdítani, ha helyére tenné – egyenlőre ritkán használja, jobb lenne ha nem is lenne – mondja.

Sok esetben az ajándékba kapott konyhai eszköz csak mérgelődést okoz. Sok helyet foglal el, körülményes elővenni, amikor szükséges, nincs is hová tenni használaton kívül. A család egy-egy tagjának még ha örömet is okozna, családi ajándékként csak abban az esetben vásároljunk, ha biztosan tudjuk szívesen és rendszeresen fogják használni.

Az ajándék mellé pedig a jótállást is biztosító nyugtát csomagoljuk feltétlenül oda, amivel esetleg ki is cserélheti a megajándékozott a terméket, ha éppen mégsem vágyott rá.

Előfordul, hogy a lelkünk mélyén mi szeretnénk a tulajdonunkba tudni, használni akár naponta, és úgy gondoljuk más is legalább ennyire örülne neki. De lehet, hogy bizakodunk, hogy hamar ráun, és esetleg nekünk adja?

Kovács Mária

Fotó: John Kasawa / FreeDigitalPhotos.net

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÉtrendkiegészítők – minden kapható
Következő cikkEgészséges főzés – a természetgyógyász tanácsai