Egészséges főzés – a természetgyógyász tanácsai

egészséges főzés

Előző cikkemben arról írtam, hogy mit együnk, ha egészségesen szeretnénk étkezni. Ám az sem mindegy, hogyan főzünk és étkezünk.  Már a kisebb változtatásokat is meghálálja szervezetünk, és sokkal jobb közérzettel, több energiával és egészségesebben élhetünk.

Egészséges főzési módszerek

Változtassunk a főzési szokásainkon, egy pici odafigyeléssel a hatóanyagok jobban megmaradnak, az ételek egészségesebbek és ízletesebbek.

  • Párolás – Az értékes anyagok megmaradnak, és nem öntjük ki a „lényeget”, mint a hagyományos főzéssel. Jó magyar szokás szerint a főzővizet a sok értékes anyaggal együtt le szoktuk önteni és esszük a „maradékot”. Pl. a brokkoli főzés során a C-vitamintartalmának 60%-t elveszti, míg párolással ez csak 20%.
  • Sütési technikák – Bő olajban sültek helyett kíméletesebb sütési módokat válasszunk kevesebb zsiradék felhasználással – sütőben sütés, serpenyőben, roston sütés, de a zsiradékot nem igénylő speciális edények és a kukta is jó szolgálatot tesznek. Viszont hacsak lehet a mikrohullámú sütőt ne használjuk.
  • Kerüljük a túlzott sózást és a kész fűszersókat, használjunk helyettük inkább természetes, só-szegény ízesítőket és zöldfűszereket.
  • Minden étkezéshez csempésszünk be valami nyerset – akár egy kis snidlinget, petrezselymet szórjunk a leves tetejére.
  • Mi magunk is aszalhatunk, vagy éppen süthetünk kenyeret, lehet, hogy több idő- és  energia ráfordítással jár, de legalább tudjuk, hogy mit eszünk, és ami a legfontosabb: mindenképpen megtérül, mert az így készített étel mindig finomabb, benne van a szívünk-lelkünk is.

Étkezési szokások

  • Étkezzünk naponta ötször – így nem terheljük meg a szervezetet, egyenletesen juttatjuk be a tápanyagokat, vitaminokat, ráadásul ezzel csökkenthető a nassolás, tehát nem viszünk be felesleges plusz kalóriákat.
  • Együnk naponta meleg ételeke.
  • Lehetőleg vigyünk rendszert az étkezésekbe, azonos időpontokban együnk – nem alakul ki energiahiány, vércukorleesés stb.
  • Legyünk mértékletesek, ismerjük meg testünk jelzéseit, igényeit (néha egy kis „vétkezés, kilengés” bocsánatos bűn, ne legyünk túl szigorúak magunkhoz).
  • Nyugodtan, terített asztalnál történjen az étkezés – ne állva és azt hangoztatva, hogy csak éppen bekapok valamit.
  • Kerüljük a gyorséttermeket.
  • Fontos szabály az alapos rágás.
  • Jó napindító egy kis meleg folyadék (tea).
  • Ne feledjük, hogy az extrém – hiánybetegségekhez vezető – táplálkozási irány követése is olyan káros, mint a kizárólag csak hagyományos, fűszeres, zsíros magyar ételek fogyasztása.
  • Agyonfeldolgozott ételek helyett használjunk természetes ételeket, és figyeljünk a termékösszetevőkre – minél kevesebb E-t tartalmazó ételt vegyünk és együnk.
  • Amit fogyasztunk, élvezettel fogyasszuk (ne undorral és bűntudattal).

Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász 

Fotók: Freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Mádai Andrea reflexológus-természetgyógyász vagyok, két kisgyermek édesanyja. Nagyon fontosnak tartom a betegségek megelőzését, a gyerekek egészséges életmódra való nevelését, és a meglévő betegségek kezelését.
Előző cikkAjándékot a konyhába?
Következő cikkFogszabályozás gyermekkorban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..