Fogszabályozás gyermekkorban

Fogszabályozás gyermekkorban

Nagyon fontos, hogy gyermekünket már 2-3 éves kortól rendszeresen lássa fogszakorvos, mert bármennyire is hihetetlen, vannak olyan eltérések, melyeket már ilyen korai életkorban – tehát a tejfogazati időszak alatt – el kell kezdeni kezelni.

A fogszabályozó kezelést két dolog teszi szükségessé:

  1. Fogállási rendellenességek (egyes fogak eltérései),
  2. Fogazati vagy harapási rendellenességek

A fogazati eltérés általában komplex okokra vezethető vissza:

  • genetikailag meghatározott növekedési különbségek,
  • nem megfelelő táplálkozási szokások,
  • csökkent rágás miatt alulfejlett rágószerv kialakulása,
  • rossz szokások: ujjszopás, szájlégzés, a különféle helytelen nyelési minták (nyelvlökéses nyelés, ajakbeszívásos nyelés, az orcák felfúvása nyeléskor, stb.), interdentális szigmatizmus (nyelvlökés bizonyos hangok képzése közben), illetve a túl intenzív musculus mentalis tevékenység, melyeknek nyitott harapás, torlódás a következménye.)

A fogszabályozó kezelés

A fogszabályozó kezelés 1-2 évig tart, komoly időráfordítást és a páciens együttműködését követeli. Ám fontos kiemelni, hogy ez csupán egy átmeneti időszak az ember életében, a kezelés végén pedig szebb és funkcióképesebb fogazat jön létre.

A kezelés elmaradásának nem csak esztétikai hátrányai vannak, hanem más fogászati következményei lehetnek. Nő a fogszuvasodás veszélye,  állkapocsizületi betegséget, ínyrecessziót okozhat.

A fogszabályozást életkortól függően 3 részre bonthatjuk:

1. Kisgyermekkori (korai) fogszabályozás: 3-5 éves kor. Célja, hogy az állcsontok szabad fejlődését biztosítsuk.

2. Gyermekkori fogszabályozás  (fogszabályozás növekvő korban): A szájban még egyaránt vannak tejfogak és maradó fogak. Minél korábban avatkozunk be és a fejlődést és fogváltást helyes irányba állítjuk be, annál nagyobb eséllyel lehet a későbbi foghúzás veszélyét elkerülni. Ebben a korban többnyire kivehető fogszabályozó készüléket alkalmazunk, illetve újabban Myofunctionalis Trainereket az izomdiszfunkció (rossz szokás) eliminálására.

3. Felnőttkori fogszabályozás (fogszabályozás a növekedés befejezte után): bár egyénenként változik a növekedés leállta,  utána (16-18 éves kor) az állcsontok növekedése sem várható. Ilyenkor a legtöbb esetben rögzített, ún. beragasztott készüléket használunk.

A fogszabályozó készülékek típusai:

1. Kivehető fogszabályozó készülékek: A páciens saját maga el tudja távolítani. Ezeket a készülékeket többnyire éjszaka, vagy éjszaka és néhány nappali órában kell viselni. Célszerű 10-12 órát hordani.

2. Rögzített fogszabályozó készülékek: Úgynevezett beragasztott készülékek, a páciens nem tudja eltávolítani.

A készülék hordása alatt, legyen szó rögzített vagy kivehető készülékről, fokozottan ügyelnünk kell a rendszeres és alapos fogmosásra.

További higiénés tanácsokért kattints ide>>

Fogszabályozás és szájhigiéne

 

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

Comments are closed.