Étrendkiegészítők – minden kapható

Ember legyen a talpán, aki eligazodik a hatalmas étrend-kiegészítő piacon, ahol szinte minden elérhető. De vajon melyek a legfontosabb szabályai az étrend kiegészítésének, és hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a hasznos anyagok befogadására? A kérdésről az Oxygen Medical táplálék-kiegészítés specialistája, dr. Bakanek György beszélt.

Az emberek leginkább úgy szeretnék megoldani a problémáikat – mondja dr. Bakanek György -, hogy ne kelljen változtatniuk a szokásaikon. Félünk a változástól, és nem bízunk eléggé magunkban, hogy sikerülhet. Inkább képesek vagyunk hatalmas összegeket kifizetni fogyókúrás csodaszerekért, csak, hogy ne kelljen étrendet változtatnunk és mozognunk. Multivitamin tablettákkal igyekszünk kompenzálni a nem megfelelő táplálkozást. Immunerősítőket szedünk, holott bizonyos túlműködéses állapotok kapcsán inkább gyengítőkre lenne szükség.

Az étrend kiegészítést nem lenne szabad végiggondolatlanul alkalmazni: a szakértő szerint kell, hogy legyen mögötte egy cél, egy filozófia. Hiszen ezek a készítmények nem helyettesíthetik, csupán kiegészíthetik az étrendet. Hiába szedünk például fogyási céllal egy drága tablettát életmódváltás helyett: az csupán gyorsítani képes az anyagcserét, de nem teszi semmissé a bevitt kalória mennyiséget.

5 döntő életmód tényező

Az egészséget öt tényező képes aláásni: a túlsúly, a mozgáshiány, a stressz nem megfelelő kezelése, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. Ha ezeket meg tudnánk változtatni, nagy valószínűséggel egészségesek maradhatnánk.

Amennyiben ezeken a lépéseken túl vagyunk, vagy legalábbis szándékunkban áll változtatni rajtuk, következhet a szervezet egységének visszaállítása.

4 pillére az étrendkiegészítésnek

Dr. Bakanek szerint az étrend kiegészítésnek négyes filozófiája van:

  1. salaktalanítás
  2. májvédelem, hogy a méregtelenítés folyamatosan és jól működjön
  3. lúgosítás
  4. a bélflóra helyreállítása probiotikumokkal

Ha ez a négy lépés megvan, a szervezet alkalmassá válik arra, hogy befogadja a tápanyagot, hiszen fel kell tudni szívódnia, feldolgozódnia, hasznosulnia. Ezek után már célzottan történhet a táplálék-kiegészítés. A sportolóknál például teljesítményfokozás céljából, a fogyókúrázóknak zsírégetésre, a vashiányosoknak a hiányállapot megszüntetésére, vagyis mindig az adott személy céljainak, szükségleteinek megfelelően.

Szakértő segítséggel

Dr. Bakanek György szerint az étrend-kiegészítés hatékonysága abban rejlik, hogy szakszerűen, célzottan kell eljárni, mindenkinek személyre szabott tanácsadással. Ez azért is fontos, mert a mai hatalmas táplálék-kiegészítő piacon egy laikus szinte sehogyan sem képes tájékozódni, hiszen például probiotikumot lehet kapni pár ezer forinttól több tízezer forintig.

Amennyiben kizárólag ezektől az anyagoktól várjuk, hogy elérjük a célunkat, tévúton vagyunk, a kúrák sikertelenek lesznek, a siker záloga az életmódváltoztatás.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzaunaszezon – infra vagy finn?
Következő cikkAjándékot a konyhába?

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Jó lenne táplálék-kiegészítők nélkül egészségesebben étkezni, de sajnos ma ugyanannyi természetes élelmiszer – pl. zöldségek – jóval kevesebb vitamint tartalmaz, mint száz évvel ezelőtt, vagy mint akár csak néhány évtizeddel ezelőtt.

    • kedves Olvasónk,

      az egyre fogyatkozó vitamintartalom közkedvelt téma, de nehezen igazolható, és gondolkodóba is ejt, miért lenne így, ha így lenne. Egy biztos, a félérett, éretlen gyümölcs, zöldség tartalmazhat kevesebb vitamint, bár inkább a cukortartalom növekszik az érésben, de nem kizárt, hogy más értékek is kevesebbet mutatnak. Ha idényterményeket eszünk, közeli származási helyről, akkor teszünk okosan, mert ezeket érett állapotban szedik, a szállítás pedig nem követel külön beavatkozást.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..