Álláskeresés GYES után: sikeres visszatérés

allaskereso1_300.jpg

Bármilyen meghökkentő, van olyan szituáció, amikor kínos lehet, ha egy nőtől megkérdezik, van-e gyereke. A máskor oly büszke anyukák – például állásinterjún – sokszor mély hallgatásba burkolóznak, vagy magyarázkodni kezdenek. Nem tudják, mit mondjanak, félnek, hogy válaszukkal ártanak maguknak a leendő munkaadónál.

Őszintének kell lenni

Egyáltalán, mit helyes ilyenkor tenni? Természetesen őszintének kell lenni – mondja Rosta Ágnes, a Tudatos Életért Egyesület trénere. Ha már egyszer rákérdeznek, nyilván nem tagadhatjuk le gyerekeinket, hiszen egy állásinterjún a bizalom elnyerése a legfontosabb. Hozzá kell azonban tennünk, hogy milyen segítségre számíthatunk, miképp tudjuk megoldani a felügyeletüket, ha betegek lesznek. Ekkor a munkaadó is megnyugodhat velünk kapcsolatban.

Tréning kisgyerekes anyukáknak

Sok ilyen és ehhez hasonló kérdéssel találkoznak a Tudatos Életért Egyesület szakemberei a Sikeres visszatérés nevű tréningjükön. Csiszér Éva elnök azt mondja, a foglalkozásokon kisgyerekes anyukáknak segítenek abban, hogyan térjenek vissza a munkába.

Az édesanyák elméleti és gyakorlati útmutatót kapnak, hogy magabiztosabbak legyenek az otthon töltött évek után. A nyolcórás tréning háromezer forintba kerül és kis csoportban – legfeljebb 6 fővel – indul. Beszélnek munkajogról, munkaszerződésről, álláskeresési technikákról, hogyan kell mazsolázni a hirdetések között, önéletrajzról, motivációs levélről, a kiválasztás folyamatáról, arról, hogy milyen juttatások illetik meg őket és természetesen az állásinterjúról. Ez utóbbit el is játsszák. Rosta Ágnes tréner kifejti: az anyukák megfogalmazzák, milyen kérdésektől félnek a legjobban, és ezekre közösen keresnek válaszokat. Ezután már bátrabban vesznek részt az állásinterjúkon. Van például olyan anyuka, aki azt gondolja, hogy nem tud jól önéletrajzot írni, pedig lehet, hogy csak rossz helyre pályázik. Ugyancsak gyakori kérdés: folyosói pletykákból úgy tudja, hogy a cég, ahol eddig dolgozott, meg akarja szüntetni a munkakörét. Mit tegyen? Rosta Ágnes szerint nincs egyértelmű válasz, hiszen minden eset más, így nem mindegy, hogy „csak” a munkakörét vagy az egész céget akarják megszüntetni, és az sem mellékes, hogy jogutóddal vagy a nélkül? A tréner szerint ezért is rendkívül fontos, hogy a cég menedzsmentje folyamatosan kommunikáljon a munkavállalókkal.

Renáta, az egyik tréning résztvevő

Takácsné Dubecz Renáta, a 30-as évei végén járó fiatalasszony már több éve otthon van a gyerekekkel, ezért úgy gondolta, nem ártana kicsit kimozdulni. Ekkor hallott a Tudatos Életért Egyesület tréningjéről. Kapóra jött a lehetőség, azonnal jelentkezett. A tréningen nem csak hasonló sorsú anyukákkal találkozott, akikkel meg tudta osztani tapasztalatát, hanem alaposan felkészítették többek között munkajogból és önéletrajzírásból. Gyakorlati útmutatót kapott arról, hogy mi ajánlott egy állásinterjún, és miképp beszéljen gyermekeiről leendő munkaadójának. Sőt, saját elvárásait is jobban meg tudja fogalmazni. Szeretné például, ha Zuglóban találna munkát, vagy legalábbis jól megközelíthető helyen. Örülne a rugalmas munkaidőnek, cserébe akár otthon is dolgozna. Fontosnak tartja, hogy tovább képezhesse magát. Szívesen elhelyezkedne az államigazgatásban. Úgy tudja, hogy az ehhez szükséges versenyvizsgát a gyes alatt 50 százalék kedvezménnyel leteheti.

Büszkén mesél kislányáról és kisfiáról, az elmúlt évek nehézségeiről, a 39 négyzetméteres garzonról, a költözésről, az új lakásról, a betegeskedő nagyszülőkről. Szinte mindent egyedül csináltak végig a férjével. Nem volt könnyű. Renáta egy középvállalattól ment el gyesre, ott a PR-részleget vezette. Napi 8-10 órát dolgozott, gyakran hétvégén is, ráadásul sokat utazott. Mostanra nyilvánvalóvá vált számára, hogy két gyerekkel, kevés segítséggel a háta mögött aligha tudja ezt a munkát folytatni. De mit kellene tenni? – tette fel a kérdést magának. Bár dolgozni majd csak nagyjából egy év múlva akar ismét, amikor a kisebbik gyerek 2 éves lesz, úgy véli, ezt a fontos döntést nem szabad az utolsó pillanatra hagyni.

Tervei vannak, ám még rejtély, hogy mit hoz a jövő. Mindenesetre úgy érzi, a gyes után – a tréningnek köszönhetően – magabiztosabban tér vissza a munka világába, hiszen sokkal több információval rendelkezik, mint korábban. Búcsúzóul Renáta bevallja, hogy szerettek volna még egy gyereket, de a jelenlegi körülmények között nem engedhetik meg maguknak. Meg nem született gyerekük majd csak a jövő januári statisztikákban „jelenik meg”.

Munka és gyerek: mit mutatnak a statisztikák?

Januárban öt és fél százalékkal kevesebb baba született, mint egy évvel korábban. Vagyis 7942 gyermek látta meg a napvilágot, ami 463-mal kevesebb a 2009. januárinál – derül ki a statisztikai hivatal adataiból. Azokban az országokban, ahol magas a nők foglalkoztatottsága, sokkal több gyerek születik, mint ahol a gyengébbik nem képviselői közül kevesebben dolgoznak. Az anyák ugyanis mernek több gyereknek életet adni, hiszen lesz munkájuk, fel is tudják majd őket nevelni. Biztonságban érzik magukat, mert ha számíthatnak a munkahelyükre, elő tudják teremteni a napi betevőt.

A Tudatos Életért Egyesület azonban azon dolgozik, hogy a trend megváltozzon, és a munka vagy annak hiánya ne legyen akadálya a gyermekvállalásnak.

Álláskeresési fórum és klub

Az egyesület egyéni tréninget is tart olyan anyukáknak, akik nem szeretnének mások előtt beszélni problémájukról. Ilyenkor a speciális helyzetekre fókuszálnak. Ezen kívül az egyesület szakértői az interneten is válaszolnak a kisgyerekes anyukák kérdéseire a babafalva.hu portálon. Ugyanitt, illetve egy közösségi portálon két álláskeresési klubot is elindítottak. Az egyesület honlapján pedig érdemes feliratkozni a Hírlevélre, mert abban havonta küldenek friss információkat a gyest és a gyedet érintő változásokról, valamint általában az álláskereséssel kapcsolatban.

Van pozitív példa!

Sok rosszat hallunk itthon a kisgyerekes anyukák foglalkoztatásáról. Ennek nyilván van alapja, hiszen hazánkban például a részmunkaidő aránya 4 százalék, ez Európában a leggyengébb. Ezzel együtt vannak pozitív példák! Az elsőt Csiszér Éva, az egyesület elnöke említi. Az egyik – illatszer termékeket árusító – üzlethálózatnál úgy oldották meg csúcsidőben a gyors és zökkenőmentes kiszolgálást, hogy létrehoztak 6 órás munkaköröket, ami sokat segít a kisgyerekeseknek. Ez az üzletláncnak is előnyös, mert a forgalmasabb időszakokban kétszer annyian dolgoznak a boltokban, mint reggel vagy este, amikor kevesebb a vásárló. Nincs rohanás, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb a légkör a munkahelyen, a vevők is elégedettebbek. A vállalat nem csak kisgyerekes anyukákat alkalmaz rugalmasan: a raktárakba értelmi fogyatékos embereket is felvesznek, akik jól teljesítenek. A másik pozitív példát Rosta Ágnes említi. Az egyik legnagyobb távközlési cég olyannyira számít a kisgyerekkel otthon lévő anyukákra, hogy a gyes ideje alatt is megkapják a cafeteria egy részét: jár nekik kedvezményes üdülés, hozzáférhetnek az intranethez és évente kismama-találkozót szerveznek számukra. Vagyis építenek rájuk és nem hanyagolják el őket csak azért, mert otthon babáznak. Így az otthon töltött évek is nyilván nyugodtabban telnek, hiszen nem kell a munkahelyért, a későbbi megélhetésért reszketni. Csak remélni tudjuk, hogy a jó példa ragadós, és egyre több hazai vállalat ismeri fel: megéri kisgyerekes anyukákat foglalkoztatni.

Bródi Emília

Bródi Emília - Babafalva.hu. Édesanya vagyok jómagam is, évek óta „szörfözök” az interneten és több fórumon találkoztam a gyermekvállaláshoz kapcsolható pénzbeli ellátás, munkába visszatérés, vállalkozás indítása kérdésekkel, nem egyszer a kismama, édesanya helyzetére nem alkalmazható válaszokkal. Innen jött az ötlet, létrehozok egy honlapot, amely a kismamák, anyák által felvetett problémákra, információigényekre épít, segítve ezzel nőtársaimat, közvetve a családok életét, anyagi helyzetét befolyásoló ismeretek, megoldások megosztásával. A versenyszférában több éves munkatapasztalat van mögöttem foglalkoztatással (munkaügy), bérszámfejtéssel, családtámogatási és társadalombiztosítási kifizetőhely működtetésével, vállalati pénzügyekkel kapcsolatos területen, középvezetőként. Évekig foglalkoztam tervezéssel, elemzéssel, üzleti jelentés készítéssel, de a könyvelés is szakterületem. Az érintett vállalkozási formák részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság, egyéni vállalkozás.
Előző cikkJapán film a természetes szülésről
Következő cikkA pneumococcus elleni védőoltás új törzseknek ad terepet