A pneumococcus elleni védőoltás új törzseknek ad terepet

beteg-gyerek1.jpg

A pneumokokkusz elleni harc olyan, mintha mozgó célpontra lőnénk, ugyanis az a vakcina, mely egyes törzsek terjedését ellehetetleníti, új törzsek kialakulásának kedvez – állítják holland kutatók a Journal of the American Medical Association lapjain.

A Streptococcus pneumoniae baktériumnak mintegy 90 fajtája létezik, melyek súlyos betegségeket, tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást idézhetnek elő. Lieke Sanders és az Utrechti Egyetem kutatói a Pfizer cég Prevnar 7 nevű pneumokokkusz-védőoltásával oltott gyermekeket tanulmányozták. Megállapították, hogy esetükben sokkal nagyobb a 19A-val jelölt törzs okozta fertőzés kialakulása, mint a nem oltott gyermekekben. A 19A szerotípus az Egyesült Államokban ma már a leggyakoribb légúti pneumokokkusz-fertőzés, gyakran megtalálható a garatban és az orrváladékban.

Sanders és munkatársai 1003 egészséges újszülöttön vizsgálták a védőoltás és a 19A szerotípus okozta fertőzés kapcsolatát. Megállapították, hogy 24 hónap alatt a védőoltást kapó gyermekekben a fertőzési arány 16,2 százalék volt, szemben a vakcinációban nem részesülő gyermekek 9,2 százalékával.

A kutatók véleménye szerint a vakcina drámaian lecsökkenti azokat a fertőzéseket, mely típusok ellen az oltást tervezték, azonban óvatosságra intenek a többi törzzsel szemben. A pneumokokkusz a világon a leggyakoribb gyermekekben halált okozó fertőzés, mintegy 1,6 millió életet olt ki évente. Az esetek 95 százaléka Ázsiában és Afrikában, a fejlődő országokban történik.

A Pfizer már újabb generációs oltást fejlesztett, mely a Prevnar 13 nevet kapta. Az új vakcina, melyet az Egyesült Államokban februárban engedélyeztek, már a 19A és a 12-es pneumokkokusz törzsekkel szemben is hatásos. Egy másik gyógyszergyár, a GlaxoSmithKline a tíz törzzsel szemben hatásos Synflorix nevű készítményt hozta forgalomba.

Medipress

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁlláskeresés GYES után: sikeres visszatérés
Következő cikkFejtetű megelőzése és kezelése óvodásoknál

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..