Fejtetű megelőzése és kezelése óvodásoknál

hosszú-hajú-kislány1.jpg

A fejtetvek a legismertebb csúszó-mászók, olyan élőlények, melyektől mindenkit kitör a frász. Ráadásul ha gyermekünk tetűt hoz haza az óvodából, úgy érezzük, hogy mocskosak vagyunk, vagy nem vagyunk elég jó szülők (pedig a szakemberek szerint egyik sem igaz).

A fejtetvek élősködők, melyek az emberi gazda fejét, szemöldökét és szempilláját szállják meg, és viszkető érzést okoznak az egész fejbőrön. Deborah Altschuler, a fejtetűfertőzés prevenciójáért dolgozó amerikai társaság elnöke szerint az éberség a kulcs a fertőzés megelőzésében. „A legfontosabb az, hogy tudjuk, mit kell keresni, és gyakran végezzünk szűrést, hogy a lehető leghamarabb kimutassuk a problémát” – mondja a szakértő.

Dr. David Flinders családorvos szerint bármelyik gyermek fertőződhet fejtetűvel, és rendkívül fontos, hogy a tetvesség miatt ne tüntessék fel a gyermeket vagy családját rossz színben. Sokan azt hiszik, hogy a rossz higiéniával vagy az alacsony társadalmi/gazdasági státusszal áll összefüggésben, pedig a tehetős családok gyermekei ugyanolyan valószínűséggel fertőződhetnek fejtetűvel, mint a szegényebb családból valók.

A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed. Ugrani és repülni nem képes, ezért át kell másznia az egymással érintkező egyik emberről a másikra. Napjainkban rengeteg módszer áll rendelkezésünkre a fertőzés megelőzésére és a fejtetű kiirtására. A tetvesség megelőzésének legfontosabb feltétele azonban az, hogy megakadályozzuk az egyik emberről a másikra történő terjedését. Ehhez arra van szükség, hogy megfelelő személyes távolságot tartsunk (bár ez szinte lehetetlen kisgyermekek esetében), rövidebb hajat viseljünk, és rendszeresen ellenőrizzük a gyermekek haját.

Mindezek ellenére ha mégis bekövetkezik a fertőzés, két lehetőség nyílik. Vény nélkül kapható, enyhe rovarirtó szereket tartalmazó készítményeket is használhatunk, vagy ha valaki kerülni szeretné a vegyszereket, tetűfésűvel rendkívül alapos munkával el lehet távolítani a tetveket és a serkéket. Egy másik vegyszermentes megoldás a LouseBuster, egy olyan készülék, amely meleg levegő segítségével pusztítja el a tetveket és a serkéket, ugyanis forró levegő kiszárítja a tetveket. (Az eljárás már Magyarországon is hozzáférhető. – szerk.).

A fertőzéssel kapcsolatos további tudnivalók a következők:

  • Bár a gyerekek esnek áldozatul leggyakrabban a tetvességnek, a család többi tagját is ellenőrizni kell.
  • Bármilyen kezelési módot is választunk, többszöri kezelésre lesz szükség ahhoz, hogy a fertőzött személy véglegesen megszabaduljon a tetvektől.
  • A tetvek elterjedésének megakadályozása érdekében ki kell porszívózni a bútorokat, a kimosott ágyneműket pedig szárítógépben kell fertőtleníteni vagy magas hőmérsékleten mosni.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA pneumococcus elleni védőoltás új törzseknek ad terepet
Következő cikkHatékonyan segít a beszédterápia az alacsony libidón

1 KÉRDÉS

  1. Én is úgy éreztem hogy velünk ez nem történhet meg. És igaz az amit a cikkben írnak hogy rossz színben tüntetik fel azt a gyereket és szülőt aki tetves lesz. El is voltunk keseredve amikor szóltak az oviban. Gyorsan rohantunk a patikába hogy adjanak valamit ami hatásos és nem vegyszer, mint az én gyerekkoromban. A picksan sampont választottuk mert még fésű is van mellette. Így sikerült elfelejteni hamar ezt a rémálmot.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..