Állatkert látogatás éjjel?

Állatkertek Éjszakája 2017

Idén, tizenkét állatkert várja a családokat országszerte az Állatkertek éjszakáján, látványetetésekkel, meghosszabbított nyitva tartással és különleges programokkal 2017.augusztus 25-én.

A programot hatodik alkalommal szervezik meg, ezen az estén az ország tizenegy településén tizenkét bemutatóhely várja esti, illetve éjjeli nyitva tartással és egyedi programokkal az érdeklődőket. A résztvevő intézmények a következők:

Budakeszin:       – a Budakeszi Vadaspark;
Budapesten:      – a Fővárosi Állat- és Növénykert és
– a Tropicarium (Campona);
Debrecenben:    – a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje;
Győrött:            – a Xantus János Állatkert;
Jászberényben:  – a Jászberényi Állat- és Növénykert;
Kecskeméten:    – a Kecskeméti Vadaskert;
Miskolcon:         – a Miskolci Állatkert és Kultúrpark;
Pécsett:             – a Pécsi Állatkert és Akvárium–Terrárium;
Poroszlón:          – a Tisza-tavi Ökocentrum;
Szegeden:          – a Szegedi Vadaspark;
Veresegyházán:  – a Medveotthon.

Állatkert mustra – 1. rész

A legtöbb helyen az Állatkertek Éjszakája programjai este 7-től éjfélig tartanak majd, a belépés éjjel 11 óráig történik. A résztvevő intézményekbe erre az alkalomra külön belépti jegyet lehet majd váltani, a főváros térségében működő bemutatóhelyek pedig mind a három helyszínre érvényes kombinált belépőjegyeket is kínálnak.
A részletes programokat az egyes állatkertek saját honlapjukon teszik közzé.

Állatkert mustra – 2. rész

És még egy jó hír: Párduc ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

A park még 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz, az ikrek apja is Nyíregyházán született 2014-ben. A faj koordinátora tavaly helyezett ki mellé egy Németországban született nőstényt, a két kölyök 105 napnyi vemhesség után jött a világra.
A ritka nagymacskák jól tűrték a vizsgálatot, amelyen kiderült, hogy egy 2,7 kilogramm súlyú hím és egy 2,5 kilogrammos nőstény egyeddel gazdagodott az állatpark gyűjteménye – mondta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője, szóvivője a vizsgálat után az MTI-nek.
A perzsa leopárd a párducok legnagyobb termetű és legritkább alfaja. A Közel-Kelet lakója, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén is megtalálható. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.
A szabad természetben élő állománya erősen megfogyatkozott, elsősorban az orvvadászat és természetesen élőhelyeinek csökkenése miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta ezt az alfajt.
Egyedszáma a becslések szerint mindössze 1000-1200, a világ állatkertjeiben mindössze 98 állat él, közülük négy Nyíregyházán látható. Mivel a most született utódok rendkívül jó genetikai állománnyal rendelkeznek, ezért a szakemberek azt szeretnék, ha részt vennének az Európai Akváriumok és Állatkertek által szervezett visszatelepítési programban.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu szerkesztője, akinek célja, hogy azokat a témákat, érdekességeket megtalálja, amelyek igazán érdeklik az anyukákat, továbbá, hogy fókuszba kerüljenek a legkülönfélébb élethelyzetek, témák és tanácsok. Cikkeinek nagy része közvélemény kutatáson alapul.Az aktuális közvélemény-kutatáson TE is részt vehetsz, ehhez kövesd a Babafalva Facebook oldalát: https://facebook.com/babafalva
Előző cikk7 tévhit a teherbeesésről
Következő cikk„A táskámban rúzs helyett ma már pelenka van”