Állatkert mustra – 2. rész

állatkertek

A gyerekek kedvenc állatai általában az elefánt, a zsiráf, a medve és a gorilla. Bármely állatkertben, ahol ezek az állatok megtalálhatóak itt van a legnagyobb tömeg, itt hallatszik a legtöbb „Anya nééézd!” felkiáltás és ezek az állatok valódi népszerűségnek örvendenek. De milyenek a magyarországi állatkertek?

Ahogyan azt sorozatunk első részében már láthattad, nem kis feladatra vállalkoztunk: összeszedtük a magyarországi állatkerteket és igyekeztünk összehasonlítani őket. Az összehasonlítás során megvizsgáltuk a belépő árakat (1, 2 és 4 gyermekes család esetén külön), az állatkert méretét, az állatok számát és természetesen az egyéb körülményeket is igyekeztünk figyelembe venni, különös tekintettel a kritikusnak tűnő mosdó helyzetre – de figyelembe vettük a véleményeket a Facebook oldalon, az informatívságot, különösen pedig a gyerekbarát extra szolgáltatásokat.

Az első részben a Fővárosi Állatkert mellett megvizsgáltuk a Nyíregyházi, a Veszprémi, a Debreceni és a Győri Állatparkokat.

Állatkert mustra – 1. rész

6) Jászberényi Állat- és Növénykert

Jászberényi Állat- és Növénykert

A Jászberényi Állatkert különleges napon nyílt meg: nem bízták a véletlenre a megnyitó napját, hiszen éppen gyereknapon tárta ki a kapuit először, 1979-ben. Magyarország egyik legkisebb állatkertje – mindössze 4,5 hektáron terül el, de még így is érdekes és jelentős gyűjteménnyel büszkélkedhet – 144 faj található itt összesen! Mára nem csak állatok, hanem növények gyűjtőhelye is, illetve madárvédelmi tanösvényt is létrehoztak itt.

Különlegességük például, hogy az európai barnamedvék és a farkasok közös kifutóban élnek. Egyébként olyan extra szolgáltatásuk, amely más állatkertben ne lenne nincsen, de mégis az információk alapján érdemes őket is meglátogatni.

Mennyibe kerül egy állatkerti túra a Jászberényi Állat – és Növénykertben?

A Jászberényi Állatkert nem alakított ki külön családi jegyet, így egyszerűen a felnőttek és a gyermekek számával meg kell szorozni az egységáras belépőt és összeadni. A felnőtt jegy 1.500, a gyermek 1.300 forint.  3 év alatt és 75 év felett 100 forint.

Tehát 2 felnőtt és 1 gyermek esetén 4.300 forint, 2 felnőtt és 2 gyermek esetén 5.600 forint, míg 2 felnőtt és 4 gyermek esetén 8.200 forintot fizetünk a látogatásért, ha nincs a családban 3 éven aluli gyermek.

Arányaiban talán az egyik legdrágább állatkert, – ha kizárólag a fajok számát és a méreteket nézzük, de ha belegondolunk, hogy a Jászberényi Állatkert ezeket a bevételeket fejlesztésre, természetvédelemre költi, annyira nem tűnik vészesnek a helyzet. Aki teheti pontosan azért látogasson el ide, hogy még egy nívós állatkertet mutathassunk fel, ezzel is elősegítve a fejlődést és az állatok, növények védelmét.

Mosdóhelyzet

A 4,5 hektárra 2 mosdót is elhelyeztek – figyelembe véve, hogy több, sokkal nagyobb méretű állatkert lényegesen kevesebb mosdóval rendelkezik arányaiban, ezért Jászberény Állatkertje ezért egy plusz pontot érdemel.

Pontszám: 6/10

További információk: jaszberenyzoo.hu

7) Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium

 Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium

A Pécsi Állatkert 1960-ban nyitotta meg kapuit. Itt 4 hektárnyi területen 250 faj található meg. Az állatkert különlegessége az Akvárium-Terrárium, amiért külön megéri leutazni Pécsre egy családnak, ahol kétéltűek, hüllők, kígyók és persze halak találhatóak. A két darab 2.000 literes akvárium és a szárazföldi teknős gyűjtemény egyedülállóak Magyarországon, de kérdéses, hogy egy kisebb gyermeknek mekkora élményt nyújt – tudom: van, akinek igen, de a többség mégiscsak a maci-elefánt-zsiráf hármasra kíváncsi.

Mennyibe kerül egy állatkerti túra a Pécsi Állatkertben?

Az első állatkert a mustra során, ahol a weboldalon egy egyszerű kalkulátorral kiszámolható, hogy mennyit is fogunk fizetni. Az alap jegyárak: felnőtt: 2.000 forint, gyermek 1.500 forint, diák 1.300 forint – 3 év alatt ingyenes!

2 felnőtt és 1 gyermek esetén a családi jegy 4.250 forint, 2 felnőtt 2 gyermeknél pedig 4.650 forint a jegyár. 2 felnőtt és 4 gyerek esetén is csupán 6.350 forint – de ez csak akkor igaz, ha minden gyermek 3 és 14 év közötti! Amennyiben már nagyobb gyerek is velünk jönne a kirándulásra, például a 4 gyermekes családnál az egyik tag 16 éves, akkor a család belépője 6.550 forintra változik. Ha mind a  négy gyermek 14 évnél idősebb diák, akkor is kerek 10.000 forintból megúszhatjuk a belépést!

Mosdóhelyzet

A mosdók számát tekintve arányaiban jól állnak, hiszen a 4 hektárra 3 mosdót is jelez a térképük, amelyek elosztása optimálisnak látszik. Külön jó pont, hogy a térképen jelölnek babakocsival ajánlott útvonalat is.

Pontszám: 7/10

További információk: pecszoo.hu

8) Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc városa híres az iparról és az EDDA zenekarról, de nézzük mi a helyzet náluk állatkert fronton.  Az a helyzet, hogy Miskolc nem viccel ebben sem, ugyanis itt már 1355-ben (nem, nem írtam el!) létezett Nagy Lajos királyi vadaskertje. Mai formáját 1983-ban nyitotta meg és 21,2 hektáron 130 állatfaj található. A Miskolci Állatkert érdekessége, hogy életnagyságú szobrokat állítottak fel kihalt fajokból, ezzel is igyekszik felhívni a figyelmet a természet megóvására.

Mennyibe kerül egy állatkerti túra a Miskolci Állatkertben?

2 felnőtt és 1 gyermek esetén a családi jegy ára 2.800 forint, ezen felül minden gyerek után 700 forintot kell fizetni, azaz 2 felnőtt 2 gyermek esetén 3.500, 2 felnőtt 4 gyermek esetén pedig 4.900 forint a belépő ára. Gyermeknek 2-18 éves kor között mindenkit értenek. 3 év alatt 100 forintot kell fizetni.

Mosdóhelyzet

A mosdók számát tekintve – a weboldalon található térkép alapján – a teljes állatkert területén mindössze 3 darab található.

Pontszám: 8/10

További információk: miskolczoo.hu

9) Szegedi Vadaspark

Szegedi Vadaspark

A Szegedi Vadaspark 1989 óta létezik, mára 44 hektáron mutat be nagyjából 150-160 állatfajt.

Mennyibe kerül egy állatkerti túra a Szegedi Vadasparkban?

2 felnőtt és 1 gyermek esetén a családi jegy ára 4.600 forint, ezen felül minden gyerek után 800 forintot kell fizetni, azaz 2 felnőtt 2 gyermek esetén 5.400, 2 felnőtt 4 gyermek esetén pedig 7.000 forint a belépő ára. Arra itt is érdemes számolni, hogy gyermeknek 3 és 14 év között minősül a látogató, 14 év felett diákigazolvánnyal lehetséges a belépés, 1 diák esetén 1.450 forintért. Gyermeknek 2-18 éves kor között mindenkit értenek. 3 év alatt ingyenes a belépés.

Mosdóhelyzet

Egészen pontosan 5 darab jut a teljes állatkertre, arányaiban egész jó elosztásban és ha az utakat nézzük, akkor nagyjából rendben is van!

Pontszám: 8/10

További információk: zooszeged.hu

10) Budakeszi Vadaspark

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark egy kiváló élményprogram a családnak, hiszen lehet erdőben sétálni, hatalmas tisztáson játszani – és akkor még be sem mentünk a kapunk. A Vadasparknál van Kalandpark és itt található a Dinópark is. Azonban a weboldalukon nem teljesen egyértelmű, de ezek mindegyike külön fizetős program. 1979 óta létezik egyébként és 26 hektáron 32 faj tekinthető meg a parkban, kellemesen sétálva.

Mennyibe kerül egy állatkerti túra a Budakeszi Vadasparkban?

Ha csak a Vadasparkot látogatjuk meg, akkor 2 felnőtt és 1 gyermek esetén az erre kialakított bérlettel 3.200 forintért járhatjuk be a parkot, míg efölötti gyermek szám esetén, minden további gyermek után 400 forintot kérnek el, azaz 2 felnőtt és 2 gyerek számára 3.600 forint, a 4 gyermekkel idelátogatók pedig összesen 4.400 forintból járhatják be a Vadasparkot – de sajnos Dinó Park nélkül!

Ha mindkét látnivalót megtekintenétek, akkor pontosan az előző dupláját kell fizetned.

3 éves kor alatt a belépő ára 100 forint – ha Dinó Parkba is mennél, akkor 200.

A Kalandpark látogatása, használata szintén külön díjba kerül – ennek részleteiről érdemes a weboldalon tájékozódni.

Mosdóhelyzet

A Budakeszi Vadaspark weboldalán nincsen fent térkép, így a mosdók számára személyes tapasztalatból tudunk következtetni: 1 biztosan van!

Pontszám: 6/10

További információk: vadaspark-budakeszi.hu

A befejező részben: a Kecskeméti Vadaskertet, a Magán Zoo-t Felsőlajosról, a Gyöngyösi Állatkertet és a Veresegyházi Medveotthont vesszük górcső alá.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu szerkesztője, akinek célja, hogy azokat a témákat, érdekességeket megtalálja, amelyek igazán érdeklik az anyukákat, továbbá, hogy fókuszba kerüljenek a legkülönfélébb élethelyzetek, témák és tanácsok. Cikkeinek nagy része közvélemény kutatáson alapul.Az aktuális közvélemény-kutatáson TE is részt vehetsz, ehhez kövesd a Babafalva Facebook oldalát: https://facebook.com/babafalva
Előző cikkMár a boltban is figyelnek az egészségedre!
Következő cikkLázcsillapítás kisbabáknál?