Az amalgám fogtömést ne várandósan cseréltessük!

dentist-preg-300x248.jpg

Egyre többen cseréltetik ki régi amalgám-töméseiket, sőt, a rendeléseken szinte már nem is találkozhatunk ezzel a tömőanyaggal. Ugyanakkor tény, hogy az amalgám megjelenése óta sem készült még egy ilyen tartós anyag, amely ilyen hosszú távon jelent megoldást a lyukas fogak kezelésére. Fontos tisztázni, hogy nem a meglévő amalgám tömés terheli a szervezetet, hanem annak behelyezése, vagy eltávolítása.

Mi is az az amalgám?

A fogászati amalgám összetétele : 50 százalék folyékony higany és 50 százalék fémpor, mely nagyrészt ezüstöt, kissebb részben ónt, 6% rezet, cinket tartalmaz. A félelmeket és vitákat természetesen a higany alkalmazása váltotta és váltja ki a mai napig. Sokan úgy vélik, hogy a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, ezért a higanymérgezés tünetei akár évekkel később is jelentkezhetnek. Más szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy a higany csupán a tömés készítését követő percekben oldódik, az amalgám megszilárdulását követően semmilyen problémát nem okoz. Ez utóbbit látszik megerősíteni a Fogorvosok Világszövetsége és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1997-ben kiadott állásfoglalása, mely szerint egyetlen vizsgálat sem bizonyította egyértelműen az amalgám káros voltát, eltekintve a ritka helyi allergiás reakcióktól.

Várandóság ideje alatt ne cseréljük!

Allergológusok szerint valóban higany-felszabadulással jár egy-egy amalgám tömés beillesztése, de ez csak a közvetlenül a tömést követő időszakban és cserekor fordul elő, tehát várandósság alatt amalgám fögtömést sem behelyezni, sem eltávolítasni nem szabad.

Ugyanakkor egyetlen fogtömés nem tartalmaz olyan mennyiségű higanyt, amely mérgezést okozhatna, viszont allergizálhat. Ennek jellegzetes tünete a fehér színű nyálkahártya elváltozás a szájüregben – úgynevezett lichenoid reakció -, amely közvetlenül a tömés közelében fejlődik ki, és annak eltávolítása után megszűnik.

Az allergián túl, természetesen pusztán esztétikai okból is cseréltethetjük a szürke színű fogtöméseinket az elterjedt és jól bevált porcelén tömésekre, mely észrevétlen marad fogsorunkban, és ezeddig nem mutatták ki, okozhat e bármi ártalmat. De erre a cserére babánk megszületése után kerüljön sor, ne várandósan, kerüljük szervezetünk felesleges higanyterhelését.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMéhnyakrák – felelős vagy önmagadért!
Következő cikk7 ötlet büntetés helyett

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..