Az első millió megszerzése valójában gyerekjáték

Elkészült Magyarország első gyermekpénzügyi oktatóanyaga (www.elsomillio.hu). A hiánypótló kiadvány 5-12 éves gyerekeket nevelő szülőknek és pedagógusoknak készült. Célja, hogy szemléletmódot és gyakorlatias módszereket, ötleteket adjon a gyerekek sikeres pénzügyi neveléséhez.

„A megfelelő pénzügyi szemléletmód és műveltség birtokában a hiedelemmel ellentétben az első millió megszerzése valójában gyerekjáték. Ehhez igen egyszerű pénzügyi tapasztalatokra van szükségük, amelyeket minden gyermek akár már kisiskolás korától megszerezhet.” – mondta Alkér Orsolya gyereknevelési tanácsadó, „Az első millió” szerzője.

Részletek „Az első millió” gyerekpénzügyi oktatóanyagból:

„Milyen pénzügyi személyisége van gyermekednek?”

Általánosságban elmondható, hogy vagy a „boltkórosok”, vagyis a költekezők közé, vagy a takarékoskodók közé tartozunk. Az, hogy neked milyen a pénzhez való viszonyod, és milyen a pénzügyi személyiséged, nagyban befolyásolja azt, ahogyan gyermeked gondolkozik vagy fog majd gondolkodni a pénzről.

„Hány éves kortól kezdd el tanítani gyermekedet a pénzről?”

A válasz egyszerűbb, mint gondolnád: akkor, amikor elkezd iránta érdeklődni. Ha ez 5 éves korában történik, akkor nyugodtan elkezdheted megtanítani az alapokra 5 éves korában. Vannak gyerekek, akik már ilyen kisgyermekkorukban ismerik a bankjegyeket, sőt azt is tudják, melyik ér többet.

 

„Miért kell megtakarítani?”

… A megtakarítás szempontjából nem az számít, hogy kinek mennyi jövedelme van, hanem csak az számít, hogy szisztematikusan mennyi pénzt tesz félre. A megtakarítás szokása az első lépcső, amelyre gyermekednek fel kell lépnie. Ugyanolyan szokássá kell alakítanod, mint a fogmosást. A fogmosás szokássá alakításához gyermekednek adtál egy fogkefét, egy fogkrémet, megmutattad a megfelelő helyet, a fürdőszobát, a mosdót, a csapot, és megmutattad, hogyan kell csinálni. Ezután minden este és reggel megkérted, hogy mosson fogat, és megdicsérted, miután megtette. A megtakarítás szokássá alakításának is hasonlóan kell történnie.

Mikor kezdj el zsebpénzt adni gyermekednek?

Amikor eljön az idő, több jelet is fogsz látni. Egy gyerek akkor érett azoknak a dolgoknak a megtanulására, amelyet a zsebpénzzel megtaníthatsz, amikor érti az összefüggést a vásárlás és a pénz között, amikor ismeri a bankjegyeket és azok váltópénzét; az aprópénzt, tud számolni (összeadni, kivonni), állandóan nyaggat, hogy vedd meg neki ezt vagy azt. Ezek a jelek egyértelműen azt jelzik, hogy itt az idő.

Határozd meg a zsebpénz szabályait!
Sok vitától megmenekülsz, ha előre meghatározod, hogy gyermekednek milyen költségeket kell fedeznie a zsebpénzéből. Ez persze korosztálytól függően változik. Amikor gyermekeim még kisebbek voltak, leginkább a havi csokira, cukorkára, újságra és kisebb játékokra korlátozódott. Később belevettük azokat a ruharongálódásokat vagy elvesztéseket, amelyek gondatlanságból történtek. Ma már beletartozik a telefonszámláik és a telefonjuk javítási költségeinek a kifizetése is. Ez utóbbit nehezebb volt elmagyaráznom, de végül lányom elismerte, hogy ha van egy tulajdona, akkor annak bizony költségei is vannak.

További információk: www.elsomillio.hu, www.eletrevalogyerek.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA terhességi cukorbetegség diétás kezelése
Következő cikkBabamasszázs – a szerető érintés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..