Babamasszázs – a szerető érintés

babamasszázs

A babamasszázs csodálatos élmény a szülőknek és a csecsemőnek egyaránt, az egyik legszebb ajándék, amelyben részük lehet. Szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetíteni. A meleg, puha kezek, a gyengéd ujjak és a sugárzó boldog mosoly mind ezt üzenik: Szeretlek!

A babamasszázs évezredes hagyománya Indiából származik, sok országban mindennapos dolog, és a nyugati országokban is egyre népszerűbb. A masszázzsal remekül fel lehet élénkíteni a kisbaba izmait, ugyanakkor meg is nyugtatja őt. Ha közben a szülei énekelnek és beszélnek hozzá, úgy válaszol, hogy rájuk mosolyog és gőgicsél nekik.

A masszázs finom, gyengéd és kellemes művelet, mellyel a szülő fizikailag és érzelmileg kommunikálhat a kisbabájával. Gyengéd, ám határozott simogatássorozat éri a baba lábát, hátát, mellkasát, hasát, karját és az arcát.

Miért jó ez a babának?

Legfőképpen azért, mert szeretetet és gyengédséget érez. Egy újszülöttnek nemcsak a táplálékát kell megkapnia, hanem a szülei vonzalmát is. Mivel a tapintás érzékelése az életének már korai szakaszában kifejlődik, az édesanyától vagy az édesapától kapott gyengéd masszírozás kézzelfogható formában közvetíti a szeretetünket. Egy kisbabával már a születéstől számtalan fizikai és érzelmi információt lehet közölni. A masszázs tehát abban segít, hogy a szülők, és a csöppségük között már a születéstől fogva erős kötelék alakuljon ki.

A szeretet kimutatásán kívül a masszázsból a lazítást is megtanulhatja a kisbaba, amitől mélyen és többet alhat, és kevesebb stressz érheti. A masszírozó szülő és a baba is több „boldogsághormont”, így oxitocint is termel, ezáltal az anya könnyebben és tovább képes anyatejjel táplálni gyermekét.

A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsinek a puszta testi örömnél, vagy a fizikailag érzékelhető pozitív hatásoknál. Segít megőrizni testi-lelki egészségét.

  • A csecsemőmasszázs fizikai előnyei: stimulálja a bőrt, a légző, keringési rendszert, a nyirokkeringést. Javítja a vérkeringést, az emésztést, segíti az immunrendszer működését, az érzékszervek és az izomrendszer fejlődését.
  • Segít az ellazulásban, a feszültségek levezetésében, a fájdalmas emlékek enyhítésében, ami különösen a nyűgös, hasfájásos időszakokban hasznos.
  • A masszírozott babák ellenállóbbak a betegségekkel szemben. A súlygyarapodásuk és fejlődésük egyenletesebb.
  • Kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak, éber állapotban aktívabb a figyelmük és érdeklődőbbek. Kevesebbet sírnak, könnyebben alszanak el és alvásuk minősége is javul.

A babamasszázs a szülőkre is jó hatással van. Erősíti az önbizalmukat, szülői érzéseiket. Az apáknak lehetőséget ad arra, hogy babájukat masszírozva közelebb kerüljenek érzelmileg gyermekükhöz.

Mikortól ajánlott?

A babamasszázs, mint szerető érintés, már újszülött kortól elkezdhető, akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen, a kicsi igényeinek megfelelően végezzük.

Örökbefogadás esetén a masszázs segít, hogy a gyermek és örökbefogadó szülei érzelmileg egyre közelebb kerüljenek egymáshoz, hiszen a kötődés bármely életkorban kialakítható!

Koraszülött, esetleg sérült vagy fokozott igényű kisbaba esetén is segítséget nyújt. Egy tanulmány kimutatta, hogy a masszázst kapott koraszülött csecsemők egy héttel előbb elhagyhatták a kórházat, sőt a súlygyarapodásuk is akár 47 százalékkal több volt.

„A gyermek számára az érintés, a simogatás, a masszírozás táplálék. Ugyanolyan táplálék, mint az ásványi anyagok, vitaminok és fehérjék. Táplálék, mely maga a szeretet.” (Frederic Leboyer)

A babamasszázs csodálatos lehetőség arra,  hogy ezt az élményt  mindennap átéljük gyermekünkkel, hogy egymásra figyelve bensőséges légkörben teljen el az együtt töltött idő, hogy még a nyűgös napok is könnyebek legyenek, így éreztethetjük babánkkal, hogy “nem vagy egyedül,, én gondoskodom rólad, szeretetreméltó vagy.”

Miskolcziné T. Ildikó dúla, csecsemőmasszázs oktató 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAz első millió megszerzése valójában gyerekjáték
Következő cikkInfraszauna: télen is jó formában!

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..