Az OEP megszünteti az AFP vizsgálat finanszírozását

Az Országos Egészségügyi Pénztár július 1-től megszünteti az AFP vizsgálatok finanszírozását, mellyel kapcsolatban a Down Egyesület az alábbi állásfoglalást adja ki.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) július 1-jétől nem finanszírozza a várandósok AFP vizsgálatát. Az eddig a 16. terhességi héten elvégzett vérvizsgálat az összes alkalmazott szűrőeljárás közül a legkevésbé megbízható volt és nagyon sok olyan esetben is eltérést mutatott, amikor valójában nem állt fenn semmilyen genetikai elváltozás. Az AFP vizsgálat így sok fölösleges aggodalomhoz vezetett a várandósok körében, akik egyébként is szinte egyik szűrővizsgálattól a másikig szorongják végig a terhességüket, olyan akadályversenyként futva végig a kilenc hónapot, ahol csak az győzhet, akinek a magzata és a gyermeke tökéletes élettani értékekkel és legalább átlagos fejlődési mutatókkal rendelkezik.

ID-100227452Ebben a helyzetben nem csak az üdvözlendő, hogy ez az indokolatlan vizsgálat már nem része a rutineljárásnak, de hasonlóan örvendetes lenne, ha a kromoszóma-rendellenességek – leginkább a Down-szindrómás magzatok – kiszűrésére történő igyekezet közben nagyobb körültekintéssel járnánk el.

Az Egészségügyi Minisztérium “a Down-kór prenatális szűréséről és diagnosztikájáról” szóló szakmai protokollja a Down-szindróma várandósság alatti diagnosztizálásának fontosságát jelenleg abban jelöli meg, hogy “így a Down-kóros újszülött világrahozatala megelőzhető”, jóllehet a diagnosztikus beavatkozásoknak a leendő szülők informálását kellene céloznia. Ennek jelenleg az is akadálya, hogy az egészségügy maga sem tartja feladatának, hogy a Down-szindrómások fejlődésének és önállóságának mai lehetőségeivel, ők és családjaik valós körülményeivel kapcsolatban naprakész információkkal rendelkezzenek; maga a protokoll is pontatlan, szakmailag értelmezhetetlen adatok alapján fogalmaz meg az állapot súlyosságát eltúlzó, elavult előítéleteket.

Örvendetesnek tartanánk tehát, ha az AFP-nél hatékonyabb, a várandósok ellátásában továbbra is alkalmazott szűrő- és diagnosztikai eljárások során a leendő szülőket valós információkra támaszkodva, a családok érdekeit és autonómiáját szem előtt tartva tájékoztatnák, a kötelező AFP eltörlésével felszabaduló forrásokat pedig a társadalmi integrációban elsődleges jelentőséggel bíró korai fejlesztés – konkrétan a korai fejlesztő intézmények – támogatására fordítanák.

Down Egyesület

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSosem késő zöld életmódra váltani
Következő cikkA mentális betegségek gyakoribbak a meddőséggel küzdő nők gyermekeinél

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..