Az ombudsman javaslatot tett a válsághelyzetben lévő állapotos nők segítésére

inkubátor.jpg
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Az ombudsman az emberierőforrás-miniszterhez fordult egy olyan munkacsoport létrehozását javasolva, amely a válsághelyzetbe került állapotos nők segítésének és a gyermekelhagyás csökkentésének lehetőségeit vizsgálná – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Gyakoribb a gyermekelhagyás

Az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot olyan sajtóhírek nyomán, amelyek szerint nőtt a kórházaknál elhelyezett inkubátorokban hagyott gyermekek száma. A vizsgálat megállapította, hogy bár a jogszabályok megteremtették az állami támogató rendszer alapjait, és megszabták az oktatási, ismeretterjesztési feladatokat, a statisztikai adatok szerint még mindig magas a nem kívánt terhességek, az abortuszok száma, továbbá az újszülöttgyilkosság és a gyermekelhagyás is “létező probléma”.

Cél az érintettek tájékoztatása

Infinety hirdetés

Az alapjogi biztos arra is rámutatott: a családvédelmi szolgálatok tevékenysége hozzájárul ugyan az életvezetési és családtervezési ismeretek terjesztéséhez, de a védőnők lehetőségei nem elegendők a kedvezőtlen társadalmi-gazdasági, életviteli, szemléleti hatások ellensúlyozásához.

MTI fotó
MTI fotó

A vizsgálati jelentés kivonatában további problémaként említették, hogy a nagyvárosi kórházak előtt elhelyezett inkubátorok létezéséről véletlenszerűen vagy csak alapos keresés után szerezhet tudomást a válsághelyzetben lévő állapotos nő vagy hozzátartozója. Emellett hiányoznak a névtelenül igénybe vehető segélyvonalak, hiányos az elérhető segítségről szóló tájékoztatás, és ez veszélyezteti az élethez, emberi méltósághoz, valamint az egészséghez való jogok érvényesülését – hangsúlyozták.

Szabó Máté úgy véli, a megelőzés érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a felvilágosításra. Álláspontja szerint az inkubátorokkal és a gyermek örökbefogadását támogató anonim szüléssel kapcsolatos eltérő szakmai véleményeket azok megvitatása közelítheti egymáshoz. Ezért az ombudsman Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét egy munkacsoport létrehozására kérte fel.

Megoldási javaslatok

Az elképzelés szerint a munkacsoportban a szakminisztériumok és civil szervezetek rendszeresen áttekintenék a válsághelyzetben lévő nők helyzetét, az inkubátorprogram tapasztalatait, valamint az újszülöttgyilkosságokat és a gyermekelhagyást megelőző mechanizmusok alakulását, és ezekkel kapcsolatban javaslatokat fogalmaznának meg. Megvizsgálhatnák az ismeretterjesztő programok bővítésének, a köznevelési programok kiegészítésének és bővítésének módját, a mozgó szociális szolgálatok, illetve a 24 órán keresztül ingyenesen hívható tanácsadó szolgálat és segélyhívószám létrehozásának lehetőségét – tették hozzá.

Az ombudsman azt is kérte, hogy a szakminiszter a szakmai és civil szervezetekkel együttműködve tegyen intézkedéseket az anonim szülés bevezetésére, szakmai szabályainak kidolgozására.

Forrás: MTI
Olvasd el korábbi hírünket is a babamentő inkubátorok nemzetközi megítéléséről! >>

Babamentő inkubátor – Visszatérés a középkorba?

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.