Az óvodáknak minimum nyolc órát nyitva kell lennie

az óvodai nyitvatartásról

A tanévkezdéskor jelentős jogszabályi változásokat várhatók, amely az óvodás korú gyermekeket ellátó intézményeket és az alsós kisiskolásokat is érinti többek között.

A tegnapi naptól lépett hatályba az a rendelet, amely előírja, hogy az óvodáknak legalább napi nyolc órában nyitva kell lenniük. Ettől eltérhetnek, amennyiben ezt engedélyezi az intézmény fenntartója. Azonban, ha az óvodanapi nyitvatartási ideje nem éri el a nyolc órát, úgy a fenntartót a költségvetési támogatás teljes összegben nem illeti meg.

Az iskolák tekintetében azokat a változásokat említjük meg, amelyek az alsó tagozatos kisiskolásokat érintik.

 Az oktatási államtitkárság MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a köznevelési kerekasztallal együttműködve a minisztérium megvizsgálta, miként lehetséges a tanulói terhelés csökkentése úgy, hogy azok bevezethetőek legyenek már szeptemberben, és hatásai a mostani tanév során érezhetőek legyenek.

Az általános iskola 1-2. évfolyamain az új tananyagfeldolgozása és a megelőző ismeretek ismétlése, gyakorlása a 45 perces tanórai időtartam 2/3 részében, 30 perc alatt megvalósulhat, a fennmaradó időt játékos módon lehet felhasználni.

Változás, hogy a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő feletti időben a tanároknak már nem kötelező bent tartózkodni az iskolában, csak, ha az igazgató azt elrendeli.

A pedagógusok a tanmenetek elkészítésekor a kerettantervben meghatározott témákhoz rendelt kötelező óraszámoktól eltérhetnek, és a témaegységekben szereplő témák egy részét (maximum 20-30 százalékát) differenciálhatják vagy elhagyhatják a Nemzeti alaptantervben foglaltak figyelembevételével.

Változás, hogy új állami intézményfenntartó jön létre 2017. január 1-től. Az egész országra kiterjedő illetékességű Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyébe tankerületi központok lépnek, a döntések meghozatala közelebb kerül az érintettekhez. A vonatkozó kormányrendelet alapján jön létre az 58 tankerületi központ, jellemzően 3-4 korábbi tankerület, illetve járás összevonásával.

A fenntartott intézmények magas száma, illetve az országosan egységes irányítás és működés biztosítása miatt továbbra is szükséges egy központi szervezet a tankerületi központok által fenntartott intézmények és az oktatásért felelős miniszter között. Ezért létrejön középirányító szervezetként a Klebelsberg Központ. A központ számos koordinációs, összehangoló, egységes működést biztosító tevékenységet végez a tankerületi központok és az általuk fenntartott köznevelési intézmények vonatkozásában.

Forrás: MTI
Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkIskolakezdés, szorongás, hasfájás
Következő cikkA gyerekkori asztma tünetei, kivizsgálása

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..