Babakiállítás nyílt a Vigadó Galériában

Textilből, kerámiából és porcelánból készült csaknem 150 fantázia, groteszk, népviseletes, valamint kosztümös művész- és játék babát mutat be az a kiállítás, amely Magyar Művészbabák címmel nyílt Budapesten a Vigadó Galériában. A világszínvonalú alkotások között megjelennek a különféle korok és kultúrák alakjai is, mint például Liszt Ferenc és Ferenc pápa.

A Kiss Áron Magyar Játék Társaság (KÁMJT) és a Magyar Bababarátok Egyesületének (MBE) közös kiállítása a magyar babakészítés legszínvonalasabb munkáiból mutat be válogatást június 4-ig.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a megnyitón úgy fogalmazott, hogy a babakészítés a szobrászművészetnek azt ősi igényét testesíti meg, amely a természet másolásáról szól és ezáltal „a mi életünket jelenítik meg”.

„A népművészeti-iparművészeti igényességgel alkotott babák a felnőttek mellett a gyerekeket is megszólítják. Ezáltal a mi gyerekeink is meg tudnak ismerkedni a népi- és az iparművészetnek ezen különleges területével.” – hívta fel a figyelmet.

Megnyílt a Magyar mûvészbabák címû kiállítás a Vigadó

Györgyi Erzsébet, a KÁMJT elnöke a kiállított babákról elmondta: a magyar történelemről, a magyar népművészet világáról és a szegény paraszti életről is tanúskodnak, de megjelennek a különféle korok és kultúrák alakjai is. A kimagasló személyiségek közül az elnök megemlítette Liszt Ferencet és Ferenc pápát.

Emlékeztetett arra, hogy az első babakiállítást 1997-ben a győri Zichy-kastélyban rendezték meg, csaknem 30 alkotó munkájából. „Így lett Győr a babák fővárosa.” – hangsúlyozta, megemlítve azt is, hogy sok időnek kellett eltelnie, mire létrejött egy ilyen nagyszabású kiállítás a fővárosban is.

Keglovich Ferencné, az MBE elnöke hangoztatta: csaknem húsz év munkáját, az elmúlt évek babversenyeinek a legjavát gyűjti össze a most nyíló kiállítás. „Az első országos babakészítő verseny olyan szellemet eresztett ki a palackból, amely később sokszorosan megmutatta, hogy milyen értékek vannak Magyarországon.” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az évek során több alkotó munkája világszínvonalúvá vált.

Megnyílt a Magyar mûvészbabák címû kiállítás a Vigadó

Fekete György, a Magyar Művészeti akadémia elnöke írásban köszöntötte a megnyitó résztvevőit. Az elnök levelében hangsúlyozta: a most nyíló kiállítás anyaga háziipar is, népművészet és iparművészet is. „Történeti aspektusait tekintve vérbeli közművelődés is gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.”

A kiállítás törzsanyagát külföldi- és belföldi tárlatokon már bemutatott alkotások képezik. A népviseletes babák nagy része a közelmúltban elhunyt Zorkóczy Miklósné Lázi Éva népi iparművész, babakészítő emléke előtt tiszteleg.

MTI, Fotó: Mohai Balázs

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..