Ambuláns szülés – Haza már a szülés napján?

Magyarországon ma 3-5 nap a javasolt kórházi tartózkodás ideje szülés után. Ám ha az anya és az újszülött is panaszmentes, saját felelősségre hamarabb is elhagyhatják a kórházat. A szülészeti szakma képviselői azonban a legtöbb helyen inkább ellenzik, mintsem támogatják az ambuláns szülést.

Külföldön elfogadott, hogy egy komplikációmentes szülés után pár órával baba és mama haza mehetnek. A külföldi szakemberek korszerű lehetőségnek tekintik az ambuláns szülést, mert személyre szabott és gazdaságos ellátási forma. Ráadásul az anyának csak nagyon rövid időre kell kiszakadnia megszokott otthoni környezetéből.

– Az Egyesült Királyságban a spontán, hüvelyi szülések több mint hetven százaléka után az anya és gyermeke a szülés napján vagy az azt követő napon elhagyja a kórházat. – tudtam meg az ott élő és dolgozó Dr. Lobmayer Péter epidemiológustól (közegészségtan- járványtan szakorvos). Arról is ő beszélt a Babafalva portálnak, hogy az ottani szülészeti gyakorlat alapvetően különbözik a magyartól például abban, hogy az Egyesült Királyságban praktizáló szülészorvosok az anya önrendelkezési jogát tiszteletben tartják. Ebből adódik, hogy semmilyen beavatkozást nem végeznek el az anyán a beleegyezése nélkül és senkit nem kényszerítenek arra sem, hogy bent maradjon a kórházban.

Tőlünk nyugatabbra a gyermekágyas anya és az újszülött gondozását általában független bábák végzik a család otthonában. Ők eleinte naponta, később pedig igény szerint látogatják a családot, és segítenek megoldani a felmerülő problémákat, például a szoptatással, a baba ellátásával kapcsolatban. Érdekes és követni való példát is jelenthet, hogy Hollandiában a kismamának a gyermekágy első heteiben napi nyolc órára háztartási segítség is jár, ennek költségeit a TB téríti.

Magyarországon a szülésnek ezt a módját azok választanák, akik kórházi körülmények között érzik magukat biztonságban, de a gyermekágyas időszakot már a saját megszokott környezetükben, otthon szeretnék kezdeni. Nekik viszont nincs túl egyszerű dolguk, ugyanis a szülészeti szakma képviselői (nem csak az orvosok, de a védőnők többsége is) a megfelelő háttér (személyi, tárgyi és infrastrukturális) hiányában inkább ellenzik, mint támogatják az ambuláns szülést.

Ennek fentieken kívül más oka is lehet. Dr. Lobmayer Péter úgy látja, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszer (lásd később!) és a hálapénz révén hatalmas intézményi és személyes anyagi érdek fűződik Magyarországon ahhoz, hogy a szülést súlyos és veszélyes, orvosi felügyeletet, hosszú kórházi tartózkodást igénylő állapotnak tekintsük. Szerinte szükséges volna az egészségügyben dolgozók fizetésének rendezése (ezáltal a hálapénz megszüntetése), hogy a szülészeti ellátás rendszere jó irányban változhasson. A változásra való igényt indokolja az is, hogy a több napos kórházi tartózkodásnál megnő a kórházi fertőzések és lelki károsodások esélye.

Ambuláns szülés ma – van is és nincs is

Babának és mamának ma Magyarországon, általában 3-5 napot javasolt a kórházban maradni a szülés után. Ennek lehetséges okai a teljesség igénye nélkül:

 • A csecsemő a harmadik nap körül szokott besárgulni, és ha szükség van kezelésre, az nehezebben oldható meg otthonról.
 • Vércsoport összeférhetetlenség, amikor is az anya számára szükséges injekció beadása otthon problémás lehet. (Amennyiben az anya Rh negatív, a magzat pedig Rh pozitív, akkor ez az anya szervezetében olyan antitestek termelődését indítja el, amelyek a következő terhességben az Rh pozitív magzatra kedvezőtlen hatással lehetnek.)
 • A tejelválasztás a 3. nap körül szokott beindulni.

– Ettől függetlenül, ha a szülés normál lefolyású volt, és anya is, gyermeke is panaszmentes, haza mehetnek korábban is – saját felelősségre. – nyilatkozta a Babafalva portálnak Professzor Dr. Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium Elnöke.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a betegnek joga van a gyógyintézetet elhagyni, amennyiben azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. Ha valaki ilyen szándékkal megy be szülni, a szülész orvosát és a csecsemőosztály gyermekorvosát kell erről tájékoztatnia. Alá kell írnia egy nyilatkozatot arról, hogy távozni szeretne, és saját felelősségére, orvosi javaslat ellenére viszi haza a babát. Van olyan kórház, ahol kérik az újszülött gyermekorvosának a nyilatkozatát is, mely szerint az vállalja, hogy hazatérése után 24 órán belül megvizsgálja a babát. A saját felelősségű távozásnál azonban mindenképp számolni kell az orvosok fent már említett ellenállásával és azzal az eshetőséggel, hogy ha valamilyen komplikáció miatt vissza kell menni, esetleg rossz szemmel néznek a kismamára…

Pénz beszél…

Fentebb már említett finanszírozási rendszerrel kapcsolatban az OEP Sajtóirodája a következő tájékoztatást adta 2008-ben: a kérdést az adott szakma ajánlása alapján a 9/1993 (IV.2.) NM rendelet idevonatkozó melléklete szabályozza. A szülést fekvőbeteg ellátásként finanszírozzák, az ellátást a kórház un. határnapok alapján számolja el.  Ezeket a határnapokat szabályozza a fenti rendelet, számukat a szülés jellege és az anyuka állapota határozza meg. Például a császármetszés alsó határnapja 2, felső határnapja 38. A finanszírozott összeg közel 200 eFt.  Hüvelyi szülés alsó határnapja 3(!), felső határnapja 25, a finanszírozott összeg közel 100 eFt.

Ha az anya az alsó határnap előtt távozik a kórházból, akkor az egészségbiztosító időarányosan finanszírozza az ellátást. Természetesen a különbözetet a kórház nem fizettetheti ki a kismamával. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a ma érvényben lévő szülési gyakorlatban jelentős szerepet játszhat az a tény, hogy a kórház csak akkor kapja meg a teljes összeget, ha a szülő nő 3 napot bent tartózkodik…)

Ezen túl az újszülött ellátását is „díjazza” az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – az összeg függ az újszülött súlyától és a szülés lefolyásától is.

Itthon is van, aki támogatja

Az eddig felsoroltak ellenére azért sikerült az ismerősi körömben egy védőnőt találnom, Szabó Béláné Rita személyében, aki kifejezetten örül, ha egy panaszmentes anyukát és a babáját minél előbb haza engedik. Hogy miért?

 • Egyrészt, mert az ambuláns szülések általában gátvédelemmel történnek (nincs gátmetszés, seb, varrat és varratszedés).
 • Mert otthon sokkal inkább kivitelezhető az igény szerinti szoptatás. (Nem kap cumisüvegből pótlást a baba, ezért mindig van kedve szopizni). Igaz, hogy ez az első időben „csak” 4-6 csepp tej jut a babának, de ez mindennél többet ér. Hiszen a kolosztrum nevű előtej az összes szükséges tápanyagot tartalmazza, amire egy ilyen csöppség szervezetének szüksége van.
 • EZért általában nem is sárgulnak be a babák, sőt súlyveszteségük sincs.
 • Az első pár napban „jól elindított” anyuka (akinek Rita megtanítja a szoptatás, fejés, csecsemőgondozás minden csínját-bínját) és csecsemő később sokkal önállóbban, jobban boldogul majd.

Rita azt mondja, hogy az első hat napban rájuk fordított idő (napi látogatás) később megtérül.

Az elhangzottakból jómagam azt szűrtem le, hogy az ambuláns szülést olyan esetben tanácsos választani, ha a további gondozáshoz a személyi (házi gyermekorvos és védőnő), tárgyi és infrastrukturális feltételek adottak. Ha a család felkészült a baba fogadására, ha van segítség az anya és a kicsi gondozásában, ha a védőnő és a gyermekgyógyász rendszeresen látogatja őket, és ha megfelelőek a család lakáskörülményei.

Merre tovább?

– Elviekben elterjedhetne széles körben Magyarországon is az ambuláns szülés – tudtuk meg Professzor Dr. Szabó Istvántólde csakis zavartalan lefolyású terhesség és komplikációmentes szülés esetén. A professzor úr szükségesnek tartana egy átfogó szakmai (szülészek, nőgyógyászok, gyermekgyógyászok, védőnők) konzultációt a lehetőségek alapos megbeszélésére és kidolgozására.

Dr. Lobmayer Péter szerint a normális szüléseket bábáknak (szülésznőnek) kellene végigkísérnie minden fölösleges beavatkozás elkerülésével. Ennek érdekében megfelelő tudással és jogokkal kellene felruházni őket, hogy önálló és felelős szakmai döntéseket hozhassanak az európai gyakorlatnak megfelelően. Hangsúlyozza továbbá, hogy a gyerek-háziorvosok és a védőnők kulcsszerepet játszanak az ambuláns szülés elterjedésében, hiszen nekik kell segíteni az újszülöttek otthoni ellátását és biztonsággal fel kell ismerniük azokat az állapotokat, amikor a babának vagy a mamának kórházi kezelésre van szüksége.

Bízzunk benne, hogy hamarosan Magyarországon is lesz egy szemléletváltás a témát illetően (hiszen több szervezet és magánember is ezen dolgozik), és az az anyuka, aki kórházban szeretné világra hozni a gyermekét, de utána pár órával haza menne, nyugodt szívvel megteheti majd!

írta: Vég Erzsébet
cikk eredetileg publikálva: 2008. október

Erről a témáról még a Szülés rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkOktóber 11. A LÁNYGYERMEKEK VILÁGNAPJA
Következő cikkBao zsemlék – RECEPTVIDEÓ

1 KÉRDÉS

 1. Szabó Béláné Rita egy iszonyatosan jó ember és nagyszerű szakember.
  Én a Kecskeméti Főiskolán ismerkedtem meg vele, ahol csecsemő szakos halható vagyok.
  Az első találkozásunk alkalmával tudtam, hogy nagyon sok szaktudása van, imádtam az óráit, mindig hallottam olyan praktikus dolgokat, amiket otthon is tudtam használni a kislányomnál. Ezért is fordultam hozzá, amikor az életem legnehezebb döntését kellet meghoznom. Ez egy iszonyatosan hosszú történet, röviden, 13 hetes ikerterhes voltam, amikor az első nagy genetikai ultrahangról úgy engedtek haza, hogy a terhességet meg kell szakítani, mert a gyerekek úgyis meghalnának. A diagnózison ez állt TTTS, csak ezt nekem senki nem magyarázta el, hogy mit is jelent. Rita volt az, akitől megtudtam, hogy mit is jelent ez a diagnózis, mit tehetek, ebben az esetben. Ő volt az, aki támogatott lelkileg, és bíztatott, hogy ne adjam fel, kérjem ki más genetikus véleményét is.
  A gyermekeim 36. hétre teljesen épen és egészségesen megszülettek, mint később kiderült téves diagnózis volt a TTTS, mert a gyerekek kétpetéjű ikrek, és az egypetéjű ikreknél van TTTS szindróma.

  Most a fiúk 16 hónaposak, de bármi problémám van, Ritát keresem, és kérem a véleményét segítségét. Mindig jó dolgokat javasol és segít a problémák megoldásában.

  Balázs Róbertné

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..