Biztonságos napozás gyerekekkel

napvédelem gyerekek

Az ózonkárosító gázok kibocsátásának hatására az ózonréteg egészségünket védő hatása jelentősen lecsökkent, s még legalább ötven évig fokozottan figyelnünk kell arra, hogy a Napból érkező ultraibolya (UV) sugarak káros hatásaitól megvédjük magunkat. A gyermekek védelmére különösen figyelnünk kell.

Óvjuk fokozottan gyermekeinket!

A gyermekek fokozott védelmet igényelnek, hiszen a felnőtteknél sokkal nagyobb a kockázatuk arra, hogy az UV sugárzástól sérülést szenvedjenek. A gyermekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké, a napon való rövidebb idejű tartózkodás alatt is sokkal könnyebben és hamarabb égnek le. Tovább növeli a veszélyt az is, hogy a védekezőképességük még fejletlen, nincs meg az a biokémiai védelem, mely a felnőtt szervezetében képes a károsodott sejtetek korrigálni. Az immunrendszer csak körülbelül 12 éves korra alakult ki.

A gyermekekre jutó UV sugárzás többszöröse a felnőtteket ért sugárzásnak, hiszen a gyermekek szeretnek kint játszani. Becslések szerint életünk során az összes UV sugárzás körülbelül 80 százalékát 18 éves korunk előtt kapjuk. A kisgyermekek sokkal érzékenyebbek az ultraibolya sugárzásra és így sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az iskoláskorúak.

Az embert ért sugárzás mennyisége az élet során összeadódik. Kutatások azt mutatják, hogy gyerekkorban nap által okozott gyakori sérülés, leégés magasabb melanoma (bőrrák) előfordulást eredményez a későbbi élet során. A krónikus napfényártalom hatásai gyermekkorban még nem mutatkoznak, csak később jelentkezik a bőr korai öregedése, ráncosodása, elvékonyodása.

Hogyan védjük gyermekeinket?

Az UV sugárzás ártalmai ésszerű viselkedéssel elkerülhetőek. A szülők/gondviselők saját egészségükre vigyázva is példát mutathatnak a gyerekeknek és fontos, hogy figyeljenek arra is, hogy gyermekeik megfelelően védve legyenek a káros sugárzásokkal szemben. Már kiskoruktól kezdve oktassák gyermekeiket a napsugárzás veszélyeire és a helyes napozási szokásokra. Nagyobb korukban meg kell tanítani a napvédő szerek helyes használatára is őket.

A következő szabályok is segítik a gyermekeink – és saját magunk – védelmét:

3 éves kor alatti gyermeket ne tegyünk ki közvetlen napsütésnek! Különös elővigyázatosságot igényelnek a 12 hónapos kor alatti gyerekeket, őket teljes mértékben óvjuk a naptól.

A déli órákban, 11-15 óra között gyermekekkel együtt keressék az árnyékot. A homokozó gyermekek sem legyenek napon. Erős napsütésben azonban még árnyékban és félárnyékban is óvatosnak kell lennünk, mert az ultraibolya sugárzás egy része még ide is behatol.

Ruhával, sapkával és napszemüveggel is védjük a gyermekeinket a káros sugárzástól.

Kenjük be napvédő krémmel a gyermekeink azon testrészeit, amelyek a ruházaton kívül a napsugárzásnak ki vannak téve (pl. kezek, arc).

Kombinált, széles spektrumú (UV-B, UV-A elleni), magas faktorszámú, mikropigmentet tartalmazó, illatanyagmentes, vízálló napozószert használjunk. 1-1,5 óránként kenjük be újra őket, valamint fürdés, izzadás és törülközés után is. A napvédő krémet sohase használjuk a napozás idejének meghosszabbítására.

A nap elleni védelem nem csak a strandon vagy vízparton szükséges, hanem minden szabadtéri helyzetben. A hosszabb idejű szabadban tartózkodás, a kerti munka, a sportolás, a kirándulás, a kinti játékok pl. focizás ideje alatt is a leéghetünk, ha nem tartjuk be a biztonságos napozás szabályait.

Ne felejtsük el, hogy sok felület, mint pl. a hó, a homok és a víz visszaveri a napsugarakat és növeli az UV sugárzás erősségét.

Figyeljünk arra is, hogy borús, hűvös, szeles időben is magas lehet az UV sugárzás szintje.

A hegyekben a tengerszint feletti magasság növekedésével arányosan egyre intenzívebb az UV sugarak hatása, hiszen egyre kisebb lesz az UV sugárzás megszűrő levegőréteg vastagsága. Minden 1000 méter magassággal kb. 5-10 százalékkal emelkedik az UV- B sugárzás szintje.

Táplálkozással is csökkenthetjük-e a napsugárzás által okozott kockázatokat: vannak bizonyos belső „fényvédők”, a béta karotin, és az A,- C,- E,- vitaminok. Ezek erősítik a bőr védekezőképességét, lényeges szerepük van a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében. Erőteljes antioxidáns hatásukkal óvják az egészséges sejteket. Sok színes gyümölcs és zöldség tartalmaz béta karotin, így pl. a sárgarépa, a paradicsom, a sütőtök és a sárga gyümölcsök. A gyógyszertárakban is lehet antioxidáns vitamin kombinációkat kapni.

Ne feledjük el, hogy az üveg sem véd meg bennünket teljesen a napsugárzás káros hatásaitól. Az üveg vastagságtól függően az UV fény egy részét átengedi. Míg az UV-B sugarak 85 százalékát nyeli el addig az UV-A sugaraknál ez az érték már csak 35 százalék.

A fénynek kitett illetve leginkább érzékeny területeket gyakrabban kenjük fényvédő készítményekkel. Ezeken a testrészeken használjunk magasabb faktorszámú krémeket, mint egész testünk. Legérzékenyebb a napsugárzásra az arc, a mell, a has és a végtagok hajlító oldalának a bőre. Nem feledkezhetünk meg azokról a felületekről sem, ahol a bőr közvetlenül a csontokon van, ilyen pl. az orrunk. Az ajkak is nagyon érzékenyek az UV sugárzásra, mert nem fedi szaruréteg, és könnyen berepedeznek.

UV-térkép

A betegségek megelőzése érdekében a Magyar Vöröskereszt és az MTA Szociológiai Kutatóintézet 2006-ben indította el a Biztonságos napozás elnevezésű programot.

Kezdeményezésük egyik fontos célkitűzése, hogy az UV sugárzás erősségét mutató UV indexet mindenki számára hozzáférhetővé tegyék. A www.napsugarzas.hu honlapukon az Országos Meteorológia Szolgálat által készített, az egész ország területérére vonatkozó UV indexek másnapi előrejelzését, az UV térképet  és – Magyarországon először – a napi óránként frissített értékeket is megtaláljuk. A térképek alatt részletes utasításokat találunk, hogy mi a teendő az egyes UV-sugárzási szintek esetében.

Egészségünk védelme érdekében a nyári hónapokban rendszeresen figyeljük az UV indexet és a bőrtípusunknak megfelelően, alkalmazzuk a biztonságos napozás szabályait. Különösen óvjuk a gyermekeket, mert érzékeny a bőrük.  Így továbbra is élvezhetjük a nyár és napozás örömeit és csökkenthetjük az ezzel járó kockázatokat.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAnyaság
Következő cikkNyugdíj: csak magunkra számíthatunk!