A burgonya is okozhat allergiát?

157

Habár az egyik legártalmatlanabb élelmiszerként tartjuk számon, a burgonya is okozhat allergiát vagy ételérzékenységet. Mivel sok mindenben megtalálható és rendszerint nem magában, hanem köretként, főzve, vagy sütve fogyasztjuk, ezért nehéz beazonosítani, ha valóban burgonya allergia miatt szenvedünk. Visszatérő gyomor-és bélrendszeri, légúti vagy bőrtünetek esetén érdemes erre is gondolni.

Bármilyen életkorban megjelenhet a burgonya allergia

A valódi burgonya allergia nagyon ritka, de ha mégis kialakul, bármilyen életkorban megjelenhet – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Bár nem túl magas a burgonya fehérjetartalma, inkább a szénhidrátok jellemzik, a héj alatt levő allergének tüneteket okozhatnak. A szója és a latex egyes allergénjeivel adhat keresztreakciót a burgonya egyik allergénje. Gyermekkorban általában ekcémás betegeknél találkozunk vele, akik több táplálékra is allergiásak, nemcsak a burgonyára. 3-4 éves korig okoz tüneteket, elsősorban súlyos hasmenést, és a főtt burgonya is kiváltja. Felnőttkorban leginkább bőrtünetek jelentkeznek: a nyers burgonya tisztításakor a kéz kipirosodik, nagyobb mennyiséggel való hosszabb érintkezés akár hólyagos kiütést is kiválthat. Ebben az esetben egy másik allergén játszik szerepet, ami pollenekkel ad keresztreakciót. Orrfolyást, tüsszögést, orr- és szemviszketést is kiválthat. A burgonya növény szára, levele, termése is súlyos bőrgyulladást okozhat ezeknél az egyéneknél.

Burgonya allergia vagy inkább intolerancia?

Tudni kell azonban, hogy sok esetben nem valódi allergiáról van szó, létezik a burgonyával szembeni intolerancia is. Allergia esetén az immunrendszer tévesen veszélyforrásként érzékeli a szervezetbe jutó bizonyos fehérjéket, ellenük támadást indít. A támadás során „fegyvereit” az IgE antitesteket veti be és hisztamin kibocsájtását kezdi meg, hogy a „betolakodóval” hatékonyan le tudjon számolni. Az intolerancia ezzel szemben az emésztőrendszer betegsége, a tünetek létrejöttében az immunrendszer nem játszik szerepet, a két betegség tünetei azonban nagyon hasonlóak.

Egyénenként változhatnak a tünetek burgonya allergia esetén

Ha a burgonya fogyasztása után rendszeresen az alábbi tüneteket tapasztaljuk, akkor érdemes utána járni, hogy mi okozza a panaszainkat. A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, valakinél több, valakinél csak egy-két visszatérő panasz jelentkezik, és ezek erőssége is egyénenként változó lehet.

  • Légúti tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, viszkető érzés a torokban.
  • Bőrtünetek: kiütések, bőrpír, csalánkiütés, ekcéma.
  • Gyomor-és bélrendszeri panaszok: puffadás, intenzív bélhangok, hasmenés, székrekedés.

Miért nem elég, ha diétázni kezd?

hirdetés
BabaMamaExpo 2017
JBIMBI

Ha kivizsgálás nélkül elhagyja az étrendjéből a burgonyát, könnyen lehet, hogy a tünetei viszonylag rövid időn belül valóban javulni fognak, ám hosszú távon az öndiagnózissal csak megnehezíti a dolgát. – Azt mindenképp fontos tisztázni, hogy allergia, vagy intolerancia okozza-e a tüneteit. Ha ugyanis allergia, akkor nagyon szigorú diétára van szükség, a burgonya fogyasztása kis mennyiségben sem megengedett. Ez nagy odafigyelést igényel, hiszen számos készétel (például chips, pékáruk, krokett, levesek) is tartalmaz – eltérő mennyiségben – burgonyát.

– Ha a diétát követően mégsem szűnnek meg a panaszai (ami könnyen lehet, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy azokat valóban a krumpli okozta), akkor a kivizsgáláshoz újra vissza kell vezetnie az étrendjébe a burgonya tartalmú ételeket.

Más növények is tüneteket okozhatnak

Ha valaki a burgonyára érzékeny, akkor előfordulhat, hogy a burgonyafélék családjába tartozó egyéb növények is tüneteket okoznak nála. Pozitív vizsgálati eredmények esetén ezért bánjunk óvatosan a padlizsán, paradicsom és paprika fogyasztásával is! Panaszok esetén felmerülhet még a keresztallergia lehetősége is – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit. Ha a tünetek a szájüregben jelentkeznek: a burgonya fogyasztása után viszkető, égő érzés, torokkaparás alakul ki, akkor a panaszaink légúti allergiával is összefügghetnek. A krumpli a nyírfa- és fűfélékre allergiásoknál szokott ilyen tüneteket okozni. Igen gyakori a latex-szel a keresztallergia, ilyenkor a banán és az avokádó is kerülendő lehet. Ilyen esetben is érdemes felderíteni a panaszok kiváltó okát, mielőtt felesleges diétába kezdünk.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kép forrása: Pixabay.com

További érdekes cikkeket a témában az Ételallergiásoknak rovatban találsz!

Szólj hozzá Te is!

hirdetés
MEGOSZTOM EZT A CIKKET!

A Babafalva.hu szerkesztője, akinek célja, hogy azokat a témákat, érdekességeket megtalálja, amelyek igazán érdeklik az anyukákat, továbbá, hogy fókuszba kerüljenek a legkülönfélébb élethelyzetek, témák és tanácsok. Cikkeinek nagy része közvélemény kutatáson alapul.

Az aktuális közvélemény-kutatáson TE is részt vehetsz, ehhez kövesd a Babafalva Facebook oldalát: https://facebook.com/babafalva

Előző cikkA szoptatás hatása a gyermeked szervezetére
Következő cikkA közösségi betegségek megelőzésében a táplálkozás is szerepet játszik

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!