A szoptatás hatása gyermeked szervezetére

szoptatás

Miért is van jó hatással az anyatej a gyermekre? A WHO által megadott információk alapján összeszedtük, hogy milyen hatása van a szoptatásnak a gyermek testrészeire. Íme, a lista:

A szoptatás hatása az agyra, a szemre és a fülre

Az anyatejben levő koleszterin és egyéb zsírok jótékony hatással vannak az idegszövet növekedésére és az agysejtek kialakulására. Mondhatnánk, hogy a szoptatás hatására magasabb lesz a gyermeked IQ-ja – de persze ez utóbbi mértéke más tényezőktől is függ. Az biztos, hogy jobban funkciónál az anyatejes gyermekek agya általában.

Az is tény a statisztikák alapján, hogy a szemre is jótékony hatással van a szoptatás, ritkább a szemüveges anyatejes baba, ahogyan kevesebbszer kapnak el fülfertőzéseket is.

A szoptatás hatása a fogakra és a torokra

Infinety hirdetés

Azoknál a gyermekeknél akiket az édesanyjuk egy évnél tovább szoptatott ritkábban van szükség fogszabályozásra, valamint az arcizmok a szopásnak köszönhetően jobban fejlődnek, ezen kívül az anyatej ízének finom változásai előkészítik a kisbabát a későbbi szilárd ételek és ízek elfogadására. A statisztikák szerint ráadásul ritkább a mandula eltávolításának szükségessége az anyatejes babák esetében.

A csecsemőkori táplálásnak életre szóló hatása van

Szoptatás = kisebb esély egy csomó betegségre

A szoptatott csecsemőknél kevésbé súlyos formában fordulnak elő a felső légúti fertőzések, például az influenza, vagy a tüdőgyulladás. De jótékony hatással van a szívre és a vérkeringésre is: azok a felnőttek, akiket gyerekkorukban szoptatott az édesanyjuk, a koleszterin szintjük alacsonyabb, valamint a szívverésük is nyugodtabb, lassúbb.

Az anyatejes kisbabáknál ritkábban fordul elő hasmenés, valamint ha legalább hat hónapig szoptatta az anyuka a csecsemőt, azzal csökkenti az ételallergia kockázatát, illetve a felnőttkori Crohn-betegség kialakulását is. Ezen felül az anyatej kevesebb sót és fehérjét tartalmaz, így kíméli a baba veséjét, amelynek így jobb lesz a működése.

Szoptatásra fel! – mindent az első pár napról

Szoptatás az erősebb, egészségesebb szervezetért

A szoptatott csecsemők reakciója jobb az oltásokra, és az anyatej erősíti az immunrendszert, valamint csökkenti a gyermekkori rák kialakulását. Továbbá azoknál a gyerekeknél akiket szoptattak, kevésbé gyakori a fiatalkori reumatoid arthritis betegség kockázata – sőt segít abban is, hogy az egyébként egészséges gyerekek izomzata, ízületei jobban fejlődjenek.

szoptatási tanácsadó

További érdekes cikkeket a Szoptatás rovatban találsz a témában!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHőszigetelés a gyakorlatban
Következő cikkA burgonya is okozhat allergiát?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!