Hőszigetelés a gyakorlatban

hőszigetelés
Save energy by insulating. house with a thermal imaging camera photographed.

Magyarország ingatlanállománya elég rossz helyzetben van, a hazai lakóingatlan állomány 70%-a elavult. Egyes felmérések szerint a hazai lakóházak többségének a fűtésre fordított energiafelhasználása akár 2-3 szorosa is lehet a nyugati, energiatakarékos otthonokénak.

A homlokzatszigetelés az évek alatt sokat fejlődött, és egyre jobb szigetelőanyagok jelentek meg, de valamiért a födém végig mostohagyermek maradt. Az elmúlt 10 évben kezdték el felfedezni, hogy a tetőtéren, padláson keresztül szinte akadálytalanul távozik az értékes energia jelentős része, akár 20-30%-a is.  Hiába a homlokzatszigetelés, a drága pénzen vett melegnek az is mindegy, ha a homlokzat helyett a tetőn vagy a födémen keresztül szökik meg. Biztos lehetsz benne, hogy a meleg levegő az összes lehetséges kivezető utat fel fogja kutatni, és ha van, akkor meg is fogja találni, ami mindig a lakás leggyengébb pontja lesz.

Hogyan vehető észre az elégtelen tetőszigetelés?

Magas a fűtés számla, annak ellenére, hogy nem tartasz magas hőmérsékletet a lakásban, vagy rendesen fűtesz, mégis hamar kihűl a ház. A fűtés ellenére a tetőtéri szobák hamar lehűlnek és sokkal hidegebb van a tetőtérben mint az alsó szinten, de az is egy jel lehet, hogy nyáron elviselhetetlen a meleg a tetőtérben vagy a házban, szinte lehetetlen a pihenés.

Ez még nem minden, akkor is baj van a szigeteléssel, ha már az első melegek beköszöntével hőség van a házban, vagy ha a légkondicionáló használata nagyon megemeli a villanyszámlát, de amint lekapcsolod, rövid időn belül már újra hőség van. Apróbb, de fontos jelzés még az is, ha penészedést észlelsz a mennyezet és a fal találkozásánál vagy állandó huzatot érzel a házban, vagy ha egyszerűen nem érzed magad otthon komfortosan.

Mennyit lehet spórolni hőszigetelés segítségével?

Ahhoz, hogy ezt jól tudjuk elmagyarázni, meg kell ismerni az úgynevezett U-értéket. Az U-érték, ami megmutatja, hogy a falazat egy négyzetmétere 1 fok hőmérséklet különbség hatására milyen teljesítménnyel „fűti az utcát”.

Például ha  1,3 W/m2K az U-érték (ami nem tűnik soknak) és ezt megszorozzuk a valós hőmérséklet-különbséggel és homlokzati felülettel, akkor meglepő eredményre juthatunk. Egy átlagos panelépület 3000 m2-es homlokzati felülete, 30 fokos hőmérséklet-különbség esetén (kívül -10 °C, belül 20 °C), az egyszerűség kedvéért 1,0 W/m2K U-értékkel számolva 1,0 * 3000 * 30 = 90.000 Watt teljesítménnyel “fűti az utcát”. Ez megfelel 1500 db 60W-os izzólámpa egyidejű működtetésének.

Egy épület hő veszteségének mintegy 30-40 százaléka a falakon keresztül távozik. A tetőn további 20-30 százalék, az ablakokon átlagosan 12-25 százalék, a padlón, a födémen 10-15 százalék és a maradék pedig a kéményen át tiszta hő kibocsátás formájában. Ebből az is látszik, hogy teljes körű felújítás esetén nem elég csak a homlokzatot szigetelni, hanem a tetőt illetve a födémeket is, a nyílászárókat pedig ki kell cserélni. Csak így érhető el látványos energia-megtakarítás.

A megtakarítás viszonylag egyszerűen megbecsülhető: egy átlagos panelépület homlokzatának hő átbocsátása 8-10 cm vastag szigeteléssel kb. a negyedére csökkenthető. Ez azt jelenti, hogy az előző példában szereplő épület 90.000 Wattos homlokzati hő kibocsátási teljesítménye a negyedére csökkenthető. Hogy ez forintban mennyit jelent, azt a mindenkori energiaárak határozzák meg, de biztosak lehetünk abban, hogy a megtérülés évről-évre látványosabb lesz.

Mi lehet jó megoldás, ha úgy érezzük, hogy nem megfelelő a szigetelés – vagy még nincsen?

A legjobb, ha megnézeted egy szakemberrel. A Babafalva partnere a Kontaktbau.hu család- és pénztárcabarát megoldásokat kínál, magas minőségben, ráadásul a legnehezebben elérhető helyeket, zugokat, alacsony padlástereket is szigetelni képesek, bontás nélkül, gyorsan, tisztán, 5 év garanciával. A helyszíni felmérés után pedig a pontos számok ismeretében valóban felelős döntést tudsz hozni a hőszigetelés kapcsán.

Képek forrása: kontaktbau.hu

Ebben a témában az Otthon rovatban olvashatsz bővebben!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBébi és gyermek thai masszázs
Következő cikkA szoptatás hatása gyermeked szervezetére