Bébi és gyermek thai masszázs

Bébi és gyermek thai masszázs

A thai masszázs az egyik legrégibb és legnépszerűbb gyógymód a világon, melynek gyökerei az indiai gyógyításhoz nyúlnak vissza. A több ezer éve alkalmazott módszer a holisztikus gyógyítást valósítja meg, melyre a test-lélek- szellem egyensúlya, harmóniája jellemző. Több mint egy hagyományos masszázs, ugyanis a test energiapályáit aktiválja, ritmikus akupresszúrás nyomással, ráadásul száraz masszázs – olaj és krémek használata nélkül ruhában végzik (bár létezik olajos verziója is).

Energiapályák a testükben

Nekünk, nyugati embereknek nehéz elképzelnünk, hogy testünket energiapályák hálózzák be, sokan még az akupunktúrás pontok létezésében sem hisznek, pedig ezeket mára már objektív módszerekkel igazolták. Ha az energiapályákban az energia akadálytalanul áramlik, akkor egyensúlyról, egészségről beszélhetünk. Azonban, ha blokkok keletkeznek, akkor az energia akadálytalan áramlása nem tud megvalósulni és ez egyensúlytalansághoz, betegségekhez vezet. Thai masszázs segítségével ezeket az energia blokkokat tudjuk megszüntetni, egyensúlyba hozva az energiahálózatot.

Magát a felnőtt thai masszázst sokan ismerik, van fogalmuk róla, még akkor is, ha ők maguk nem próbálták ki, azonban általában a gyerek masszázsról nem sokan hallottak. Ami nálunk elterjedt az a csecsemő masszázs, ez azonban attól sokkal komplexebb.

Az érintés csodáján túl

Keleten minden anya újszülött kortól kezdve alkalmazza az érintésművészet e formáját. A módszer elősegíti az érintés csodáján túl, a csecsemő és a gyermek testi és lelki fejlődését jó közérzetet biztosítva. A gyerekek rajongnak a thai masszázsért, élvezik és szeretik, a nagyobbak örömmel újságolják el akár az oviban, hogy ilyen masszázsra járnak.
A masszázs újszülött kortól kezdve végezhető, sőt ismerünk olyan koraszülötteket, akinél már az inkubátorban megkezdődött a masszírozás.

Infinety hirdetés

A masszázs végzése a felnőtt masszázshoz hasonlóan itt is földön fekve felöltözve történik, egy szinten a babával, kisgyermekkel. Amiben azonban más, hogy itt csak ujjal, tenyérrel masszírozunk, nem alkalmaz a masszőr könyök, térd és lábtechnikákat és fontos, hogy nincsenek nagy kimozgatások sem. A kezelés általában 30 percig meghatározott koreográfia szerint történik – a gyermek feje búbjától a lábujjakig a test mindkét oldalán és a végtagokon lévő valamennyi energiapályát ritmikusan végignyomkodjuk, stimuláljuk. Pozitív lezárásként a kedvenc területeket megismételjük (ilyen kedvenc terület szokott lenni pl. a fülbefogás, amikor a külvilági ingereket kizárjuk, a gyermek a csöndre figyel, amire a nyüzsgő kis világában sokszor nincs lehetősége és ideje).gyerek thai masszázs

A masszázs alatt az anyuka/apuka végig jelen van, sőt szorongós gyermek első alkalmakkor akár a szülő kezét is foghatja, vagy kedvenc játékát is behozhatja és szorongathatja. A kis örökmozgó – éppen kúszni, mászni tanuló picik figyelmét játékokkal lehet elterelni, lekötni, hogy a kezelés alatt fekvő helyzetben maradjon, de volt már olyan helyzet is, amikor a kislány kezét úgy masszíroztam, hogy az anyuka ölbe vette és úgy játszott. Amint a gyerekek megismerik a masszázst, már nem újdonság nekik, oldódnak és megnyílnak, nemcsak testi, de személyiségbeli változásokat is meg lehet tapasztalni.

gyerek thai masszázs

 

Nézzük meg, hogy milyen előnyei vannak a thai masszázsnak:

 • Oldja a már kialakult energiablokkokat, harmonizálja az energiarendszert
 • Beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, így megelőzésre és terápiára egyaránt alkalmas
 • Fokozza a szervezetvédekező képességét, betegség megelőző
 • Fokozza a vér és nyirokkeringést
 • Serkenti a belső szervek működését
 • Jó hatással van a váz- és izomrendszerre, emésztésre, nyirokrendszerre, a belső elválasztású rendszerre, légzőszervrendszerre és az immunrendszerre (gyakorlatilag az egész szervezetre).
 • Segíti a mozgásfejlődést, ellazítja az izmokat egészséges és sérült gyerekeknél egyaránt
  Stimulálja az idegrendszert, csökkenti a stresszt
 • Összehangolja a mozgás és idegrendszer fejlődését csecsemő és kisgyermekkorban, így megelőzhetőek a későbbi viselkedési és tanulási problémák
 • Stimulálja a megkésett idegrendszeri és mozgásrendszeri fejlődést (pl. nehezen forduló, mászó babáknál stb.)
 • Szellemileg frissít, nyugalmi, relaxált állapotot idéz elő – a masszázs alatt kezdenek elálmosodni, ásítozni, vagy akár el is alszanak a gyerekek
 • Javítja a testtartást
 • Fejleszti az egyensúlyrendszert
 • Természetes fájdalomcsillapító hatású
 • Alvászavaroknál, ágybavizelésnél, csecsemőkori hasfájásnál, fogzásnál, fogfájásánál és pszichoszomatikus problémáknál (akár székletvisszatartás, allergia, asztma stb.) eredményesen alkalmazható.

A thai masszázs egyik legnagyobb előnye abban rejlik, hogy az energiapályákra hatva megvalósítja a test, lélek és szellem egyensúlyát, és mindezt úgy teszi, hogy a csecsemők, gyerekek számára egy tényleg kedvelt, szelíd, fájdalmatlan módszer. Az érintés jó érzéssel tölti el őket, egy kicsit meg tudnak pihenni, fel tudnak töltődni az egyébként nagyon informatív, mozgásban gazdag és teljesítmény orientált világukban. Biztosítsunk nekik is lehetőséget erre, hiszen mi felnőttek is szoktuk élvezni az ilyen alkalmakat, miért ne járhatna nekik is?

kislotusz.hu

Mádai Andrea reflexológus természetgyógyász 

fotók: pixabay.com, kislotusz.hu

Erről a témáról még az Ép testben… rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Mádai Andrea reflexológus-természetgyógyász vagyok, két kisgyermek édesanyja. Nagyon fontosnak tartom a betegségek megelőzését, a gyerekek egészséges életmódra való nevelését, és a meglévő betegségek kezelését.
Előző cikkTanítsd meg gyermeked helyesen fogat mosni!
Következő cikkHőszigetelés a gyakorlatban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!