Családi adózás, családi pótlék: ez várható 2011-ben

családiadó.jpg

Jövőre bevezeti a családi adózást a Fidesz annak érdekében, hogy több gyermek szülessen – közölte Matolcsy György, az új Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere a Hír Tv-ben.  A Fidesz-kormány még idén elindít egy három éves adóreformot, melynek második lépéseként francia mintára jövőre bevezetik a családi adózást.

Már az első gyermek után jár majd adókedvezmény, a második és a harmadik után még több, de csak egy bizonyos jövedelemszintig. A legszegényebbeknél pedig, amennyiben két kereső van a családban, akkor azok jövedelmét összevonják, és így ebben a körben gyakorlatilag megszűnik a személyi jövedelemadózás – mondta el Matolcsy György.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az MTI-nek elmondta a családi adózásról szóló  előterjesztéseket a következő hónapokban tárgyalhatja meg a parlament. A parlament elé kerülő első indítványok között szerepelhet a családok csődvédelméről szóló kereszténydemokrata javaslat is.

Az új kormány a gyermekek számának növekedését várja a családi adózás bevezetésétől.

Változik családi pótlék rendszere is

Módosítaná a családi pótlék rendszerét is a következő kormány: akik gyermeküket nem járatják rendszeresen iskolába, azoknál a juttatási rendszert átalakítják, de ez nem a támogatás elvonását jelenti. Soltész Miklós, aki a leendő Orbán-kormányban várhatóan a szociális területért felel majd államtitkárként, a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában hétfőn kiemelte: ezektől a családoktól nem vennék el a juttatást, az új rendszer “biztató lesz”, hogy érdemes a gyermeket iskolába járatni.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: azt nem lehet megtenni, hogy ezeket a sokszor egyébként is nagyon szegény családokat, még nagyobb nyomorba döntik, de figyelmeztetésre szükség van, hogy a társadalmi szolidaritás jogos elvárásokkal jár.

Soltész Miklós szavai alapján az új kormány valószínűleg visszaállítja a három évig tartó gyest, várhatóan bővíti a bölcsődei férőhelyek számát és ösztönzi a kisgyermekes anyák részmunkaidős foglalkoztatását, a szociális segélyezésben pedig megtartja a közmunkaprogramot, de átdolgozva.

15 EDDIGI KÉRDÉSEK

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..