Mi a helyzet az SZJA bevallás tervezettel?

 • érintett témák
 • adó
SZJA bevallás tervezet

Bizonyára Te is tudod, hogy 2018. január elsejétől megszűnt annak lehetősége, hogy a munkáltató készítse el az adóbevallásodat a 2017-es évre vonatkozóan. Esetleg már tavaly sem készítették el Neked, s Te sem foglalkoztál vele, mert úgy tudtad, hogy a NAV mindenkinek megcsinálja?

Nos, ebben igazad van, de a mostani cikkemben szeretnék néhány dologra rávilágítani, hogy miért is érdemes mégis átnézned a NAV által készített bevallás tervezetet, s hogy mennyire egyszerűen intézheted a tervezet átnézést.

Érdemes átnézni a NAV bevallás tervezetét

Az első és legfontosabb, hogy ha 2018.05.22-ig nem készíted el a bevallásodat, valamint nem módosítod a bevallási tervezetet, akkor automatikusan elfogadásra kerül a NAV által készített tervezet. Ez egy roppant kényelmes megoldás, hisz nem kapsz büntetést, amiért nem nyújtottad be időben a bevallásodat.

Én azonban mégis arra bIztatlak, hogy nézd át a bevallási tervezetet. Hogy miért? Ha ugyanis nem nézed át, s van benne hibás, téves adat, akkor az a Te felelősséged, ha nem került javításra.
Mondok erre egy példát. Ha most nem foglalkozol a NAV tervezettel, hanem vakon elfogadod, hogy az minden adatot, jövedelmet tartalmaz, de 4 év múlva kapsz egy adó- ellenőrzést, ahol kiderül, hogy valamit nem vallottál be a 2017-es adó évre vonatkozóan… Akkor sajnos azt nem fogják elfogadni mentségként, hogy a NAV készítette a bevallásodat, s Te vakon bíztál benne, hogy minden adatot tartalmaz. Te tudod a legpontosabban, hogy milyen jövedelmeid voltak. A NAV az általa készített tervezettel csak segítséget nyújt.

Családi adókedvezmény és család támogatás 2018

Kinek készít a NAV bevallási tervezetet?

 • a magánszemélyek,
 • a mezőgazdasági őstermelők és
 • áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek részére, DE! az egyéni vállalkozó magánszemélyek részére NEM!

Mi alapján készíti el a NAV a bevallási tervezetet?

A kifizetők, munkáltatók rendszeresen küldenek adatokat a NAV részére az általuk kifizetett jövedelmekről, s az általuk levont adókról, járulékokról. Így a NAV-nál megtalálható majdnem minden információ a Te 2017-es évi jövedelmeidre vonatkozóan.

Miért mondom, hogy majdnem? Mik azok az adatok, amikről mégsincs információja, amik miatt mindenképp módosítanod kell a bevallási tervezetet?

Sok ilyen eset lehet, de most néhányat kiemelek közülük a teljesség igénye nélkül:

 • mezőgazdasági őstermelő voltál, és e tevékenységedből adóköteles bevételed származott, amiből jövedelem is megállapításra került;
 • fizető-vendéglátó tevékenységre a tételes átalányadózást választottad;
 • a kifizetőnek (a munkáltatónak) tett adóelőleg-nyilatkozatodban költség levonását kérted,
 • nem kifizetőtől származó vagy egyébként olyan bevételt szereztél, amivel kapcsolatosan az adót magadnak kell megállapítanod;
 • családi kedvezmény, vagy más adókedvezmény év végén történő érvényesítése;
 • jövedelmed külföldről származott, vagy külföldön (is) adóztatható; stb.

Segítség a nagycsaládosoknak 2018-ban

Hogyan tudod átnézni a tervezetet?

Ha van ügyfélkapus regisztrációd, akkor 2018.03.15-től megtekintheted a bevallás tervezetet a NAV online felületén.

Hogyan szerezz ügyfélkapus regisztrációt?

Most nagyon könnyen szerezhetsz ügyfékapus regisztrációt, akár a NAV ügyfélszolgálatokon, kijelölt postákon, kormányhivatalokban. (Az ügyfélkapus regisztrációval nem csak a személyi jövedelemadó-bevallásod tervezetét tudod ellenőrizni, de lehetőséged nyílik rengeteg hivatalos dolog online módon történő intézésére, amivel időt és pénzt takarítasz meg saját magadnak.)

Mit tehetsz, ha nem akarod online intézni?

Természetesen erre is lehetőséged van, és ekkor sem kell lemondanod a bevallási tervezet átnézésének lehetőségéről. Ha ezt a lehetőséget választod és nincs ügyfélkapus regisztrációd, akkor viszont most picit igyekezned kell, ugyanis 2018.03.19-ig kérheted az adóhatóságtól, hogy papíralapon küldje meg számodra az általa készített bevallás tervezetet.

Milyen formában igényelheted a papíralapú bevallási tervezet megküldését?

 • SMS-ben a +36 30 344 4304 telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn);
 • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon: (ehhez szükséges rendelkezned egy e-mail címmel is, DE! a bevallási tervezetet nem e-mailben fogják megküldeni részedre, hanem postán.)

SZJA bevallás tervezet

 • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon;
 • levélben kötetlen formában,
 • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy
 • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819)

Erre vonatkozó igényedet, vagyis, hogy papíralapon küldjék meg részedre a bevallási tervezetet legkésőbb 2018.03.19-ig be kell adnod!

Ha segítségre van szükséged az SZJA bevallás, vagy a tervezet átnézésével kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal!

munkaügyes

Erről a témáról még a Pénzügyek, támogatások rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Független munkaügyesként a munkavállalók tájékoztatása áll nálam a legelső helyen. Szeretek és tudok a szakmáról a hétköznapi emberek nyelvén beszélni. Ha segítségre van szükséged a jogszabályok értelmezésében, saját esetedre lefordításában, bátran fordulj hozzám elérhetőségeimen!
Előző cikkMiskolcon nyílt meg az első Család- és karrierPONT
Következő cikkJön a tavasz, jönnek a kullancsok!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..