Emelkedik a gyed maximális összege

emelkedik a GYED

A 2017-es költségvetésben a minimálbér 15 százalékos emelésével a gyed maximális összege is emelkedik: a jelenlegi 155 400 forintról 178 500 forintra – mondta el budapesti sajtótájékoztatóján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

A gyed maximális összegének 178 500 forintra való növekedése közel 84 ezer gyermekes szülőt érint, illetve jövőre tovább növekszik a két gyermeket nevelők adókedvezménye, ami évente 60 ezer forintos többlet megtakarítást jelent majd az érintett családoknak.

Az első házasok két évig vehetik igénybe az adókedvezményt

Az első házasok továbbra is két évig vehetik igénybe a havi 5 ezer forintos adókedvezményt, akkor is, ha közben gyermeket várnak.

A 2017-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb, összesen 211 milliárd forintos, felülről nyitott keret áll rendelkezésre az otthonteremtési programra – jelentette be az államtitkár.

Eddig összesen 34 500 család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a tavaly júliusi bevezetés óta, ami összesen 81,5 milliárd forintos támogatást jelent – mondta az államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján. Kiemelte, a csok népszerűségének folyamatos növekedését jól mutatja, hogy a novemberi lezárt adatok szerint újabb 10 százalékkal bővült a támogatottak köre.

A tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást megkapók 82 százaléka vállalt előre gyermeket, ami jól mutatja, hogy a csok az otthonteremtés mellett a gyermekvállalást is képes ösztönözni.

Novák Katalin emlékeztetett, az otthonteremtési program részét alkotja:
•    a csok vissza nem térítendő támogatása
•    az ehhez kapcsolódó kedvezményes hitelkonstrukció
•    az áfa visszatérítés lehetősége
•    a 27-ről 5 százalékra csökkentett kedvezményes áfakulcs
•    továbbá az egyszerűsített építési eljárás.

Az államtitkár a kifizetett támogatásokra példaként említette, hogy eddig 4500 család vette igénybe az áfa visszatérítés lehetőségét, összesen 19 milliárd forint értékben.

Novák Katalin emellett megjegyezte, a családtámogatások fontos részét jelentik az adókedvezmények is, amelyeket több mint egymillió család vehet igénybe.

Forrás: MTI
Fotó: pixabay

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkVízzel játszani szabad!
Következő cikk4 tipp, hogy megelőzd a halláscsökkenést gyermekkorban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..